⧉ Laboratorium/ Therapeutic Drug Monitoring

Aanvragen onderzoek

Klinische Farmacie en Toxicologie staat garant voor specialistische farmaceutische zorg voor patiënten van het MUMC+, zowel in het ziekenhuis, op de polikliniek als thuis. Een ISO 15189-geaccrediteerd laboratorium staat ter beschikking voor het bepalen van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen. Klinische Farmacie en Toxicologie werkt nauw samen met de apotheek van het Radboudumc in Nijmegen. Deze samenwerking levert op het gebied van laboratorium bepalingen een aantal unieke specialties op.

Geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen

Het laboratorium voert therapeutic drug monitoring (TDM) uit voor een groot arsenaal geneesmiddelen. Daarbij kunt u denken aan immunosuppressiva, antimicrobiële middelen, psychofarmaca en anti-epileptica. Ook screening van Drugs of Abuse (DOA) maakt deel uit van het reguliere programma. Het laboratorium heeft ruime expertise in het ontwikkelen en valideren van nieuwe analysemethoden en technieken. Ons TDM en Toxicologiecentrum bieden adviezen over te volgen therapieën op basis van de gemeten waarden. Voor toxicologie is het laboratorium 24/7 beschikbaar om snel een uitslag en advies te kunnen geven over de toxiciteit van geneesmiddelen.

Een bijzondere techniek is de ‘dried bloodspot analyse’. Bij de dried bloodspot analyse prikt de patiënt zich in een vingertop met een veilige wegwerplancet. Het bloed komt op een strookje filtreerpapier, dat per post naar het laboratorium Klinische Farmacie kan worden gestuurd. In één bloedspot kunnen nu al een groot aantal middelen worden geanalyseerd en dit aantal breidt zich verder uit. Naast het grote gemak voor de patiënt is deze analysemethode efficiënter en goedkoper dan een venapunctie.

Feiten & cijfers

Klinische Farmacie en Toxicologie: 135 medewerkers Aantal laboratoriumbepalingen per jaar, exclusief onderzoek: 67.000, waarvan:

 • Immunosuppressiva: 12.500
 • Antimicrobiële middelen: 5.500 
 • Psychofarmaca: 3.600 
 • Anti-epileptica: 1.100 
 • Drugs of Abuse (DOA): 42.000
 • Overige bepalingen: 2.300

 Waarom kiest u voor Klinische Farmacie en Toxicologie?

 1. Specialistische farmaceutische zorg van hoog niveau.
 2. De poliklinische apotheek is 24/7 geopend.
 3. Kenniscentrum voor Therapeutic Drug Monitoring en Toxicologie.
 4. Het laboratorium Toxicologie is 24/7 beschikbaar.
 5. Expertise over dried bloodspot methode.

 

Ons  analysepakket  


Meer weten?

U vindt Klinische Farmacie en Toxicologie / Apotheek op apotheek.mumc.nl.