Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking

Actief ingrediënt: carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking

Carbasalaatcalcium is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Carbasaatcalcium wordt ook gebruikt om te voorkomen dat bloed in de aderen samenklontert. Hiervoor is een lage dosering nodig, namelijk 38 tot 100 mg.
Over deze toepassing leest u meer bij carbasalaatcalcium als antistollingsmiddel.

Carbasalaatcalcium in pijnstillende dosering is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, zoals bij pijn door griep of verkoudheid, bij keelpijn, gewrichtspijn, spierpijn, menstruatieklachten, hoofdpijn en migraine.

  • Carbasalaatcalcium zorgt dat u minder pijn heeft. Het remt uw ontstekingen en verlaagt uw koorts.
  • Bij pijn (zoals pijn door griep of verkoudheid), gewrichtspijn, spierpijn, keelpijn, hoofdpijn, migraine en klachten bij ongesteld zijn (menstruatieklachten).
  • Binnen een half uur wordt uw pijn minder. Dit medicijn blijft 3 tot 6 uur lang werken.
  • Los het poeder op in een glas water en drink dan op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op. Als dit medicijn lang in uw slokdarm achterblijft, kan het uw slokdarm beschadigen.
  • Heeft u makkelijk last van uw maag of gebruikt u dit medicijn voor een lange tijd? Neem carbasalaatcalcium dan tijdens of na het eten in.
  • U kunt ook last krijgen van maag- en darmzweren of bloedingen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad, of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u een maagbeschermer nodig. Informeer hiernaar bij uw arts of apotheker.
  • Pas op met alcohol. Alcohol vergroot de kans op maagklachten.
  • Dit medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Vraag aan uw apotheker of u dit medicijn veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen. Ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Dit medicijn kan slecht zijn voor de baby. NIET gebruiken bij pijn in de laatste 3 maanden van uw zwangerschap.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Dit medicijn komt in de moedermelk en dat kan slecht zijn voor de baby.
 • Pijn

  Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in uw lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

  Behandeling
  Als de oorzaak is aangepakt, kan de pijn vanzelf verminderen of overgaan. Soms gaat de pijn niet vanzelf over en moet u een pijnstiller gebruiken. In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed.

  Omdat carbasalaatcalcium ook ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij  ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.
   
  Werking
  Carbasalaatcalcium verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. Bovendien remt het ontstekingen, waardoor pijn, zwelling en roodheid verminderen.

  Het pijnstillende effect begint binnen een half uur. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan.

  Lees meer over pijn . "

  Griep

  Verschijnselen
  Griep is een infectie met het griepvirus. U heeft pijn en hoge koorts. Koorts is een reactie van het lichaam op de virusinfecties. De temperatuur kan dan al gauw oplopen tot rond de 40 °C. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, zakt de koorts weer. Meestal is dit na drie tot vijf dagen het geval.

  Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen.

  Door infectie van de neusholte kan een bijholteontsteking ontstaan. Dit geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. Verder kan de infectie keelpijn veroorzaken.

  Behandeling
  Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Een temperatuur tot 40 ºC hoeft u meestal niet te behandelen. Voelt u zich door de koorts erg beroerd of heeft u veel last van keelpijn, hoofdpijn en spierpijn? Dan is paracetamol het veiligste medicijn. Het geeft geen maagklachten. Eventueel kunt u carbasalaatcalcium gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij griep niet beter dan paracetamol. U wordt niet eerder beter van deze koortsverlagende pijnstiller. 

  Gebruik carbasalaatcalcium NIET bij kinderen jonger dan 18  jaar die griep of waterpokken hebben. Kinderen hebben kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. Omdat het moeilijk is te bepalen wanneer er sprake is van griep of waterpokken is het verstandig carbasalaatcalcium nooit te gebruiken bij koorts bij kinderen, behalve op voorschrift van de arts. Bij griep is het veiliger om paracetamol te gebruiken. Dat is even effectief.

  Werking
  Carbasalaatcalcium verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking.

  Het pijnstillende effect begint binnen een half uur en houdt drie tot zes uur aan. De koorts zal ongeveer een uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.

  Lees meer over griep . "

  Verkoudheid

  Bij verkoudheid zijn de luchtwegen geïnfecteerd met een verkoudheidsvirus. Door infectie van de neusholte kunt u last krijgen van bijholteontsteking. Dit geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. Infectie van de keel veroorzaakt keelpijn.

  Behandeling
  Verkoudheid gaat vanzelf weer over. U hoeft dus geen medicijnen te gebruiken. Maar als u flink klachten heeft, zoals pijn en een ziek gevoel, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dit is de meest veilige pijnstiller, het veroorzaakt geen maagklachten. Eventueel kunt u carbasalaatcalcium gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij pijn door verkoudheid niet beter dan paracetamol.

  Gebruik carbasalaatcalcium NIET bij kinderen jonger dan 18  jaar die griep of waterpokken hebben. Kinderen hebben kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. Omdat het moeilijk is te bepalen wanneer er sprake is van griep of waterpokken is het verstandig carbasalaatcalcium nooit te gebruiken bij koorts bij kinderen, behalve op voorschrift van de arts. Bij griep is het veiliger om paracetamol te gebruiken. Dat is even effectief.

  Werking
  Carbasalaatcalcium vermindert pijn, zoals keelpijn en pijn door bijholteontsteking.
  Dit effect begint binnen een half uur. Deze werking houdt ongeveer zes uur aan.

  Lees meer over verkoudheid . "

  Keelpijn

  Keelpijn kan optreden bij griep en verkoudheid. Als u hier veel last van heeft, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dit is de meest veilige pijnstiller, het veroorzaakt geen maagklachten. Eventueel kunt u carbasalaatcalcium gebruiken. Het werkt pijnstillend.

  Lees meer over keelpijn . "

  Gewrichtspijn

  Verschijnselen
  Aan en rond de gewrichten bevinden zich spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht. Voorbeelden hiervan zijn: slijmbeursontsteking, tenniselleboog, carpale tunnelsyndroom in de pols en RSI-klachten.

  De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

  Behandeling
  Vermijd bewegingen die pijn doen. Soms is het nodig het lichaamsdeel tijdelijk wat hoger te leggen. Bij een kneuzing of verzwikking het gewricht meteen koelen met ijs. U kunt het gewricht ook met een drukverband beschermen, zodat u niet opnieuw een onnatuurlijke beweging maakt.

  Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals carbasalaatcalcium.

  Werking
  Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

  Het pijnstillende effect begint een halfuur na inname en houdt ongeveer drie tot zesuur aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

  Lees meer over gewrichtspijn . "

  Spierpijn

  Verschijnselen en oorzaken
  Verkrampte spieren zijn pijnlijk en belemmeren u bij uw bewegingen en uw houding. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug.

  Spierpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door verkramping, virusinfecties, kneuzingen, spierscheurtjes of overbelasting.

  Behandeling
  Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na één tot twee weken nog aanwezig is.

  Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche. Bij spierpijn in de benen of rug kunt u lang staan beter vermijden.

  Helpt dit niet en heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende, dan kunt u  een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals carbasalaatcalcium.

  Lees meer over spierpijn . "

  Menstruatieklachten

  Verschijnselen
  De menstruatie kan pijnlijke steken of kramp in de onderbuik geven. Soms ontstaat ook een doffe pijn in de rug en van spierpijn. Menstruatiepijn duurt enkele uren tot enkele dagen. Bij sommige vrouwen is de pijn zo sterk dat ze hun normale activiteiten niet kunnen voortzetten.

  Vrouwen kunnen bovendien last hebben van erg veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook hebben sommige vrouwen rond de menstruatie hoofdpijn of migraine-aanvallen.

  Behandeling
  Om klachten tijdens de menstruatie te verlichten kunt u: rustig aan doen en zorgen voor ontspanning; een warme kruik op uw buik of onderrug leggen; een warm bad nemen; de onderrug (laten) masseren.

  Als bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen, kunt u een pijnstiller gebruiken.

  De beste middelen bij menstruatiepijn zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, ketoprofen en naproxen. Zij blijken bij tachtig procent van de vrouwen de klachten te verminderen.

  Carbasalaatcalcium vermindert menstruatieklachten bij dertig procent van de vrouwen.

  Bovendien geven deze andere pijnstillers minder vaak bijwerkingen op de maag en op de bloedstolling dan carbasalaatcalcium. Als u snel last heeft van uw maag, kunt u het beste een middel met paracetamol gebruiken. Dit werkt vooral goed bij lichte menstruatiepijn.

  Effect
  Carbasalaatcalcium vermindert de baarmoederkrampen en de pijn, zoals buikpijn en hoofdpijn. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan door carbasalaatcalcium afnemen.

  Buikkrampen en pijn verminderen binnen een halfuur. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

  Lees meer over menstruatieklachten . "

  Hoofdpijn

  De meest voorkomende soort hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Hierbij heeft u last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Soms voelt het of er een strakke band om het hoofd zit.

  Oorzaak
  Er zijn veel oorzaken van spanningshoofdpijn, zoals stress, angst of problemen.  Ook komt deze vorm van hoofdpijn vaak door spierspanning in de nek- en schouderspieren, bijvoorbeeld door een verkrampte werkhouding.

  Andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn zijn koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, bijwerking van medicijnen, overmatig gebruik van hoofdpijnmedicijnen, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij menstruatie, pilgebruik, overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met gebit of kaak.

  Behandeling
  Hoofdpijn gaat meestal vanzelf weer over. Soms helpt het om even te gaan liggen, of om een wandeling in de frisse lucht te maken. Als dit niet helpt, kunt u een pijnstiller gebruiken.

  De beste en veiligste pijnstiller bij de meeste vormen van hoofdpijn is paracetamol. Dit medicijn wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten.

  Bij hoofdpijn door schommelingen in de hormoonspiegel (bij voorbeeld bij menstruatie, pilgebruik of de overgang) werkt een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals carbasalaatcalcium, soms beter dan paracetamol.

  Werking
  Het pijnstillende effect begint binnen een half uur. Het effect houdt drie tot zes uur aan.

  Lees meer over hoofdpijn . "

  Migraine

  Verschijnselen
  Migraine is een speciale vorm van hoofdpijn. Er is dan sprake bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Ook zijn mensen met migraine vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

  Oorzaak
  Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak, is ook niet bekend. Soms ontstaat een aanval na stress, bij weersveranderingen, fel licht of schitteringen. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen een aanval uitlokken, zoals de zoetstof aspartaam, en rode wijn.

  Ook kunnen sommige hart-vaatmedicijnen migraine veroorzaken. Vrouwen hebben soms aanvallen rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap en na de overgang komen de aanvallen in het algemeen minder vaak.

  Behandeling
  De klachten van een migraine-aanval zijn meestal goed te bestrijden met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Als paracetamol niet voldoende werkt, kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller proberen, zoals carbasalaatcalcium  in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Carbasalaatcalcium geeft echter vaak bijwerkingen op de maag en op de bloedstolling.

  Effect
  Carbasalaatcalcium werkt pijnstillend binnen een halfuur. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

  Lees meer over migraine . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden.

    U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de zeventig jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen adviseren daarom meestal ook een maagbeschermer. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan kan dit medicijn de klachten verergeren. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

   Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Langer bloeden van verwondingen, doordat dit medicijn de bloedstolling vermindert

   Bij sommige operaties zal de arts u daarom adviseren om deze pijnstiller gedurende enkele dagen voor de operatie te stoppen. Overleg hierover met uw arts.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van de maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of een zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

  • Hoofdpijn

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat dan door dit medicijn. Als u tegen die hoofdpijn dan weer een pijnstiller slikt, kunt u er afhankelijk van worden.

  • Draaierigheid en duizelingen

    Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Huiduitslag met jeuk. Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Ook mensen met psoriasis hebben kans op verergering van hun klachten tijdens het gebruik.

  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen.

   Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Ontstekingen in de mondholte en op de tong

  • Pijnlijk gezwollen en rode grote teen (jicht). Vooral mensen die al eerder last van jicht hadden, zijn hier gevoeliger voor.

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Kinderen met griep of waterpokken hebben een kleine kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. U merkt dat aan braken, sufheid, toevallen tot zelfs coma.

   Gebruik carbasalaatcalcium daarom alleen op voorschrift van een arts bij kinderen tot 18 jaar.

  • Overgevoeligheid voor carbasalaatcalcium. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige overgevoeligheid ontstaan met koorts, blaren, benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit middel. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer.

   Heeft u eerder een benauwdheidaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor carbasalaatcalcium. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt.

  • Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeid zijn, duizelig zijn, bleke kleur, gele huid, donkere kleur van uw plas en kortademig zijn.

   Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.

  Zeer zelden, na gebruik gedurende meerdere dagen

  • Oorsuizen of slechter horen

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Wazig zien of dubbelzien

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

  • Haaruitval

  • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.

  • Nierbeschadiging. Heeft u een verminderde nierwerking? U heeft meer kans op nierbeschadiging.

   Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Gebruik dit medicijn niet bij een verminderde leverwerking. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

  • Bij gebruik gedurende meerdere weken: hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose.

   Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Als dit middel lang in de slokdarm achterblijft, kan het de slokdarm beschadigen.
  Los het poeder daarom op in een glas water. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.

  Wanneer?
  Neem de poeders op een lege maag in als u wilt dat het snel gaat werken. Neem ze echter tijdens of na het eten in als u makkelijk last heeft van uw maag of als u carbasalaatcalcium langdurig gebruikt. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.

  Migraine
  Neem dit medicijn meteen in als u een migraine-aanval voelt opkomen. Het heeft dan het meeste effect.

  Hoe lang?
  Meestal is het gebruik van dit middel maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Heeft u het middel zonder overleg met uw arts gebruikt? Neem dan in elk geval contact op met uw arts op als u na vijf dagen nog steeds carbasalaatcalcium nodig heeft.

  • Menstruatieklachten, zoals pijn, overmatig bloedverlies of migraine.
   Heeft u vooral last van pijn en krampen? Begin meteen als u ongesteld wordt en slik gedurende twee tot drie dagen door. Heeft u altijd last van hoofdpijn of migraine tijdens de menstruatie of stopweek van de pil? Gebruikt u dit medicijn om een dergelijke aanval te voorkomen? Start twee tot vier dagen voor de menstruatie begint met deze pijnstiller. Meestal is drie dagen gebruik voldoende. Heeft u last van te veel bloedverlies tijdens de menstruatie? Gebruik dit medicijn dan de eerste drie dagen van de menstruatie. Begin minstens een dag voor u de menstruatie verwacht. Probeer na drie tot zes maanden of u dit medicijn nog nodig heeft. Gebruik het daartoe een keer niet en kijk of de klachten al zijn afgenomen.
  • Hoofdpijn. Gebruik dit middel alleen gedurende korte tijd. Heeft u al langer dan drie maanden vaak hoofdpijn, gebruikt u meer dan honderd tabletten carbasalaatcalcium per maand en heeft u meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn? Mogelijk is bij u medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Dan wordt uw hoofdpijn juist door de carbasalaatcalcium veroorzaakt. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een advies.
  • Migraine. Gebruik dit middel alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt over het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan twee keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een middel gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.
  • Gewrichtsontstekingen. Bij slijmbeursontsteking en peesontstekingen zult u dit middel enkele dagen gebruiken tot de ontsteking is genezen. Dit merkt u aan een afname van de roodheid en zwelling.
  • Overige pijnen, zoals spierpijn en spit. Stop met het gebruik als de pijn verdwenen is of weer voldoende is te verdragen.
 • Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens drie uur later. In het algemeen geldt dat volwassenen niet meer dan vijf gram carbasalaatcalcium per dag mogen nemen.

 • autorijden?
  Draaierigheid of duizelingen komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag, net als carbasalaatcalcium. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is een enkele keer een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  Dit medicijn veroorzaakt bij sommige mensen maagklachten. Heeft u hier last van? Gebruik dan geen voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De pijnstiller paracetamol kunt u in alle onderstaande gevallen wel gebruiken.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID's genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt, verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, celecoxib, dexketoprofen, dexibuprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met carbasalaatcalcium.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Carbasalaatcalcium versterkt het effect van het antistollingsmiddel. Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. U mag daarom geen carbasalaatcalcium gebruiken als u ook een van deze antistollingsmiddelen slikt.
  • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met carbasalaatcalcium gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen). ACE-remmers en angiotensine-II-blokkers (medicijnen gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen), zoals ACE enalapril, perindopril, lisinopril en losartan. Carbasalaatcalcium kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk bloeddruk en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u carbasalaatcalcium langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw voeten of enkels weer dikker worden of dat u weer sneller kortademig wordt.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Bètablokkers, zoals acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol en propranolol De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
   o Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
   o Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
  • Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening. U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
  • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bepaalde bijnierschorshormonen (corticosteroïden) om in te nemen of als injectie, zoals methylprednisolon, prednisolon en triamcinolon. Als u deze medicijnen gebruikt kan acetylsalicylzuur de maag extra beschadigen. Een maagbeschermer zoals omeprazol voorkomt dit. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Methotrexaat. Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Carbasalaatcalcium kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkende medicijne. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
  • Acetazolamide, een medicijn onder andere gebruikt bij glaucoom. In combinatie met acetylsalicylzuur kunnen de bijwerkingen van beide medicijnen sterker zijn. Als u acetazolamide gebruikt, mag u deze pijnstiller met acetylsalicylzuur niet gebruiken. De pijnstillers paracetamol, ibuprofen of naproxen mag u dan wel gebruiken. Vraag eventueel uw apotheker om advies.
  • Desmopressine, een medicijn gebruikt bij onder andere een tekort aan ADH (diabetes insipidus). U heeft meer kans op watervergiftiging. Ook de hoeveelheid natrium in het bloed kan te laag worden. U merkt watervergiftiging aan het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). Te weinig natrium merkt u aan hevige vermoeidheid, sufheid, slecht aanspreekbaar zijn en verminderde eetlust. Waarschuw dan uw arts.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

  Gebruik carbasalaatcalcium NIET tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken.


  Borstvoeding
  Gebruikt u dit medicijn langdurig en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Gebruikt u dit medicijn af en toe? U kunt dit medicijn dan veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Wel wordt geadviseerd om na inname van het medicijn 2 tot 3 uur te wachten tot u borstvoeding geeft. Er is dan nauwelijks meer medicijn in de moedermelk.

 • Maagverkleining

  Heeft u een maagverkleining gehad? Overleg dan met uw arts of apotheker. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn na een maagverkleining is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of de maagverkleining invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Is er na overleg met uw arts of apotheker geen ander medicijn geschikt? Dan zal uw arts carbasalaatcalcium voorschrijven om kort te gebruiken, samen met een medicijn dat uw maag beschermt. Let op, gebruik carbasalaatcalcium alleen bij de klachten die u met uw arts heeft besproken en niet bij andere klachten.

  Ernstig overgewicht

  Heeft u ernstig overgewicht? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn bij ernstig overgewicht is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

  Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte). Dan heeft u ernstig overgewicht.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Carbasalaatcalcium is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Ascal en als het merkloze Carbasalaatcalcium in poeders.

  Kleine verpakkingen van tabletten carbasalaatcalcium in de sterktes 100 mg (max. 40 tabletten), 300 mg (max. 48 tabletten) en 600 mg (max. 48 tabletten) zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij. Grotere verpakkingen van deze sterktes zijn uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar. Koopt u carbasalaatcalcium bij de apotheek, dan controleert de apotheek of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

 • Ascal Ascal Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Carbasalaatcalcium zorgt dat u minder pijn heeft. Het remt uw ontstekingen en verlaagt uw koorts.
  • Bij pijn (zoals pijn door griep of verkoudheid), gewrichtspijn, spierpijn, keelpijn, hoofdpijn, migraine en klachten bij ongesteld zijn (menstruatieklachten).
  • Binnen een half uur wordt uw pijn minder. Dit medicijn blijft 3 tot 6 uur lang werken.
  • Los het poeder op in een glas water en drink dan op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op. Als dit medicijn lang in uw slokdarm achterblijft, kan het uw slokdarm beschadigen.
  • Heeft u makkelijk last van uw maag of gebruikt u dit medicijn voor een lange tijd? Neem carbasalaatcalcium dan tijdens of na het eten in.
  • U kunt ook last krijgen van maag- en darmzweren of bloedingen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad, of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u een maagbeschermer nodig. Informeer hiernaar bij uw arts of apotheker.
  • Pas op met alcohol. Alcohol vergroot de kans op maagklachten.
  • Dit medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Vraag aan uw apotheker of u dit medicijn veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen. Ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Dit medicijn kan slecht zijn voor de baby. NIET gebruiken bij pijn in de laatste 3 maanden van uw zwangerschap.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Dit medicijn komt in de moedermelk en dat kan slecht zijn voor de baby.
 • Pijn

  Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in uw lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

  Behandeling
  Als de oorzaak is aangepakt, kan de pijn vanzelf verminderen of overgaan. Soms gaat de pijn niet vanzelf over en moet u een pijnstiller gebruiken. In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed.

  Omdat carbasalaatcalcium ook ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij  ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.
   
  Werking
  Carbasalaatcalcium verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. Bovendien remt het ontstekingen, waardoor pijn, zwelling en roodheid verminderen.

  Het pijnstillende effect begint binnen een half uur. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan.

  Lees meer over pijn . "

  Griep

  Verschijnselen
  Griep is een infectie met het griepvirus. U heeft pijn en hoge koorts. Koorts is een reactie van het lichaam op de virusinfecties. De temperatuur kan dan al gauw oplopen tot rond de 40 °C. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, zakt de koorts weer. Meestal is dit na drie tot vijf dagen het geval.

  Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen.

  Door infectie van de neusholte kan een bijholteontsteking ontstaan. Dit geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. Verder kan de infectie keelpijn veroorzaken.

  Behandeling
  Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Een temperatuur tot 40 ºC hoeft u meestal niet te behandelen. Voelt u zich door de koorts erg beroerd of heeft u veel last van keelpijn, hoofdpijn en spierpijn? Dan is paracetamol het veiligste medicijn. Het geeft geen maagklachten. Eventueel kunt u carbasalaatcalcium gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij griep niet beter dan paracetamol. U wordt niet eerder beter van deze koortsverlagende pijnstiller. 

  Gebruik carbasalaatcalcium NIET bij kinderen jonger dan 18  jaar die griep of waterpokken hebben. Kinderen hebben kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. Omdat het moeilijk is te bepalen wanneer er sprake is van griep of waterpokken is het verstandig carbasalaatcalcium nooit te gebruiken bij koorts bij kinderen, behalve op voorschrift van de arts. Bij griep is het veiliger om paracetamol te gebruiken. Dat is even effectief.

  Werking
  Carbasalaatcalcium verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking.

  Het pijnstillende effect begint binnen een half uur en houdt drie tot zes uur aan. De koorts zal ongeveer een uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.

  Lees meer over griep . "

  Verkoudheid

  Bij verkoudheid zijn de luchtwegen geïnfecteerd met een verkoudheidsvirus. Door infectie van de neusholte kunt u last krijgen van bijholteontsteking. Dit geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. Infectie van de keel veroorzaakt keelpijn.

  Behandeling
  Verkoudheid gaat vanzelf weer over. U hoeft dus geen medicijnen te gebruiken. Maar als u flink klachten heeft, zoals pijn en een ziek gevoel, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dit is de meest veilige pijnstiller, het veroorzaakt geen maagklachten. Eventueel kunt u carbasalaatcalcium gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij pijn door verkoudheid niet beter dan paracetamol.

  Gebruik carbasalaatcalcium NIET bij kinderen jonger dan 18  jaar die griep of waterpokken hebben. Kinderen hebben kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. Omdat het moeilijk is te bepalen wanneer er sprake is van griep of waterpokken is het verstandig carbasalaatcalcium nooit te gebruiken bij koorts bij kinderen, behalve op voorschrift van de arts. Bij griep is het veiliger om paracetamol te gebruiken. Dat is even effectief.

  Werking
  Carbasalaatcalcium vermindert pijn, zoals keelpijn en pijn door bijholteontsteking.
  Dit effect begint binnen een half uur. Deze werking houdt ongeveer zes uur aan.

  Lees meer over verkoudheid . "

  Keelpijn

  Keelpijn kan optreden bij griep en verkoudheid. Als u hier veel last van heeft, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dit is de meest veilige pijnstiller, het veroorzaakt geen maagklachten. Eventueel kunt u carbasalaatcalcium gebruiken. Het werkt pijnstillend.

  Lees meer over keelpijn . "

  Gewrichtspijn

  Verschijnselen
  Aan en rond de gewrichten bevinden zich spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht. Voorbeelden hiervan zijn: slijmbeursontsteking, tenniselleboog, carpale tunnelsyndroom in de pols en RSI-klachten.

  De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

  Behandeling
  Vermijd bewegingen die pijn doen. Soms is het nodig het lichaamsdeel tijdelijk wat hoger te leggen. Bij een kneuzing of verzwikking het gewricht meteen koelen met ijs. U kunt het gewricht ook met een drukverband beschermen, zodat u niet opnieuw een onnatuurlijke beweging maakt.

  Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals carbasalaatcalcium.

  Werking
  Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

  Het pijnstillende effect begint een halfuur na inname en houdt ongeveer drie tot zesuur aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

  Lees meer over gewrichtspijn . "

  Spierpijn

  Verschijnselen en oorzaken
  Verkrampte spieren zijn pijnlijk en belemmeren u bij uw bewegingen en uw houding. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug.

  Spierpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door verkramping, virusinfecties, kneuzingen, spierscheurtjes of overbelasting.

  Behandeling
  Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na één tot twee weken nog aanwezig is.

  Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche. Bij spierpijn in de benen of rug kunt u lang staan beter vermijden.

  Helpt dit niet en heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende, dan kunt u  een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals carbasalaatcalcium.

  Lees meer over spierpijn . "

  Menstruatieklachten

  Verschijnselen
  De menstruatie kan pijnlijke steken of kramp in de onderbuik geven. Soms ontstaat ook een doffe pijn in de rug en van spierpijn. Menstruatiepijn duurt enkele uren tot enkele dagen. Bij sommige vrouwen is de pijn zo sterk dat ze hun normale activiteiten niet kunnen voortzetten.

  Vrouwen kunnen bovendien last hebben van erg veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook hebben sommige vrouwen rond de menstruatie hoofdpijn of migraine-aanvallen.

  Behandeling
  Om klachten tijdens de menstruatie te verlichten kunt u: rustig aan doen en zorgen voor ontspanning; een warme kruik op uw buik of onderrug leggen; een warm bad nemen; de onderrug (laten) masseren.

  Als bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen, kunt u een pijnstiller gebruiken.

  De beste middelen bij menstruatiepijn zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, ketoprofen en naproxen. Zij blijken bij tachtig procent van de vrouwen de klachten te verminderen.

  Carbasalaatcalcium vermindert menstruatieklachten bij dertig procent van de vrouwen.

  Bovendien geven deze andere pijnstillers minder vaak bijwerkingen op de maag en op de bloedstolling dan carbasalaatcalcium. Als u snel last heeft van uw maag, kunt u het beste een middel met paracetamol gebruiken. Dit werkt vooral goed bij lichte menstruatiepijn.

  Effect
  Carbasalaatcalcium vermindert de baarmoederkrampen en de pijn, zoals buikpijn en hoofdpijn. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan door carbasalaatcalcium afnemen.

  Buikkrampen en pijn verminderen binnen een halfuur. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

  Lees meer over menstruatieklachten . "

  Hoofdpijn

  De meest voorkomende soort hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Hierbij heeft u last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Soms voelt het of er een strakke band om het hoofd zit.

  Oorzaak
  Er zijn veel oorzaken van spanningshoofdpijn, zoals stress, angst of problemen.  Ook komt deze vorm van hoofdpijn vaak door spierspanning in de nek- en schouderspieren, bijvoorbeeld door een verkrampte werkhouding.

  Andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn zijn koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, bijwerking van medicijnen, overmatig gebruik van hoofdpijnmedicijnen, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij menstruatie, pilgebruik, overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met gebit of kaak.

  Behandeling
  Hoofdpijn gaat meestal vanzelf weer over. Soms helpt het om even te gaan liggen, of om een wandeling in de frisse lucht te maken. Als dit niet helpt, kunt u een pijnstiller gebruiken.

  De beste en veiligste pijnstiller bij de meeste vormen van hoofdpijn is paracetamol. Dit medicijn wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten.

  Bij hoofdpijn door schommelingen in de hormoonspiegel (bij voorbeeld bij menstruatie, pilgebruik of de overgang) werkt een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals carbasalaatcalcium, soms beter dan paracetamol.

  Werking
  Het pijnstillende effect begint binnen een half uur. Het effect houdt drie tot zes uur aan.

  Lees meer over hoofdpijn . "

  Migraine

  Verschijnselen
  Migraine is een speciale vorm van hoofdpijn. Er is dan sprake bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Ook zijn mensen met migraine vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

  Oorzaak
  Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak, is ook niet bekend. Soms ontstaat een aanval na stress, bij weersveranderingen, fel licht of schitteringen. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen een aanval uitlokken, zoals de zoetstof aspartaam, en rode wijn.

  Ook kunnen sommige hart-vaatmedicijnen migraine veroorzaken. Vrouwen hebben soms aanvallen rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap en na de overgang komen de aanvallen in het algemeen minder vaak.

  Behandeling
  De klachten van een migraine-aanval zijn meestal goed te bestrijden met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Als paracetamol niet voldoende werkt, kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller proberen, zoals carbasalaatcalcium  in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Carbasalaatcalcium geeft echter vaak bijwerkingen op de maag en op de bloedstolling.

  Effect
  Carbasalaatcalcium werkt pijnstillend binnen een halfuur. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

  Lees meer over migraine . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden.

    U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de zeventig jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen adviseren daarom meestal ook een maagbeschermer. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan kan dit medicijn de klachten verergeren. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

   Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Langer bloeden van verwondingen, doordat dit medicijn de bloedstolling vermindert

   Bij sommige operaties zal de arts u daarom adviseren om deze pijnstiller gedurende enkele dagen voor de operatie te stoppen. Overleg hierover met uw arts.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van de maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of een zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

  • Hoofdpijn

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat dan door dit medicijn. Als u tegen die hoofdpijn dan weer een pijnstiller slikt, kunt u er afhankelijk van worden.

  • Draaierigheid en duizelingen

    Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Huiduitslag met jeuk. Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Ook mensen met psoriasis hebben kans op verergering van hun klachten tijdens het gebruik.

  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen.

   Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Ontstekingen in de mondholte en op de tong

  • Pijnlijk gezwollen en rode grote teen (jicht). Vooral mensen die al eerder last van jicht hadden, zijn hier gevoeliger voor.

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Kinderen met griep of waterpokken hebben een kleine kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. U merkt dat aan braken, sufheid, toevallen tot zelfs coma.

   Gebruik carbasalaatcalcium daarom alleen op voorschrift van een arts bij kinderen tot 18 jaar.

  • Overgevoeligheid voor carbasalaatcalcium. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige overgevoeligheid ontstaan met koorts, blaren, benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit middel. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer.

   Heeft u eerder een benauwdheidaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor carbasalaatcalcium. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt.

  • Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeid zijn, duizelig zijn, bleke kleur, gele huid, donkere kleur van uw plas en kortademig zijn.

   Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.

  Zeer zelden, na gebruik gedurende meerdere dagen

  • Oorsuizen of slechter horen

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Wazig zien of dubbelzien

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

  • Haaruitval

  • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.

  • Nierbeschadiging. Heeft u een verminderde nierwerking? U heeft meer kans op nierbeschadiging.

   Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Gebruik dit medicijn niet bij een verminderde leverwerking. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

  • Bij gebruik gedurende meerdere weken: hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose.

   Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Als dit middel lang in de slokdarm achterblijft, kan het de slokdarm beschadigen.
  Los het poeder daarom op in een glas water. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.

  Wanneer?
  Neem de poeders op een lege maag in als u wilt dat het snel gaat werken. Neem ze echter tijdens of na het eten in als u makkelijk last heeft van uw maag of als u carbasalaatcalcium langdurig gebruikt. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.

  Migraine
  Neem dit medicijn meteen in als u een migraine-aanval voelt opkomen. Het heeft dan het meeste effect.

  Hoe lang?
  Meestal is het gebruik van dit middel maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Heeft u het middel zonder overleg met uw arts gebruikt? Neem dan in elk geval contact op met uw arts op als u na vijf dagen nog steeds carbasalaatcalcium nodig heeft.

  • Menstruatieklachten, zoals pijn, overmatig bloedverlies of migraine.
   Heeft u vooral last van pijn en krampen? Begin meteen als u ongesteld wordt en slik gedurende twee tot drie dagen door. Heeft u altijd last van hoofdpijn of migraine tijdens de menstruatie of stopweek van de pil? Gebruikt u dit medicijn om een dergelijke aanval te voorkomen? Start twee tot vier dagen voor de menstruatie begint met deze pijnstiller. Meestal is drie dagen gebruik voldoende. Heeft u last van te veel bloedverlies tijdens de menstruatie? Gebruik dit medicijn dan de eerste drie dagen van de menstruatie. Begin minstens een dag voor u de menstruatie verwacht. Probeer na drie tot zes maanden of u dit medicijn nog nodig heeft. Gebruik het daartoe een keer niet en kijk of de klachten al zijn afgenomen.
  • Hoofdpijn. Gebruik dit middel alleen gedurende korte tijd. Heeft u al langer dan drie maanden vaak hoofdpijn, gebruikt u meer dan honderd tabletten carbasalaatcalcium per maand en heeft u meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn? Mogelijk is bij u medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Dan wordt uw hoofdpijn juist door de carbasalaatcalcium veroorzaakt. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een advies.
  • Migraine. Gebruik dit middel alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt over het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan twee keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een middel gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.
  • Gewrichtsontstekingen. Bij slijmbeursontsteking en peesontstekingen zult u dit middel enkele dagen gebruiken tot de ontsteking is genezen. Dit merkt u aan een afname van de roodheid en zwelling.
  • Overige pijnen, zoals spierpijn en spit. Stop met het gebruik als de pijn verdwenen is of weer voldoende is te verdragen.
 • Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens drie uur later. In het algemeen geldt dat volwassenen niet meer dan vijf gram carbasalaatcalcium per dag mogen nemen.

 • autorijden?
  Draaierigheid of duizelingen komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag, net als carbasalaatcalcium. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is een enkele keer een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  Dit medicijn veroorzaakt bij sommige mensen maagklachten. Heeft u hier last van? Gebruik dan geen voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De pijnstiller paracetamol kunt u in alle onderstaande gevallen wel gebruiken.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID's genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt, verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, celecoxib, dexketoprofen, dexibuprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met carbasalaatcalcium.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Carbasalaatcalcium versterkt het effect van het antistollingsmiddel. Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. U mag daarom geen carbasalaatcalcium gebruiken als u ook een van deze antistollingsmiddelen slikt.
  • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met carbasalaatcalcium gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen). ACE-remmers en angiotensine-II-blokkers (medicijnen gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen), zoals ACE enalapril, perindopril, lisinopril en losartan. Carbasalaatcalcium kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk bloeddruk en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u carbasalaatcalcium langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw voeten of enkels weer dikker worden of dat u weer sneller kortademig wordt.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Bètablokkers, zoals acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol en propranolol De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
   o Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
   o Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
  • Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening. U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
  • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bepaalde bijnierschorshormonen (corticosteroïden) om in te nemen of als injectie, zoals methylprednisolon, prednisolon en triamcinolon. Als u deze medicijnen gebruikt kan acetylsalicylzuur de maag extra beschadigen. Een maagbeschermer zoals omeprazol voorkomt dit. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Methotrexaat. Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Carbasalaatcalcium kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkende medicijne. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
  • Acetazolamide, een medicijn onder andere gebruikt bij glaucoom. In combinatie met acetylsalicylzuur kunnen de bijwerkingen van beide medicijnen sterker zijn. Als u acetazolamide gebruikt, mag u deze pijnstiller met acetylsalicylzuur niet gebruiken. De pijnstillers paracetamol, ibuprofen of naproxen mag u dan wel gebruiken. Vraag eventueel uw apotheker om advies.
  • Desmopressine, een medicijn gebruikt bij onder andere een tekort aan ADH (diabetes insipidus). U heeft meer kans op watervergiftiging. Ook de hoeveelheid natrium in het bloed kan te laag worden. U merkt watervergiftiging aan het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). Te weinig natrium merkt u aan hevige vermoeidheid, sufheid, slecht aanspreekbaar zijn en verminderde eetlust. Waarschuw dan uw arts.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

  Gebruik carbasalaatcalcium NIET tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken.


  Borstvoeding
  Gebruikt u dit medicijn langdurig en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Gebruikt u dit medicijn af en toe? U kunt dit medicijn dan veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Wel wordt geadviseerd om na inname van het medicijn 2 tot 3 uur te wachten tot u borstvoeding geeft. Er is dan nauwelijks meer medicijn in de moedermelk.

 • Maagverkleining

  Heeft u een maagverkleining gehad? Overleg dan met uw arts of apotheker. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn na een maagverkleining is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of de maagverkleining invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Is er na overleg met uw arts of apotheker geen ander medicijn geschikt? Dan zal uw arts carbasalaatcalcium voorschrijven om kort te gebruiken, samen met een medicijn dat uw maag beschermt. Let op, gebruik carbasalaatcalcium alleen bij de klachten die u met uw arts heeft besproken en niet bij andere klachten.

  Ernstig overgewicht

  Heeft u ernstig overgewicht? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn bij ernstig overgewicht is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

  Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte). Dan heeft u ernstig overgewicht.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Carbasalaatcalcium is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Ascal en als het merkloze Carbasalaatcalcium in poeders.

  Kleine verpakkingen van tabletten carbasalaatcalcium in de sterktes 100 mg (max. 40 tabletten), 300 mg (max. 48 tabletten) en 600 mg (max. 48 tabletten) zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij. Grotere verpakkingen van deze sterktes zijn uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar. Koopt u carbasalaatcalcium bij de apotheek, dan controleert de apotheek of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

 • Ascal Ascal Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête