indometacine in het oog

Indometacine behoort tot de groep geneesmiddelen die ontstekingsremmende pijnstillers worden genoemd. Ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te voorkomen.

 • Ontstoken ogen door andere oorzaken

  Indometacine werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het voorkomt en bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie.

  Staar of cataract is een troebeling van de normaliter doorzichtige lens van het oog. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens. Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg.

  Uw arts kan indometacine ook voorschrijven om zwelling en ontsteking te voorkomen bij andere oogingrepen.

  Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Direct na gebruik kunnen uw ogen geprikkeld raken, dit kan zich uiten in roodheid en een branderig gevoel.

   Dit gaat meestal snel over.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor indometacine of het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk en roodheid van het oog of zwelling van het ooglid.

   Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en de geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor indometacine of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt te zijn voor het conserveermiddel, kunt u mogelijk gebruikmaken van de oogdruppels zonder conserveermiddel. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor indometacine, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Let daarom extra goed op en houd de traanbuis goed dichtgedrukt, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwdheid, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  • U kunt last hebben van fel licht.

   Draag in dat geval een zonnebril.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Bij langdurig gebruik (verschillende weken): beschadigingen van het oog en verhoogde oogboldruk (glaucoom).

   Uw arts zal uw ogen daarom regelmatig controleren als u dit middel langdurig gebruikt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
  • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in deze oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
  • Neem plaats op een stoel of een bank.
  • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
  • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
  • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
  • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
  • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
  • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
  • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
  • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
  • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
  • Doe uw oog weer open.
  • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
  • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

  Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

  Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

  Wanneer?

  • Bij een oogoperatie: meestal moet u de oogdruppels al voor de operatie gebruiken of worden ze door een arts of verpleegkundige toegediend. Na de operatie moet direct weer met druppelen worden begonnen. Verdeel de doses vervolgens zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.
  • Bij pijn en ontsteking: verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

  Hoelang?
  Gebruik deze oogdruppels zo lang uw arts ze heeft voorgeschreven.

 • Het is belangrijk dat u dit middel consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: duurt het nog langer twee uur voordat u de volgende dosis moet nemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het minder dan twee uur, sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

 • autorijden?

  • Na een oogoperatie: in het algemeen geldt dat u geen auto moet rijden gedurende de eerste weken na de operatie. Uw gezichtsvermogen zal eerst goed moeten herstellen. Het herstel na de operatie is geleidelijk. De gemiddelde herstelperiode is vijf weken. Vanwege het geleidelijke herstel kan het zicht direct na de ingreep slechter zijn dan ervoor. Wacht met het aanschaffen van een nieuwe bril minstens drie weken. De sterkte van het brillenglas kan in die periode nogal eens wisselen.
  • Bij pijn en ontsteking: na het indruppelen is het mogelijk dat u even wat wazig ziet. Dit gaat meestal binnen enkele minuten voorbij. U kunt dan daarna autorijden.

  alcohol drinken en alles eten?
  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

 • De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere oogdruppels of oogzalven. Het is het beste minstens vijf minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

  Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en vijf minuten later de oogzalf of ooggel.

  Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo wordt voorkomen dat door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel worden 'uitgetraand'.

 • U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Stop echter nooit zonder de aanwijzingen van uw arts.

  Als u last heeft van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.

 • Indometacine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Indocollyre.

  Indometacine is ook verkrijgbaar in capsules, tabletten en zetpillen. Deze tekst gaat alleen over de toepassing in het oog.

 • Indocollyre Indocollyre
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

 • Ontstoken ogen door andere oorzaken

  Indometacine werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het voorkomt en bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie.

  Staar of cataract is een troebeling van de normaliter doorzichtige lens van het oog. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens. Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg.

  Uw arts kan indometacine ook voorschrijven om zwelling en ontsteking te voorkomen bij andere oogingrepen.

  Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Direct na gebruik kunnen uw ogen geprikkeld raken, dit kan zich uiten in roodheid en een branderig gevoel.

   Dit gaat meestal snel over.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor indometacine of het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk en roodheid van het oog of zwelling van het ooglid.

   Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en de geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor indometacine of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt te zijn voor het conserveermiddel, kunt u mogelijk gebruikmaken van de oogdruppels zonder conserveermiddel. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor indometacine, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Let daarom extra goed op en houd de traanbuis goed dichtgedrukt, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwdheid, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  • U kunt last hebben van fel licht.

   Draag in dat geval een zonnebril.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Bij langdurig gebruik (verschillende weken): beschadigingen van het oog en verhoogde oogboldruk (glaucoom).

   Uw arts zal uw ogen daarom regelmatig controleren als u dit middel langdurig gebruikt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
  • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in deze oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
  • Neem plaats op een stoel of een bank.
  • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
  • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
  • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
  • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
  • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
  • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
  • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
  • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
  • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
  • Doe uw oog weer open.
  • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
  • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

  Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

  Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

  Wanneer?

  • Bij een oogoperatie: meestal moet u de oogdruppels al voor de operatie gebruiken of worden ze door een arts of verpleegkundige toegediend. Na de operatie moet direct weer met druppelen worden begonnen. Verdeel de doses vervolgens zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.
  • Bij pijn en ontsteking: verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

  Hoelang?
  Gebruik deze oogdruppels zo lang uw arts ze heeft voorgeschreven.

 • Het is belangrijk dat u dit middel consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: duurt het nog langer twee uur voordat u de volgende dosis moet nemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het minder dan twee uur, sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

 • autorijden?

  • Na een oogoperatie: in het algemeen geldt dat u geen auto moet rijden gedurende de eerste weken na de operatie. Uw gezichtsvermogen zal eerst goed moeten herstellen. Het herstel na de operatie is geleidelijk. De gemiddelde herstelperiode is vijf weken. Vanwege het geleidelijke herstel kan het zicht direct na de ingreep slechter zijn dan ervoor. Wacht met het aanschaffen van een nieuwe bril minstens drie weken. De sterkte van het brillenglas kan in die periode nogal eens wisselen.
  • Bij pijn en ontsteking: na het indruppelen is het mogelijk dat u even wat wazig ziet. Dit gaat meestal binnen enkele minuten voorbij. U kunt dan daarna autorijden.

  alcohol drinken en alles eten?
  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

 • De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere oogdruppels of oogzalven. Het is het beste minstens vijf minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

  Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en vijf minuten later de oogzalf of ooggel.

  Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo wordt voorkomen dat door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel worden 'uitgetraand'.

 • U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Stop echter nooit zonder de aanwijzingen van uw arts.

  Als u last heeft van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.

 • Indometacine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Indocollyre.

  Indometacine is ook verkrijgbaar in capsules, tabletten en zetpillen. Deze tekst gaat alleen over de toepassing in het oog.

 • Indocollyre Indocollyre
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête