aardbeiblad met wijnstokblad

Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel.

Het wordt gebruikt bij lichte maagdarmklachten zoals af en toe verstopping en winderigheid door gasophoping in maagdarmkanaal, lichte eczeem, moeheid, en slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij deze klachten.
 

  • Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel. Hoe het precies werkt is niet bekend.
  • Bij lichte maagdarmklachten zoals af en toe verstopping en winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal, lichte eczeem, moeheid, en slapeloosheid.
  • De werking is niet bewezen.
  • Heeft u na 2 weken nog steeds klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.
  • Er zijn bijna geen bijwerkingen. In zeldzame gevallen kunt u overgevoelig worden voor aardbeiblad met wijnstokblad. Neem dan contact op met uw arts.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit kruidenmiddel mag gebruiken. Het is niet zeker of dit kruidenmiddel veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk komt. Het is niet zeker of dit middel veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit middel mag gebruiken.
 • Verstopping

  Verschijnselen
  Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.
  Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

  Behandeling
  Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
  • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
  • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan. Eventueel kunt u een voetenkrukje gebruiken.
  • Vermijd stress.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

  Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of aardbeiblad met wijnstokblad de klachten vermindert.
  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe verstopping. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over verstopping . "

  Gasophoping in maagdarmkanaal

  Verschijnselen 
  Bij gasophoping in het maagdarmkanaal kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Soms bent u hierbij ook misselijk.

  Oorzaak 
  Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.

  Behandeling 
  De klachten kunnen afnemen door regelmatig en gezond te eten, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden. Als dit onvoldoende helpt, kunt u aardbeiblad met wijnstokblad gebruiken.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over gasophoping in maagdarmkanaal . "

  Eczeem

  Eczeem is een huiduitslag. Waarom bij de een wel eczeem ontstaat en bij de ander niet, is niet bekend. Eczeem is niet besmettelijk. Het kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen. Eczeem kan in bepaalde perioden optreden en weer verdwijnen.

  U kunt last hebben van een rode huid, zwelling van de huid, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bijna altijd is er ook jeuk.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte eczeem. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over eczeem . "

  Moeheid

  Iedereen kan soms moe zijn. Na een lange, zware dag is het normaal als u moe bent. U kunt zich dan beter voelen na een paar nachten goed slapen.

  Bij moeheid heeft u te weinig energie. U heeft dan moeite met het doen van activiteiten die u normaal makkelijk kunt doen. Als u hier langdurig last van heeft, dan kan het invloed hebben op uw dagelijkse leven. Door moeheid kunt u last hebben van sneller geïrriteerd zijn, moeite hebben met nadenken en bewegen, en hoofdpijn.

  Moeheid kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het door slaapproblemen. Maar het kan ook komen door psychische- of lichamelijke oorzaken.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij moeheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over moeheid . "

  Slapeloosheid

  Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Spanningen, zorgen, stress, maar ook lichamelijke- en psychische klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken. Bijvoorbeeld pijn of jeuk. Soms is de oorzaak een slaapstoornis waardoor u overdag heel slaperig bent.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over slapeloosheid . "
 • Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit kruidenmiddel. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

   • Als u overgevoelig bent voor dit kruidenmiddel, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
   • Let er vooral ook zelf op als u medicijnen zonder recept koopt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Hoe?
  Kauw de tabletten goed fijn voor u ze doorslikt.

  Wanneer?
  Neem dit kruidenmiddel 1 tot 3 keer per dag. Neem de tabletten bij voorkeur voor de maaltijd.

  Hoe lang?
  Gebruik dit middel ten minste 4 tot 6 weken achter elkaar. Wilt u het langer gebruiken? Raadpleeg dan eerst uw arts.

  Heeft u na 2 weken nog steeds klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.

 • Bent u een dosis vergeten? Sla deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

 • Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

 • Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het kruidenmiddel. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het kruidenmiddel stopt.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Er zijn niet veel vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor de baby.
   

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit kruidenmiddel stoppen.

 • Aarbeiblad en wijnstokblad zijn sinds 2015 internationaal op de markt. De combinatie van aardbeiblad met wijnstokblad is sinds 2016 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Hepatodoron in tabletten.

 • Hepatodoron Hepatodoron
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel. Hoe het precies werkt is niet bekend.
  • Bij lichte maagdarmklachten zoals af en toe verstopping en winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal, lichte eczeem, moeheid, en slapeloosheid.
  • De werking is niet bewezen.
  • Heeft u na 2 weken nog steeds klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.
  • Er zijn bijna geen bijwerkingen. In zeldzame gevallen kunt u overgevoelig worden voor aardbeiblad met wijnstokblad. Neem dan contact op met uw arts.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit kruidenmiddel mag gebruiken. Het is niet zeker of dit kruidenmiddel veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk komt. Het is niet zeker of dit middel veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit middel mag gebruiken.
 • Verstopping

  Verschijnselen
  Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.
  Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

  Behandeling
  Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
  • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
  • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan. Eventueel kunt u een voetenkrukje gebruiken.
  • Vermijd stress.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

  Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of aardbeiblad met wijnstokblad de klachten vermindert.
  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe verstopping. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over verstopping . "

  Gasophoping in maagdarmkanaal

  Verschijnselen 
  Bij gasophoping in het maagdarmkanaal kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Soms bent u hierbij ook misselijk.

  Oorzaak 
  Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.

  Behandeling 
  De klachten kunnen afnemen door regelmatig en gezond te eten, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden. Als dit onvoldoende helpt, kunt u aardbeiblad met wijnstokblad gebruiken.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over gasophoping in maagdarmkanaal . "

  Eczeem

  Eczeem is een huiduitslag. Waarom bij de een wel eczeem ontstaat en bij de ander niet, is niet bekend. Eczeem is niet besmettelijk. Het kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen. Eczeem kan in bepaalde perioden optreden en weer verdwijnen.

  U kunt last hebben van een rode huid, zwelling van de huid, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bijna altijd is er ook jeuk.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij lichte eczeem. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over eczeem . "

  Moeheid

  Iedereen kan soms moe zijn. Na een lange, zware dag is het normaal als u moe bent. U kunt zich dan beter voelen na een paar nachten goed slapen.

  Bij moeheid heeft u te weinig energie. U heeft dan moeite met het doen van activiteiten die u normaal makkelijk kunt doen. Als u hier langdurig last van heeft, dan kan het invloed hebben op uw dagelijkse leven. Door moeheid kunt u last hebben van sneller geïrriteerd zijn, moeite hebben met nadenken en bewegen, en hoofdpijn.

  Moeheid kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het door slaapproblemen. Maar het kan ook komen door psychische- of lichamelijke oorzaken.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij moeheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over moeheid . "

  Slapeloosheid

  Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Spanningen, zorgen, stress, maar ook lichamelijke- en psychische klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken. Bijvoorbeeld pijn of jeuk. Soms is de oorzaak een slaapstoornis waardoor u overdag heel slaperig bent.

  Aardbeiblad met wijnstokblad kan worden gebruikt bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
   

  Lees meer over slapeloosheid . "
 • Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit kruidenmiddel. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

   • Als u overgevoelig bent voor dit kruidenmiddel, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
   • Let er vooral ook zelf op als u medicijnen zonder recept koopt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Hoe?
  Kauw de tabletten goed fijn voor u ze doorslikt.

  Wanneer?
  Neem dit kruidenmiddel 1 tot 3 keer per dag. Neem de tabletten bij voorkeur voor de maaltijd.

  Hoe lang?
  Gebruik dit middel ten minste 4 tot 6 weken achter elkaar. Wilt u het langer gebruiken? Raadpleeg dan eerst uw arts.

  Heeft u na 2 weken nog steeds klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.

 • Bent u een dosis vergeten? Sla deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

 • Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

 • Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het kruidenmiddel. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het kruidenmiddel stopt.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Er zijn niet veel vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor de baby.
   

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit kruidenmiddel stoppen.

 • Aarbeiblad en wijnstokblad zijn sinds 2015 internationaal op de markt. De combinatie van aardbeiblad met wijnstokblad is sinds 2016 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Hepatodoron in tabletten.

 • Hepatodoron Hepatodoron
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête