Bimzelx

Actief ingrediënt: bimekizumab

Bimekizumab remt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de groep van interleukine-remmers. Bimekizumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis, psoriasis met gewrichtsontsteking (artritis psoriatica), gewrichtsontstekingen van rug, bekken en wervelkolom (axiale spondyloartritis) en de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica).

  • Bimekizumab remt afweerreacties en ontstekingen. Het zorgt voor minder schilfering en jeuk.
  • Bij psoriasis (een huidziekte met droge huid en schilfers), psoriasis met gewrichtsontsteking (artritis psoriatica), gewrichtsontstekingen van rug, bekken en wervelkolom (axiale spondyloartritis) en de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica).
  • Meestal merkt u binnen paar weken dat uw ziekte rustiger wordt.
  • U krijgt dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. Na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie. Nadat u 5 injecties heeft gehad, krijgt u elke 8 weken een injectie.
  • Injecteert u dit medicijn zelf? Haal de spuit een half uur voor injectie voorzichtig uit de koelkast. Hierdoor kan de spuit op kamertemperatuur komen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Verwarm de injectie NIET met een magnetron of in uw handen, dan werkt het medicijn niet meer goed.
  • U kunt last krijgen van verkoudheid, infecties of hoofdpijn.
  • U mag tijdens en tot 17 weken na de behandeling niet zwanger worden. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen. Overleg met uw arts over betrouwbare anticonceptie.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.
 • Psoriasis

  Verschijnselen
  Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten verschillen sterk. Perioden met weinig klachten wisselen zich af met perioden met heftige verschijnselen. De verschijnselen verschillen van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak komen de verschijnselen ook voor op de nagels.

  Oorzaak
  Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Waarschijnlijk is psoriasis een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid.

  Behandeling
  Bij psoriasis geven artsen eerst een medicijn voor op de huid zodat de ontsteking en schilfering minder wordt. Bijvoorbeeld bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal uw arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze ook niet helpen en als uw psoriasis ernstig is, kan uw arts bimekizumab voorschrijven.

  Werking en effect
  Bimekizumab remt in het lichaam hde werking van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij psoriasis. Ze maken de ontsteking erger, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt de ontsteking minder erg.

  Bimekizumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat de schilfering, jeuk en ontstoken huid minder worden.

  Lees meer over psoriasis . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Ontsteking van bovenste luchtwegen

    

   U kunt last krijgen van verkoudheid, keelpijn, loopneus en ontsteking van de voorhoofdsholten of bijholten.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn of moe zijn

  • Huiduitslag, huidontsteking, eczeem of puisten (acne)

  • Infecties, zoals herpesinfecties, schimmelinfecties in de mond (spruw) of op de huid, oorontsteking, buikgriep, ontsteking van de haarzakjes.

   Zeer zelden ontsteking van het oog.
   Dit komt omdat uw afweer minder goed werkt. Krijgt u koorts, gaat u zweten, veel hoesten, wordt u kortademig of verliest u gewicht? Waarschuw dan altijd uw arts.

  • Roodheid, pijn of zwelling op plaats van injectie.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Darmproblemen

   Dit kunt u merken aan bloed in de poep, buikkrampen en pijn, diarree of gewichtsverlies. Waarschuw uw arts als u hier last van heeft.

   Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft: u kunt hier meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als de klachten van uw ziekte erger worden.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

   Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor bimekizumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of bovenbeen.

  Soms worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Als u het medicijn zelf gaat injecteren, krijgt u uitleg van de arts of verpleegkundige.

  Zelf toedienen

  • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
  • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
  • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
  • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET in uw hand of met de magnetron, dan werkt het medicijn minder goed.
  • Gebruik de injectie alleen als de vloeistof een licht bruinachtig-gele kleur heeft. Er mogen geen deeltjes in de vloeistof zitten.

  Wanneer?

  • Psoriasis: na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie. Nadat u 5 injecties heeft gehad, krijgt u elke 8 weken een injectie.
  • Psoriasis met gewrichtsontsteking, axiale spondyloartritis en de ziekte van Bechterew: na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie.

  Hoelang?
  Binnen 16 weken moet duidelijk te merken zijn dat het medicijn werkt. Merkt u binnen 16 weken geen verbetering? Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Bent u de afspraak voor de injectie vergeten? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige om een nieuwe afspraak te maken.

  Injecteert u zelf en bent u de injectie vergeten? Neem dan contact op met uw arts om af te spreken wanneer u de volgende dosis moet spuiten.

 • Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

  • Immunocyanine, een medicijn dat de afweer helpt. Door bimekizumab werkt dit medicijn minder goed. Gebruik daarom deze medicijnen niet tegelijk. Overleg met uw arts.
  • Vaccins. Overleg met uw arts als u een vaccinatie krijgt. Sommige vaccins mag u niet gebruiken, omdat bimekizumab ervoor zorgt dat deze vaccins minder goed werken. Ook verhoogt bimekizumab de kans op bijwerkingen van deze vaccins. Voorbeelden van deze vaccins zijn: de bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  • Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Voorbeelden van deze vaccins zijn: influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin, vaccin tegen baarmoederhalskanker en hepatitis A en B vaccin.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

  Gebruik daarom tijdens het gebruik en tot en met 17 weken na de laatste injectie betrouwbare anticonceptiemiddelen. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat u niet zwanger wordt.
  Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts als u wilt stoppen.

 • Bimekizumab is sinds 2021 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Bimzelx.

 • Bimzelx Bimzelx
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Bimekizumab remt afweerreacties en ontstekingen. Het zorgt voor minder schilfering en jeuk.
  • Bij psoriasis (een huidziekte met droge huid en schilfers), psoriasis met gewrichtsontsteking (artritis psoriatica), gewrichtsontstekingen van rug, bekken en wervelkolom (axiale spondyloartritis) en de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica).
  • Meestal merkt u binnen paar weken dat uw ziekte rustiger wordt.
  • U krijgt dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. Na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie. Nadat u 5 injecties heeft gehad, krijgt u elke 8 weken een injectie.
  • Injecteert u dit medicijn zelf? Haal de spuit een half uur voor injectie voorzichtig uit de koelkast. Hierdoor kan de spuit op kamertemperatuur komen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Verwarm de injectie NIET met een magnetron of in uw handen, dan werkt het medicijn niet meer goed.
  • U kunt last krijgen van verkoudheid, infecties of hoofdpijn.
  • U mag tijdens en tot 17 weken na de behandeling niet zwanger worden. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen. Overleg met uw arts over betrouwbare anticonceptie.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.
 • Psoriasis

  Verschijnselen
  Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten verschillen sterk. Perioden met weinig klachten wisselen zich af met perioden met heftige verschijnselen. De verschijnselen verschillen van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak komen de verschijnselen ook voor op de nagels.

  Oorzaak
  Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Waarschijnlijk is psoriasis een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid.

  Behandeling
  Bij psoriasis geven artsen eerst een medicijn voor op de huid zodat de ontsteking en schilfering minder wordt. Bijvoorbeeld bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal uw arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze ook niet helpen en als uw psoriasis ernstig is, kan uw arts bimekizumab voorschrijven.

  Werking en effect
  Bimekizumab remt in het lichaam hde werking van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij psoriasis. Ze maken de ontsteking erger, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt de ontsteking minder erg.

  Bimekizumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat de schilfering, jeuk en ontstoken huid minder worden.

  Lees meer over psoriasis . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Ontsteking van bovenste luchtwegen

    

   U kunt last krijgen van verkoudheid, keelpijn, loopneus en ontsteking van de voorhoofdsholten of bijholten.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn of moe zijn

  • Huiduitslag, huidontsteking, eczeem of puisten (acne)

  • Infecties, zoals herpesinfecties, schimmelinfecties in de mond (spruw) of op de huid, oorontsteking, buikgriep, ontsteking van de haarzakjes.

   Zeer zelden ontsteking van het oog.
   Dit komt omdat uw afweer minder goed werkt. Krijgt u koorts, gaat u zweten, veel hoesten, wordt u kortademig of verliest u gewicht? Waarschuw dan altijd uw arts.

  • Roodheid, pijn of zwelling op plaats van injectie.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Darmproblemen

   Dit kunt u merken aan bloed in de poep, buikkrampen en pijn, diarree of gewichtsverlies. Waarschuw uw arts als u hier last van heeft.

   Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft: u kunt hier meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als de klachten van uw ziekte erger worden.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

   Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor bimekizumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of bovenbeen.

  Soms worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Als u het medicijn zelf gaat injecteren, krijgt u uitleg van de arts of verpleegkundige.

  Zelf toedienen

  • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
  • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
  • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
  • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET in uw hand of met de magnetron, dan werkt het medicijn minder goed.
  • Gebruik de injectie alleen als de vloeistof een licht bruinachtig-gele kleur heeft. Er mogen geen deeltjes in de vloeistof zitten.

  Wanneer?

  • Psoriasis: na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie. Nadat u 5 injecties heeft gehad, krijgt u elke 8 weken een injectie.
  • Psoriasis met gewrichtsontsteking, axiale spondyloartritis en de ziekte van Bechterew: na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie.

  Hoelang?
  Binnen 16 weken moet duidelijk te merken zijn dat het medicijn werkt. Merkt u binnen 16 weken geen verbetering? Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Bent u de afspraak voor de injectie vergeten? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige om een nieuwe afspraak te maken.

  Injecteert u zelf en bent u de injectie vergeten? Neem dan contact op met uw arts om af te spreken wanneer u de volgende dosis moet spuiten.

 • Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

  • Immunocyanine, een medicijn dat de afweer helpt. Door bimekizumab werkt dit medicijn minder goed. Gebruik daarom deze medicijnen niet tegelijk. Overleg met uw arts.
  • Vaccins. Overleg met uw arts als u een vaccinatie krijgt. Sommige vaccins mag u niet gebruiken, omdat bimekizumab ervoor zorgt dat deze vaccins minder goed werken. Ook verhoogt bimekizumab de kans op bijwerkingen van deze vaccins. Voorbeelden van deze vaccins zijn: de bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  • Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Voorbeelden van deze vaccins zijn: influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin, vaccin tegen baarmoederhalskanker en hepatitis A en B vaccin.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

  Gebruik daarom tijdens het gebruik en tot en met 17 weken na de laatste injectie betrouwbare anticonceptiemiddelen. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat u niet zwanger wordt.
  Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts als u wilt stoppen.

 • Bimekizumab is sinds 2021 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Bimzelx.

 • Bimzelx Bimzelx
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête