Wynzora

Actief ingrediënt: calcipotriol met betamethason op de huid

Calcipotriol gaat overmatige schilfering van de huid tegen.

Betamethason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Betamethason behoort tot de sterk werkzame bijnierschorshormonen.

Deze combinatie wordt voorgeschreven bij psoriasis.

 • Psoriasis

  Verschijnselen
  Psoriasis is een chronische aandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Hierdoor ontstaan te veel huidcellen die niet goed kunnen rijpen. De oorzaak is nog onbekend, maar men vermoedt dat erfelijke aanleg een rol speelt.
  De verschijnselen zijn schilfers, roodheid en jeuk. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn er ook afwijkingen aan de nagels, zoals kleine putjes in de nagels of een geelbruine verkleuring. Soms zijn ook de gewrichten van vooral handen en voeten aangetast.
  Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering.

  Behandeling
  Bij klachten in het gezicht of in de lichaamsplooien zal uw arts eerst een minder sterk werkend bijnierschorshormoon adviseren, zoals clobetason of triamcinolonacetonide. Als dat na een aantal weken onvoldoende werkt, kan uw arts een sterker bijnierschorshormoon voorschrijven. Als ook dat onvoldoende werkt schrijft uw arts meestal een combinatie voor met calcipotriol en betamethason.

  Heeft  u veel last van jeuk? Smeer dan ook met een verzachtende crème of zalf, zonder werkzaam bestanddeel. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. Die crème of zalf mag u zo vaak gebruiken als u wilt.

  Werking
  De combinatie van calcipotriol met betamethason vermindert de overmatige huidgroei en roodheid, remt de ontsteking en stilt de jeuk. De huid kan hierdoor tot rust komen en zal daardoor minder jeuken en er beter uitzien.

  Nadat u het medicijn dun heeft opgesmeerd blijft het tussen de twaalf uur tot een hele dag werken. U heeft binnen een paar uur minder jeuk. Na enkele dagen zijn roodheid en schilfering minder.

  Lees meer over psoriasis . "
 • Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Droge huid en irritatie op de plaats van de behandeling en de omringende huid. Dit uit zich in een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeukende uitslag. De gezichtshuid is extra gevoelig voor irritatie. U mag het medicijn daarom niet op het gezicht toepassen.

   Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.

  • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder op. De infecties kunnen zich daardoor makkelijk ongemerkt uitbreiden.

   Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit doordat de psoriasis erger of niet overgaat. Raadpleeg dan uw arts.

   Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Bij aanbrengen van de gel op de hoofdhuid: een tijdelijke verkleuring van wit of grijs haar naar een gelige kleur op de plaatsen waar u gel aanbrengt

  • Ontstaan van met vocht gevulde blaasjes.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op plaatsen op de huid waar u eerder geen klachten had.

   Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

  • Wazig zien. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

  • Slapeloosheid.

  Zeer zelden, vooral bij langdurige behandeling van grote oppervlakten:

  • Te grote hoeveelheid calcium in het bloed. U merkt dat aan een verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

   Dit kan ontstaan als te veel calcipotriol via de huid in het bloed terechtkomt. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Gel, crème, zalf

  • Schud de fles met de gel voor gebruik goed om.
  • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Meer informatie over het juiste gebruik en de juiste hoeveelheid vindt u op Corticosteroïden op de huid gebruiken.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Gebruik niet meer dan 15 gram gel, crème of zalf per dag. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.
  • Smeer dit medicijn niet op de gezichtshuid, deze kan snel geïrriteerd raken.

  Schuim

  • Dit schuim is brandbaar. Zorg daarom dat er geen open vuur in de buurt is, zoals de geiser of een brandende sigaret.
  • Schud de spuitbus goed voor gebruik.
  • Spuit rechtstreeks op de aangetaste plek op de huid. Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Meer informatie over het juiste gebruik en de juiste hoeveelheid vindt u op Corticosteroïden op de huid gebruiken.
  • Zorg ervoor dat het schuim niet in contact komt met uw ogen, neus of mond. Mocht dit toch gebeuren, spoel dan onmiddellijk met koud water. Het kan prikken. Neem contact op met uw arts als de pijn aanhoudt.
  • Wrijf het schuim voorzichtig in.
  • Was uw handen na het opbrengen.
  • Gebruik niet meer dan 15 gram schuim per dag. 15 gram is de hoeveelheid die wordt afgegeven als u de sproeikop gedurende 1 minuut volledig indrukt.
  • Smeer dit medicijn niet op de gezichtshuid, deze kan snel geïrriteerd raken.

  Wanneer?
  Breng het medicijn aan op een moment dat u weet dat er minstens een halfuur geen water op de huid komt. Anders spoelt u het er weer af. Het beste kunt u het daarom voor de nacht aanbrengen. Zodat het medicijn de hele nacht kan inwerken.

  Gebruik verder elke dag de vette crème die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

  Hoe lang?
  Na 4 tot 8 weken kunt u in overleg met uw arts beoordelen of u baat heeft bij dit medicijn. Als u baat heeft bij het medicijn, kunt u het gedurende enkele maanden blijven gebruiken.

  Als u in overleg met uw arts gaat stoppen, bouw dit medicijn dan langzaam af. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over. Ga hiermee door totdat de klachten zijn verdwenen. Uw huisarts kan u hiervoor een afbouwschema geven. Het is belangrijk dat u het gebruik langzaam afbouwt. Want als u plotseling stopt, kunnen uw huidklachten weer terugkeren.

 • Een keer vergeten is niet zo erg. Ontdekt u het na een paar uur, dan kunt u de plekken alsnog behandelen. Sla anders een behandeling over en hervat uw normale schema. Het heeft geen zin om een dubbele hoeveelheid te smeren.

 • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert. Smeer eerst het corticosteroïd op de huid. Wacht dan ten minste 1 uur voordat u de vette crème of zalf smeert, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • U kunt niet zomaar stoppen met dit medicijn. Uw huidklachten kunnen dan terugkeren. Overleg hierover met uw arts. Uw huisarts kan u een afbouwschema geven. Blijf tijdens het afbouwen met dit medicijn uw huid goed verzorgen met een vette zalf of crème. Ga hier ook mee door als u helemaal met dit medicijn bent gestopt.

 • De combinatie calcipotriol met betamethason voor op de huid is sinds 2003 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Dovobet, Enstilar en Wynzora en als het merkloze Calcipotriol/Betamethason. Het is verkrijgbaar in crème, zalf, schuim en gel.

 • Dovobet

  Dovobet

  Calcipotriol/Betamethason

  Calcipotriol/Betamethason

  Enstilar

  Enstilar

  Wynzora

  Wynzora
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

 • Psoriasis

  Verschijnselen
  Psoriasis is een chronische aandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Hierdoor ontstaan te veel huidcellen die niet goed kunnen rijpen. De oorzaak is nog onbekend, maar men vermoedt dat erfelijke aanleg een rol speelt.
  De verschijnselen zijn schilfers, roodheid en jeuk. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn er ook afwijkingen aan de nagels, zoals kleine putjes in de nagels of een geelbruine verkleuring. Soms zijn ook de gewrichten van vooral handen en voeten aangetast.
  Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering.

  Behandeling
  Bij klachten in het gezicht of in de lichaamsplooien zal uw arts eerst een minder sterk werkend bijnierschorshormoon adviseren, zoals clobetason of triamcinolonacetonide. Als dat na een aantal weken onvoldoende werkt, kan uw arts een sterker bijnierschorshormoon voorschrijven. Als ook dat onvoldoende werkt schrijft uw arts meestal een combinatie voor met calcipotriol en betamethason.

  Heeft  u veel last van jeuk? Smeer dan ook met een verzachtende crème of zalf, zonder werkzaam bestanddeel. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. Die crème of zalf mag u zo vaak gebruiken als u wilt.

  Werking
  De combinatie van calcipotriol met betamethason vermindert de overmatige huidgroei en roodheid, remt de ontsteking en stilt de jeuk. De huid kan hierdoor tot rust komen en zal daardoor minder jeuken en er beter uitzien.

  Nadat u het medicijn dun heeft opgesmeerd blijft het tussen de twaalf uur tot een hele dag werken. U heeft binnen een paar uur minder jeuk. Na enkele dagen zijn roodheid en schilfering minder.

  Lees meer over psoriasis . "
 • Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Droge huid en irritatie op de plaats van de behandeling en de omringende huid. Dit uit zich in een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeukende uitslag. De gezichtshuid is extra gevoelig voor irritatie. U mag het medicijn daarom niet op het gezicht toepassen.

   Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.

  • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder op. De infecties kunnen zich daardoor makkelijk ongemerkt uitbreiden.

   Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit doordat de psoriasis erger of niet overgaat. Raadpleeg dan uw arts.

   Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Bij aanbrengen van de gel op de hoofdhuid: een tijdelijke verkleuring van wit of grijs haar naar een gelige kleur op de plaatsen waar u gel aanbrengt

  • Ontstaan van met vocht gevulde blaasjes.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op plaatsen op de huid waar u eerder geen klachten had.

   Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

  • Wazig zien. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

  • Slapeloosheid.

  Zeer zelden, vooral bij langdurige behandeling van grote oppervlakten:

  • Te grote hoeveelheid calcium in het bloed. U merkt dat aan een verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

   Dit kan ontstaan als te veel calcipotriol via de huid in het bloed terechtkomt. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Gel, crème, zalf

  • Schud de fles met de gel voor gebruik goed om.
  • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Meer informatie over het juiste gebruik en de juiste hoeveelheid vindt u op Corticosteroïden op de huid gebruiken.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Gebruik niet meer dan 15 gram gel, crème of zalf per dag. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.
  • Smeer dit medicijn niet op de gezichtshuid, deze kan snel geïrriteerd raken.

  Schuim

  • Dit schuim is brandbaar. Zorg daarom dat er geen open vuur in de buurt is, zoals de geiser of een brandende sigaret.
  • Schud de spuitbus goed voor gebruik.
  • Spuit rechtstreeks op de aangetaste plek op de huid. Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Meer informatie over het juiste gebruik en de juiste hoeveelheid vindt u op Corticosteroïden op de huid gebruiken.
  • Zorg ervoor dat het schuim niet in contact komt met uw ogen, neus of mond. Mocht dit toch gebeuren, spoel dan onmiddellijk met koud water. Het kan prikken. Neem contact op met uw arts als de pijn aanhoudt.
  • Wrijf het schuim voorzichtig in.
  • Was uw handen na het opbrengen.
  • Gebruik niet meer dan 15 gram schuim per dag. 15 gram is de hoeveelheid die wordt afgegeven als u de sproeikop gedurende 1 minuut volledig indrukt.
  • Smeer dit medicijn niet op de gezichtshuid, deze kan snel geïrriteerd raken.

  Wanneer?
  Breng het medicijn aan op een moment dat u weet dat er minstens een halfuur geen water op de huid komt. Anders spoelt u het er weer af. Het beste kunt u het daarom voor de nacht aanbrengen. Zodat het medicijn de hele nacht kan inwerken.

  Gebruik verder elke dag de vette crème die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

  Hoe lang?
  Na 4 tot 8 weken kunt u in overleg met uw arts beoordelen of u baat heeft bij dit medicijn. Als u baat heeft bij het medicijn, kunt u het gedurende enkele maanden blijven gebruiken.

  Als u in overleg met uw arts gaat stoppen, bouw dit medicijn dan langzaam af. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over. Ga hiermee door totdat de klachten zijn verdwenen. Uw huisarts kan u hiervoor een afbouwschema geven. Het is belangrijk dat u het gebruik langzaam afbouwt. Want als u plotseling stopt, kunnen uw huidklachten weer terugkeren.

 • Een keer vergeten is niet zo erg. Ontdekt u het na een paar uur, dan kunt u de plekken alsnog behandelen. Sla anders een behandeling over en hervat uw normale schema. Het heeft geen zin om een dubbele hoeveelheid te smeren.

 • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert. Smeer eerst het corticosteroïd op de huid. Wacht dan ten minste 1 uur voordat u de vette crème of zalf smeert, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • U kunt niet zomaar stoppen met dit medicijn. Uw huidklachten kunnen dan terugkeren. Overleg hierover met uw arts. Uw huisarts kan u een afbouwschema geven. Blijf tijdens het afbouwen met dit medicijn uw huid goed verzorgen met een vette zalf of crème. Ga hier ook mee door als u helemaal met dit medicijn bent gestopt.

 • De combinatie calcipotriol met betamethason voor op de huid is sinds 2003 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Dovobet, Enstilar en Wynzora en als het merkloze Calcipotriol/Betamethason. Het is verkrijgbaar in crème, zalf, schuim en gel.

 • Dovobet

  Dovobet

  Calcipotriol/Betamethason

  Calcipotriol/Betamethason

  Enstilar

  Enstilar

  Wynzora

  Wynzora
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête