Calcitonine

Actief ingrediënt: calcitonine

Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed. Het remt de afbraak van botten en maakt de botten steviger.

Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Paget, bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker en om botverlies te voorkomen bij mensen die plotseling niet meer kunnen lopen, zoals na een botbreuk door botontkalking (osteoporose).

  • Calcitonine remt de afbraak van botten en maakt de botten steviger. Het verlaagt ook de hoeveelheid calcium in uw bloed.
  • Bij de ziekte van Paget (een pijnlijke botziekte), bij kanker als er te veel calcium (kalk) in het bloed zit en om botverlies te voorkomen bij mensen die plotseling niet kunnen lopen, zoals na een botbreuk.
  • Injecteert u zelf dit medicijn? Haal dit medicijn een half uur voor injectie uit de koelkast. Hierdoor kan de vloeistof op kamertemperatuur komen. Dan is de injectie minder pijnlijk.
  • U kunt dit medicijn het beste na het eten of 's avonds voor het slapengaan gebruiken. Dan heeft u minder kans op misselijkheid en overgeven.
  • Binnen 20 minuten na gebruik van dit medicijn kunt u een rood gezicht of bovenlichaam krijgen.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Ziekte van Paget

  Artsen schrijven calcitonine voor bij de ziekte van Paget als andere medicijnen onvoldoende werken of als u ze niet mag gebruiken.

  Verschijnselen
  De belangrijkste verschijnselen bij de ziekte van Paget zijn een aanhoudende pijn in de botten, vervormde botten, botbreuken en soms hartzwakte.

  Oorzaken
  De precieze oorzaak van de ziekte van Paget is onbekend. In het lichaam is er steeds een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van de botten. Bij de ziekte van Paget is deze aanmaak en afbraak sneller dan normaal. Hierdoor krijgen de botten een andere bouw waardoor ze minder sterk zijn en aan elkaar kunnen vastgroeien.

  In nieuw gevormd botweefsel komen veel meer bloedvaten. Hierdoor kan het hart moeite hebben het bloed rond te pompen, waardoor hartzwakte kan ontstaan. 

  Werking en effect
  Calcitonine remt de botafbraak, hierdoor wordt het proces van botvorming vertraagd. De pijn in uw botten worden binnen 2 tot 8 weken minder.

  Een injectie in uw spier of vlak onder uw huid werkt binnen 15 minuten en werkt op zijn best na 4 uur.
  Een injectie in uw ader werkt direct en blijft ongeveer een half uur tot 12 uur werken. 

  Lees meer over ziekte van paget . "

  Kanker

  Calcitonine wordt gebruikt als er te veel calcium (kalk) in het bloed zit door kanker. Sommige vormen van kanker beschadigen het botweefsel, waardoor botpijn ontstaat in de rug, ribben, nek of bekken. Ook kunnen de botten zomaar breken.

  Doordat het botweefsel wordt afgebroken, kan te veel calcium (kalk) in het bloed komen. Dit zorgt voor erge uitdroging (dorst en veel plassen). Het is slecht voor de nieren.

  Werking
  Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed door de botafbraak te remmen. Ook zorgt het ervoor dat de botten meer calcium opnemen uit het bloed. Hierdoor daalt de hoeveelheid calcium in het bloed.

  Effect
  Een injectie in uw spier of vlak onder uw huid werkt binnen 15 minuten en werkt op zijn best na 4 uur.
  Een injectie in uw ader werkt direct en blijft ongeveer een half uur tot 12 uur werken.

  Lees meer over kanker . "

  Botontkalking

  Calcitonine wordt gebruikt om botverlies te voorkomen bij mensen die plotseling niet meer kunnen lopen, zoals bij mensen die kortgeleden een botbreuk hebben opgelopen door botontkalking.

  Werking
  Calcitonine remt de botafbraak en het zorgt ervoor dat de botten meer calcium opnemen uit het bloed. Hierdoor worden de botten sterker.

  Effect
  Een injectie in uw spier of vlak onder uw huid werkt binnen 15 minuten en werkt op zijn best na 4 uur.
  Een injectie in uw ader werkt direct en blijft ongeveer een half uur tot 12 uur werken.

  Lees meer over botontkalking . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid met of zonder overgeven.

   Dit komt vooral voor aan het begin van de behandeling en bij grotere hoeveelheid (hogere doseringen). U kunt de kans hierop verkleinen door dit medicijn na het eten of voor het slapen gaan te gebruiken.

   Als het nodig is, kunt u ook medicijn tegen misselijkheid gebruiken. Raadpleeg uw arts als het na een paar dagen niet overgaat of als de klachten heel erg zijn.

  • Roodheid in uw gezicht en bovenlichaam.

   Meestal binnen 10 tot 20 minuten na het krijgen van dit medicijn.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.

  • Buikpijn en diarree.

   Drink voldoende water als u last heeft van diarree. Raadpleeg uw arts als de klachten lang aanhouden of heel erg wordt.

  • Spierpijn en gewrichtspijn.

  • Kanker, alleen bij een langdurige behandeling. 

   Uw arts zal de behandeling zo kort mogelijk houden met een zo laag mogelijke hoeveelheid van dit medicijn.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Dikke vingers of enkels en zwaarder worden. 

   Dit komt door dat uw lichaam te veel vocht vast houdt.

  • Vaak moeten plassen.

  • Minder goed kunnen zien.

  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts en een ziek gevoel.

  • Huiduitslag, jeuk of overgevoeligheid voor calcitonine.

   Overgevoeligheid voor dit medicijn merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Een ernstige overgevoeligheid is te herkennen aan een opgezwollen gezicht en benauwdheid. Waarschuw dan meteen een arts of ga naar een Eerste-hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt

  • Roodheid en zwelling op de injectieplaats.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  In het algemeen worden de injecties (in uw spier of vlak onder uw huid) of het infuus in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Mogelijk heeft geleerd hoe u uzelf moet injecteren.

  Zelf toedienen
  • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
  • Bewaar dit medicijn in de koelkast (niet in het vriesvak).
  • Haal dit medicijn een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk.

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn het beste na het eten of 's avonds voor het slapengaan gebruiken. Dan heeft u minder kans op misselijkheid en overgeven.

  Hoelang?
  • Bij de Ziekte van Paget: maximaal 3 maanden. In sommige gevallen kan uw arts besluiten om uw behandeling te verlengen tot maximaal 6 maanden.
  • Bij kanker met te veel calcium in het bloed: zo lang als nodig is.
  • Bij voorkomen van botverlies: de behandeling duurt meestal 2 weken. U mag dit medicijn maximaal 4 weken gebruiken.

 • Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige om een nieuwe afspraak te maken.

  Als u zelf injecteert en u bent de injectie vergeten:

  • duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende injectie nodig heeft? Injecteer de vergeten dosis dan alsnog. De volgende injectie kunt u gebruiken op het tijdstip dat u gewend bent.
  • duurt het nog minder dan 4 uur voor u de volgende injectie nodig heeft? Sla de vergeten injectie dan over. Ga door met de volgende injectie op het tijdstip dat u gewend bent.

  Gebruik nooit dubbele injecties om een vergeten injectie in te halen.

 • Autorijden?
  Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

  Alles eten en alcohol drinken?
  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

  Heeft u kortgeleden een botbreuk opgelopen door botontkalking? Het is dan belangrijk om voldoende calcium en vitamine D te gebruiken. Dit helpt bij de botaanmaak.

  Calcium zit vooral veel in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas.
  Vitamine D zit maar weinig in voedsel. De meeste vitamine D maken mensen zelf in hun huid aan door zonlicht.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Stop daarom alleen na overleg met uw arts.

 • Calcitonine is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en infuus als het merkloze Calcitonine.

 • Calcitonine Calcitonine
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Calcitonine remt de afbraak van botten en maakt de botten steviger. Het verlaagt ook de hoeveelheid calcium in uw bloed.
  • Bij de ziekte van Paget (een pijnlijke botziekte), bij kanker als er te veel calcium (kalk) in het bloed zit en om botverlies te voorkomen bij mensen die plotseling niet kunnen lopen, zoals na een botbreuk.
  • Injecteert u zelf dit medicijn? Haal dit medicijn een half uur voor injectie uit de koelkast. Hierdoor kan de vloeistof op kamertemperatuur komen. Dan is de injectie minder pijnlijk.
  • U kunt dit medicijn het beste na het eten of 's avonds voor het slapengaan gebruiken. Dan heeft u minder kans op misselijkheid en overgeven.
  • Binnen 20 minuten na gebruik van dit medicijn kunt u een rood gezicht of bovenlichaam krijgen.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Ziekte van Paget

  Artsen schrijven calcitonine voor bij de ziekte van Paget als andere medicijnen onvoldoende werken of als u ze niet mag gebruiken.

  Verschijnselen
  De belangrijkste verschijnselen bij de ziekte van Paget zijn een aanhoudende pijn in de botten, vervormde botten, botbreuken en soms hartzwakte.

  Oorzaken
  De precieze oorzaak van de ziekte van Paget is onbekend. In het lichaam is er steeds een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van de botten. Bij de ziekte van Paget is deze aanmaak en afbraak sneller dan normaal. Hierdoor krijgen de botten een andere bouw waardoor ze minder sterk zijn en aan elkaar kunnen vastgroeien.

  In nieuw gevormd botweefsel komen veel meer bloedvaten. Hierdoor kan het hart moeite hebben het bloed rond te pompen, waardoor hartzwakte kan ontstaan. 

  Werking en effect
  Calcitonine remt de botafbraak, hierdoor wordt het proces van botvorming vertraagd. De pijn in uw botten worden binnen 2 tot 8 weken minder.

  Een injectie in uw spier of vlak onder uw huid werkt binnen 15 minuten en werkt op zijn best na 4 uur.
  Een injectie in uw ader werkt direct en blijft ongeveer een half uur tot 12 uur werken. 

  Lees meer over ziekte van paget . "

  Kanker

  Calcitonine wordt gebruikt als er te veel calcium (kalk) in het bloed zit door kanker. Sommige vormen van kanker beschadigen het botweefsel, waardoor botpijn ontstaat in de rug, ribben, nek of bekken. Ook kunnen de botten zomaar breken.

  Doordat het botweefsel wordt afgebroken, kan te veel calcium (kalk) in het bloed komen. Dit zorgt voor erge uitdroging (dorst en veel plassen). Het is slecht voor de nieren.

  Werking
  Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed door de botafbraak te remmen. Ook zorgt het ervoor dat de botten meer calcium opnemen uit het bloed. Hierdoor daalt de hoeveelheid calcium in het bloed.

  Effect
  Een injectie in uw spier of vlak onder uw huid werkt binnen 15 minuten en werkt op zijn best na 4 uur.
  Een injectie in uw ader werkt direct en blijft ongeveer een half uur tot 12 uur werken.

  Lees meer over kanker . "

  Botontkalking

  Calcitonine wordt gebruikt om botverlies te voorkomen bij mensen die plotseling niet meer kunnen lopen, zoals bij mensen die kortgeleden een botbreuk hebben opgelopen door botontkalking.

  Werking
  Calcitonine remt de botafbraak en het zorgt ervoor dat de botten meer calcium opnemen uit het bloed. Hierdoor worden de botten sterker.

  Effect
  Een injectie in uw spier of vlak onder uw huid werkt binnen 15 minuten en werkt op zijn best na 4 uur.
  Een injectie in uw ader werkt direct en blijft ongeveer een half uur tot 12 uur werken.

  Lees meer over botontkalking . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid met of zonder overgeven.

   Dit komt vooral voor aan het begin van de behandeling en bij grotere hoeveelheid (hogere doseringen). U kunt de kans hierop verkleinen door dit medicijn na het eten of voor het slapen gaan te gebruiken.

   Als het nodig is, kunt u ook medicijn tegen misselijkheid gebruiken. Raadpleeg uw arts als het na een paar dagen niet overgaat of als de klachten heel erg zijn.

  • Roodheid in uw gezicht en bovenlichaam.

   Meestal binnen 10 tot 20 minuten na het krijgen van dit medicijn.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.

  • Buikpijn en diarree.

   Drink voldoende water als u last heeft van diarree. Raadpleeg uw arts als de klachten lang aanhouden of heel erg wordt.

  • Spierpijn en gewrichtspijn.

  • Kanker, alleen bij een langdurige behandeling. 

   Uw arts zal de behandeling zo kort mogelijk houden met een zo laag mogelijke hoeveelheid van dit medicijn.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Dikke vingers of enkels en zwaarder worden. 

   Dit komt door dat uw lichaam te veel vocht vast houdt.

  • Vaak moeten plassen.

  • Minder goed kunnen zien.

  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts en een ziek gevoel.

  • Huiduitslag, jeuk of overgevoeligheid voor calcitonine.

   Overgevoeligheid voor dit medicijn merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Een ernstige overgevoeligheid is te herkennen aan een opgezwollen gezicht en benauwdheid. Waarschuw dan meteen een arts of ga naar een Eerste-hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt

  • Roodheid en zwelling op de injectieplaats.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  In het algemeen worden de injecties (in uw spier of vlak onder uw huid) of het infuus in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Mogelijk heeft geleerd hoe u uzelf moet injecteren.

  Zelf toedienen
  • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
  • Bewaar dit medicijn in de koelkast (niet in het vriesvak).
  • Haal dit medicijn een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk.

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn het beste na het eten of 's avonds voor het slapengaan gebruiken. Dan heeft u minder kans op misselijkheid en overgeven.

  Hoelang?
  • Bij de Ziekte van Paget: maximaal 3 maanden. In sommige gevallen kan uw arts besluiten om uw behandeling te verlengen tot maximaal 6 maanden.
  • Bij kanker met te veel calcium in het bloed: zo lang als nodig is.
  • Bij voorkomen van botverlies: de behandeling duurt meestal 2 weken. U mag dit medicijn maximaal 4 weken gebruiken.

 • Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige om een nieuwe afspraak te maken.

  Als u zelf injecteert en u bent de injectie vergeten:

  • duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende injectie nodig heeft? Injecteer de vergeten dosis dan alsnog. De volgende injectie kunt u gebruiken op het tijdstip dat u gewend bent.
  • duurt het nog minder dan 4 uur voor u de volgende injectie nodig heeft? Sla de vergeten injectie dan over. Ga door met de volgende injectie op het tijdstip dat u gewend bent.

  Gebruik nooit dubbele injecties om een vergeten injectie in te halen.

 • Autorijden?
  Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

  Alles eten en alcohol drinken?
  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

  Heeft u kortgeleden een botbreuk opgelopen door botontkalking? Het is dan belangrijk om voldoende calcium en vitamine D te gebruiken. Dit helpt bij de botaanmaak.

  Calcium zit vooral veel in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas.
  Vitamine D zit maar weinig in voedsel. De meeste vitamine D maken mensen zelf in hun huid aan door zonlicht.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Stop daarom alleen na overleg met uw arts.

 • Calcitonine is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en infuus als het merkloze Calcitonine.

 • Calcitonine Calcitonine
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête