Ontozry

Actief ingrediënt: cenobamaat

Cenobamaat kalmeert overprikkelde zenuwen in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij epilepsie.

  • Cenobamaat kalmeert overprikkelde zenuwen in de hersenen.
  • Bij epilepsie.
  • Het kan een paar weken duren voordat u merkt dat dit medicijn werkt.
  • Bijwerkingen: misselijkheid, braken.
  • Andere bijwerkingen: slaperigheid, hoofdpijn en duizeligheid.
  • U heeft minder kans op bijwerkingen als u met een lage dosis begint en de dosering daarna langzaam opbouwt.
  • U mag de eerste week niet autorijden. Nadat u 1 week lang dezelfde dosering heeft gebruikt mag u weer autorijden. Rijd alleen als u geen bijwerkingen heeft.
  • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
  • Stop niet in een keer met dit medicijn: bouw langzaam af. Overleg eerst met uw arts.
  • Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Epilepsie

  Er zijn verschillende vormen van epilepsie. Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij men het bewustzijn verliest en de spieren verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Soms zijn er geen spierschokken en is men alleen een paar seconden afwezig (absences).
  Er zijn ook lichtere aanvallen zonder bewusteloosheid. Daarbij voelt u alleen tintelingen in een arm, hoort of ziet u dingen die er niet zijn, of zijn er lichte bewegingen (friemelen, smakken) merkbaar.

  Oorzaak
  Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken.

  Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte of (zelden) een hersentumor. Bij een bepaalde vorm van epilepsie kunnen lichtflitsen (TV, computergames, discolicht) een aanval uitlokken. Meestal is de oorzaak echter onbekend. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op de kinderleeftijd.

  Behandeling
  Er zijn verschillende medicijnen tegen epilepsie.
  Bij de keuze van een medicijn volgt uw arts meestal een schema, waarbij medicijnen in een vaste volgorde worden uitgeprobeerd. Artsen schrijven cenobamaat voor als andere epilepsiemedicijnen niet voldoende werken.

  Cenobamaat wordt in combinatie met andere epilepsiemedicijnen gebruikt.

  Werking
  Cenobamaat kalmeert overprikkelde zenuwen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren. Hierdoor helpt het epilepsieaanvallen te voorkomen.

  Effect
  Het werkt niet bij iedereen. Na een aantal weken zal duidelijk zijn of het medicijn voldoende werkt. U merkt dat doordat de epilepsieaanvallen minder vaak optreden en minder heftig zijn of helemaal verdwijnen.

  Lees meer over epilepsie . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Slaperig, suf, moe of duizelig zijn

  • Problemen met bewegen en evenwicht.

   U kunt onhandig zijn in uw bewegingen, zoals problemen met lopen of naast dingen grijpen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

  • Hoofdpijn

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals verstopping, diarree, misselijk zijn en braken

  • Psychische klachten, zoals verward of prikkelbaar zijn

  • Problemen met geheugen

  • Dubbelzien of wazig zien, trillende ogen

  • Droge mond

  • Meer moeite met praten, lezen of schrijven

  • Huiduitslag

   In zeer zeldzame gevallen kan dit komen doordat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Zie ook zeer zelden overgevoelig zijn voor dit medicijn.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Opgezwollen oogleden

   Dit komt door ophoping van vocht.

  • Overgevoelig zijn voor dit medicijn

   Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Heeft u hier last van? Neem dan contact op met uw arts. Een ernstige overgevoeligheid merkt u aan benauwdheid, flauwvallen of een opgezwollen gezicht, keel of tong. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Hartritmestoornissen

   U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
   Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de tabletten met met een half glas water. U mag de tabletten met of zonder eten slikken.

  Wanneer?
  U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld in de avond bij het avondeten. Dan heeft u minder last van slaperig zijn overdag.

  Hoelang?
  U gebruikt dit medicijn langdurig. Na enkele weken zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkt. Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Verander nooit zelf de dosering.

 • Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? En duurt het nog meer dan 12 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 12 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

  Neem nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Bij dit geneesmiddel heeft een te hoge dosering snel schadelijke gevolgen. U kunt eventueel de volgende dosis verschuiven. Vraag advies aan uw apotheker of arts.

 • autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizelig, moe en slaperig zijn, wazig zien en problemen met het geheugen en concentreren.

  U mag de eerste week dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto zolang de dosering nog omhoog gaat. Pas nadat u 1 week dezelfde dosering heeft gebruikt, mag u weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen. Na 1 week dezelfde dosering gebruiken, zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten.

  Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.

  Let op: als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Ook heeft het Epilepsiefonds meer informatie over het deelnemen aan het verkeer met epilepsie. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de bijwerkingen van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u extra slaperig worden. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.

  alles eten?
  Ja, dat kan. U mag eten zoals u normaal doet.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar.

  Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Bespreek met uw arts uw kinderwens, voordat u zwanger bent. Bent u al zwanger? Neem dan direct contact op met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Van veel medicijnen tegen epilepsie is bekend dat er een grotere kans is op aangeboren afwijkingen bij de baby. Maar een epilepsieaanval kan schadelijk zijn voor de zwangere vouw en voor de baby. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen.

  Een goede controle tijdens de zwangerschap belangrijk. Tijdens de zwangerschap kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed lager worden. Hierdoor kan dit medicijn minder goed werken. Het kan zijn dat uw arts de dosering aanpast.

  Gebruik in elk geval foliumzuur vanaf 1 maand voor het moment dat u zwanger wilt worden. Tot en met week 10 van de zwangerschap. Dit verkleint het risico op aangeboren afwijkingen.

  Borstvoeding
  Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Want het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. En of het veilig is voor de baby. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stop niet zomaar met dit medicijn. Overleg altijd met uw arts als u wilt stoppen. De dosering moet namelijk langzaam worden afgebouwd, omdat anders ernstige epileptische aanvallen kunnen ontstaan. Afbouwen kan enkele weken duren.

  Moet u stoppen omdat u overgevoelig bent of ernstige bijwerkingen heeft? Stop dan wel direct en waarschuw meteen een arts.

  Ook als u een ander epilepsiemedicijn gaat gebruiken, mag u niet in 1 keer met dit medicijn stoppen.U krijgt eerst een ander medicijn tegen epilepsie. De dosering van dit medicijn gaat u langzaam verhogen. Als dit goed gaat verlaagt uw arts langzaam de dosering van cenobamaat.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Cenobamaat is sinds 2021 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in tabletten onder de merknaam Ontozry.

 • Ontozry Ontozry
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Cenobamaat kalmeert overprikkelde zenuwen in de hersenen.
  • Bij epilepsie.
  • Het kan een paar weken duren voordat u merkt dat dit medicijn werkt.
  • Bijwerkingen: misselijkheid, braken.
  • Andere bijwerkingen: slaperigheid, hoofdpijn en duizeligheid.
  • U heeft minder kans op bijwerkingen als u met een lage dosis begint en de dosering daarna langzaam opbouwt.
  • U mag de eerste week niet autorijden. Nadat u 1 week lang dezelfde dosering heeft gebruikt mag u weer autorijden. Rijd alleen als u geen bijwerkingen heeft.
  • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
  • Stop niet in een keer met dit medicijn: bouw langzaam af. Overleg eerst met uw arts.
  • Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Epilepsie

  Er zijn verschillende vormen van epilepsie. Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij men het bewustzijn verliest en de spieren verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Soms zijn er geen spierschokken en is men alleen een paar seconden afwezig (absences).
  Er zijn ook lichtere aanvallen zonder bewusteloosheid. Daarbij voelt u alleen tintelingen in een arm, hoort of ziet u dingen die er niet zijn, of zijn er lichte bewegingen (friemelen, smakken) merkbaar.

  Oorzaak
  Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken.

  Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte of (zelden) een hersentumor. Bij een bepaalde vorm van epilepsie kunnen lichtflitsen (TV, computergames, discolicht) een aanval uitlokken. Meestal is de oorzaak echter onbekend. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op de kinderleeftijd.

  Behandeling
  Er zijn verschillende medicijnen tegen epilepsie.
  Bij de keuze van een medicijn volgt uw arts meestal een schema, waarbij medicijnen in een vaste volgorde worden uitgeprobeerd. Artsen schrijven cenobamaat voor als andere epilepsiemedicijnen niet voldoende werken.

  Cenobamaat wordt in combinatie met andere epilepsiemedicijnen gebruikt.

  Werking
  Cenobamaat kalmeert overprikkelde zenuwen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren. Hierdoor helpt het epilepsieaanvallen te voorkomen.

  Effect
  Het werkt niet bij iedereen. Na een aantal weken zal duidelijk zijn of het medicijn voldoende werkt. U merkt dat doordat de epilepsieaanvallen minder vaak optreden en minder heftig zijn of helemaal verdwijnen.

  Lees meer over epilepsie . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Slaperig, suf, moe of duizelig zijn

  • Problemen met bewegen en evenwicht.

   U kunt onhandig zijn in uw bewegingen, zoals problemen met lopen of naast dingen grijpen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

  • Hoofdpijn

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals verstopping, diarree, misselijk zijn en braken

  • Psychische klachten, zoals verward of prikkelbaar zijn

  • Problemen met geheugen

  • Dubbelzien of wazig zien, trillende ogen

  • Droge mond

  • Meer moeite met praten, lezen of schrijven

  • Huiduitslag

   In zeer zeldzame gevallen kan dit komen doordat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Zie ook zeer zelden overgevoelig zijn voor dit medicijn.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Opgezwollen oogleden

   Dit komt door ophoping van vocht.

  • Overgevoelig zijn voor dit medicijn

   Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Heeft u hier last van? Neem dan contact op met uw arts. Een ernstige overgevoeligheid merkt u aan benauwdheid, flauwvallen of een opgezwollen gezicht, keel of tong. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Hartritmestoornissen

   U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
   Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de tabletten met met een half glas water. U mag de tabletten met of zonder eten slikken.

  Wanneer?
  U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld in de avond bij het avondeten. Dan heeft u minder last van slaperig zijn overdag.

  Hoelang?
  U gebruikt dit medicijn langdurig. Na enkele weken zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkt. Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Verander nooit zelf de dosering.

 • Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? En duurt het nog meer dan 12 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 12 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

  Neem nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Bij dit geneesmiddel heeft een te hoge dosering snel schadelijke gevolgen. U kunt eventueel de volgende dosis verschuiven. Vraag advies aan uw apotheker of arts.

 • autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizelig, moe en slaperig zijn, wazig zien en problemen met het geheugen en concentreren.

  U mag de eerste week dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto zolang de dosering nog omhoog gaat. Pas nadat u 1 week dezelfde dosering heeft gebruikt, mag u weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen. Na 1 week dezelfde dosering gebruiken, zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten.

  Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.

  Let op: als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Ook heeft het Epilepsiefonds meer informatie over het deelnemen aan het verkeer met epilepsie. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de bijwerkingen van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u extra slaperig worden. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.

  alles eten?
  Ja, dat kan. U mag eten zoals u normaal doet.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar.

  Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Bespreek met uw arts uw kinderwens, voordat u zwanger bent. Bent u al zwanger? Neem dan direct contact op met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Van veel medicijnen tegen epilepsie is bekend dat er een grotere kans is op aangeboren afwijkingen bij de baby. Maar een epilepsieaanval kan schadelijk zijn voor de zwangere vouw en voor de baby. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen.

  Een goede controle tijdens de zwangerschap belangrijk. Tijdens de zwangerschap kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed lager worden. Hierdoor kan dit medicijn minder goed werken. Het kan zijn dat uw arts de dosering aanpast.

  Gebruik in elk geval foliumzuur vanaf 1 maand voor het moment dat u zwanger wilt worden. Tot en met week 10 van de zwangerschap. Dit verkleint het risico op aangeboren afwijkingen.

  Borstvoeding
  Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Want het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. En of het veilig is voor de baby. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stop niet zomaar met dit medicijn. Overleg altijd met uw arts als u wilt stoppen. De dosering moet namelijk langzaam worden afgebouwd, omdat anders ernstige epileptische aanvallen kunnen ontstaan. Afbouwen kan enkele weken duren.

  Moet u stoppen omdat u overgevoelig bent of ernstige bijwerkingen heeft? Stop dan wel direct en waarschuw meteen een arts.

  Ook als u een ander epilepsiemedicijn gaat gebruiken, mag u niet in 1 keer met dit medicijn stoppen.U krijgt eerst een ander medicijn tegen epilepsie. De dosering van dit medicijn gaat u langzaam verhogen. Als dit goed gaat verlaagt uw arts langzaam de dosering van cenobamaat.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Cenobamaat is sinds 2021 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in tabletten onder de merknaam Ontozry.

 • Ontozry Ontozry
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête