Nexium

Actief ingrediënt: esomeprazol

Esomeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Aanvulling Maastricht UMC+

Let op: hieronder wordt alleen informatie over de werkzame stof esomeprazol getoond. In het product Vimovo wordt esomeprazol gecombineerd met de werkzame stof naproxen. Informatie over naproxen kan worden gevonden door middel van zoeken op de naam 'naproxen' in de Medicatiewijzer.

  • Esomeprazol zorgt voor minder maagzuur.
  • Bij maagklachten (brandend maagzuur, pijn door opkomend maagzuur of een opgeblazen gevoel met misselijkheid), maagzweren, darmzweren, ontsteking aan de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison (zeldzame maagaandoening met veel maagklachten). Ook om maagklachten te voorkomen als u medicijnen gebruikt die de maag kunnen beschadigen.
  • Werkt binnen 1 tot 2 uur en ongeveer 12 uur lang. Binnen een paar dagen beginnen de beschadigingen beter te worden. U heeft dan minder snel last van uw maag.
  • Tabletten en capsules: innemen zonder te kauwen. Heeft u moeite met slikken? U kunt de tablet uit elkaar laten vallen in een half glas water. De capsule mag u openmaken en de korrels in een half glas water doen. Roer om en drink op. Kauw niet op korrels.
  • Zakjes met korrels: strooi de korrels in een half glas kraanwater. Roer goed en drink op. Kauw niet op korrels.
  • Soms moet u dit medicijn langdurig gebruiken, zodat uw klachten niet terugkomen. Slikt u het tegen maagklachten door medicijnen? U hoeft esomeprazol alleen te slikken op de dagen dat u het maagbeschadigende medicijn gebruikt.
  • U kunt misselijk, duizelig of slaperig worden. Verder kunt u buikpijn of hoofdpijn krijgen.
  • Er zijn wisselwerkingen met andere middelen. Vraag uw apotheker of u esomeprazol veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

   

 • Maagklachten

  Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Soms gaat dit samen met misselijkheid, een opgeblazen gevoel of een vol gevoel na het eten.

  Brandend maagzuur of zuurbranden
  Brandend maagzuur merkt u aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt u vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of als er wondjes in het maagslijmvlies zitten, kunt u last krijgen van dit zuur.

  Oprispingen (refluxklachten)

  Bij oprispingen komt een deel van de zure maaginhoud naar boven. Dit kunt u proeven in de mond of keel. En het maagzuur kan de slokdarm irriteren. U kunt er misselijk van worden. Dit kan ook veroorzaakt worden doordat het klepje tussen de slokdarm en maag niet goed sluit.
  Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Roken en stress kunnen maagklachten uitlokken. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld te veel of te vet eten, koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken (met ‘prik’).

  Behandeling

  Soms helpt het als u uw eetgewoonten aanpast. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken, kunnen maagklachten verminderen.

  Helpen deze adviezen niet voldoende? Uw arts schrijft dan meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals Antagel. Werkt dat ook onvoldoende? Uw arts kan dan een maagzuurremmer voorschrijven, zoals esomeprazol.

  Ook sommige medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

  Werking 
  Esomeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

  Lees meer over maagklachten . "

  Maagzweer en darmzweer

  Verschijnselen
  Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

  Oorzaak

  Het slijmvlies beschermt de maagwand. Bij een maag- of darmzweer is er een wondje in dit slijmvlies. Hierdoor kan het maagzuur de maagwand irriteren en kunnen zweren ontstaan.
   Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Al lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit kan het geval zijn als u rookt.
  • Een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan in de maagwand gaan zitten. Het irriteert op den duur het maagslijmvlies, waardoor er een zweertje kan ontstaan.
  • Ook sommige medicijnen kunnen het maagslijmvlies irriteren. Bijvoorbeeld bepaalde bloedverdunners, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. En ook ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) en bijnierschorshormonen (corticosteroïden, zoals prednisolon).

  Behandeling

  Soms helpt het als u uw eetgewoonten verandert. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen.

  Helpen deze adviezen niet voldoende? Uw arts schrijft dan meestal eerst een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals Antagel. Werkt dat ook onvoldoende? Uw arts kan een maagzuurremmer voorschrijven, zoals esomeprazol. Dat kan voor korte tijd. Het kan ook langdurig als u vaker last heeft van een zweer. Hiermee voorkomt u dat de zweer terugkomt.

  Is een infectie met de Helicobacter-bacterie de oorzaak van de zweer? Dan krijgt u meestal een antibioticumbehandeling. Overleg daarover met uw arts.

  Denkt u dat uw klachten door medicijnen komen? Overleg dan met uw arts. Misschien is een ander medicijn meer geschikt voor u.

  Moet u gedurende langere tijd een medicijn gebruiken waarvan bekend is dat het slecht voor de maag is? Artsen schrijven dan vaak een medicijn als esomeprazol voor om maagzweren te voorkomen.

  Werking 
  Esomeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag. Het kan echter 4 tot 8 weken duren voor een zweer is genezen.

  Lees meer over maagzweer en darmzweer . "

  Syndroom van Zollinger-Ellison

  Verschijnselen
  Het syndroom van Zollinger-Ellison is een zeer zeldzame aandoening. Hierbij maakt de maag grote hoeveelheden zuur. De klachten hiervan zijn maag- en darmzweren, diarree en brandend maagzuur.

  Behandeling
  Bij het syndroom van Zollinger-Ellison schrijft uw arts u meestal een maagzuurremmer voor, zoals esomeprazol. U moet dan een hoge dosis van dit medicijn gebruiken.

  Lees meer over syndroom van zollinger-ellison . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid.

  • Hoofdpijn

  • Irritatie bij de injectieplaats

   Voornamelijk bij een hoge dosering.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid en slaperigheid

  • Jeuk, huiduitslag, zweten en haaruitval.

   Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Wazig zien of dubbelzien, gevoelsstoornissen en vocht vasthouden in de benen.

   Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Verwardheid, depressiviteit en hallucinaties bij ouderen.

   Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. Heeft u hier last van? Neem dan contact op met uw arts.

  • In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan: koorts, ernstige benauwdheid, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, huiduitslag, ademhalingsproblemen, flauwvallen, blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop in deze gevallen met dit medicijn en waarschuw meteen een arts of ga naar de Eerstehulpdienst.

   Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Bij de man: borstvorming en impotentie.

   Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  • Klachten van de mond en keel, zoals een droge mond en keel, aften en ontsteking van het mondslijmvlies. 

   U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden

  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.

  • Botbreuken of breuken in de ruggenwervels.

   Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  • Tekort aan kalium, een bepaalde stof in het bloed. U merkt dit het eerst aan spierzwakte, spierkramp of spierpijn meestal het eerst in de bovenbenen en armen, ernstige vermoeidheid, hartkloppingen, heftige buikklachten.

   Als u diarree heeft of veel moet braken, neem dan contact op met uw arts.

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Capsules: innemen zonder te kauwen. Als u de capsule stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. En werkt het minder goed. Heeft u moeite met slikken? U mag de capsule openen en de inhoud (kleine korreltjes) in een half glas water doen. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op om de overgebleven korrels binnen te krijgen.
  • Tabletten: innemen zonder te kauwen. Als u de tablet stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. En werkt het minder goed. Heeft u moeite met slikken? U mag de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Het valt dan uiteen in kleine korreltjes, die allemaal zijn voorzien van een beschermende laag. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op om de overgebleven korrels binnen te krijgen.
  • Zakje met korrels (granulaat): strooi één zakje in een glas en voeg 3 theelepels water toe. Gebruik hiervoor leidingwater of flessenwater zonder koolzuur (zonder prik). De korrels vallen uiteen in nog kleinere korreltjes met een beschermende laag. Roer de vloeistof om, laat het even staan en drink het daarna op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit ook op om de overgebleven korrels binnen te krijgen. Het is belangrijk dat u de korrels inneemt zonder te kauwen. Als u de korrels stuk kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken. Als u twee zakjes moet innemen, gebruik dan 6 theelepels water om de korrels uit elkaar te laten vallen.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.

  Hoelang?

  Het hangt af van uw klachten hoelang u het moet gebruiken. Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om te verhinderen dat de zweer terugkomt.

  Slikt u dit medicijn als maagbeschermer bij ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen? Gebruik de maagbeschermer dan zolang u die medicijnen slikt.

  Heeft u het syndroom van Zollinger-Ellison? U moet het medicijn vaak zeer langdurig gebruiken.

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • autorijden?
  Sommige mensen zijn de eerste dagen duizelig. Na een aantal dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag. Drink daarom liever geen alcohol.

  alles eten?
  U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

  Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

 • Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Clopidogrel, een bloedverdunner. Esomeprazol kan de werking van dit middel remmen. Overleg hierover met uw arts.
  • De antistollingsmedicijnen, acenocoumarol en fenprocoumon. Esomeprazol kan de werking van acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u esomeprazol gaat gebruiken. Ook als de dosering van esomeprazol wijzigt of als u stopt met esomeprazol, moet u de trombosedienst hierover inlichten.
  • Sint-janskruid (hypericum), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten. U mag dit niet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Esomeprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.
  • Itraconazol-tabletten en posaconazol-drank (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in het bloed opgenomen te worden. Esomeprazol verlaagt juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komt. Overleg hierover met uw arts. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol en de tabletten met posaconazol. Hiervoor is geen zure maaginhoud nodig.
  • Ketoconazol-tabletten, een medicijn tegen het syndroom van Cushing (ziekte van de bijnierschors). Dit medicijn heeft een zure maaginhoud nodig om in het het bloed opgenomen te worden. Esomeprazol verlaagt juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de ketoconazol in het bloed komt. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Fenytoïne, een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen. Esomeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van fenytoïne. U merkt dit aan problemen met zien, uw coördinatievermogen, spraak of u merkt dit aan een grote behoefte aan slapen. Stop dan met het gebruik van esomeprazol en waarschuw uw arts.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met esomeprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Rifampicine, een medicijn onder andere gebruikt bij tuberculose. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk verhoogt uw arts de dosering van esomeprazol.
  • Methotrexaat, als dit wordt gebruikt tegen kanker. Esomeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van methotrexaat. Overleg met uw arts. Misschien moet u tijdelijk stoppen met esomeprazol.
  • Bosutinib, ceritinib, dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met esomeprazol worden deze middelen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Overleg hierover met uw arts. U kunt het best deze middelen 2 uur gebruiken vóórdat u esomeprazol neemt. U kunt ze ook op hetzelfde moment nemen.
  • Enzalutamide, een medicijn tegen kanker. De werking van esomeprazol kan afnemen. Overleg hierover met uw arts. De arts verhoogt mogelijk de dosis van esomeprazol.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Als het in de moedermelk terecht komt is het niet schadelijk voor het kind.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven

  Lever

  Heeft u levercirrose? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Bij de (weinige) mensen met levercirrose die dit medicijn gebruikten, zijn tot nu toe nog geen veranderingen gezien in de werking van de lever, en in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

   

 • Stop niet zomaar zelf met esomeprazol. Overleg eerst met uw apotheker en arts.

  Gaat u na overleg met uw apotheker en arts stoppen met dit medicijn?
  Stop dan NIET in 1 keer. Deze moet u afbouwen. Als u in 1 keer stopt met dit medicijn dan kunt u weer last krijgen van maagklachten.

  Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?'.

   

 •  

  Of u een recept nodig heeft, hangt af van de sterkte van het medicijn.

  Esomeprazol is sinds 2000 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in hoge doseringen onder de merknaam Nexium en als het merkloze Esomeprazol. Het is te krijgen in tabletten, capsules, korrels (granulaat) voor drank en injecties.

  Esomeprazol is in lage dosering voor maagklachten ook zonder recept te krijgen. Deze kunt u kopen bij de apotheek en drogisterij onder de merknaam Nexium in tabletten. Koopt u esomeprazol bij de apotheek? Uw apotheek controleert dan of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

  Esomeprazol wordt ook gebruikt in combinatie met naproxen, onder de merknaam Vimovo.

 • Nexium Nexium Esomeprazol Esomeprazol Vimovo Vimovo
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Esomeprazol zorgt voor minder maagzuur.
  • Bij maagklachten (brandend maagzuur, pijn door opkomend maagzuur of een opgeblazen gevoel met misselijkheid), maagzweren, darmzweren, ontsteking aan de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison (zeldzame maagaandoening met veel maagklachten). Ook om maagklachten te voorkomen als u medicijnen gebruikt die de maag kunnen beschadigen.
  • Werkt binnen 1 tot 2 uur en ongeveer 12 uur lang. Binnen een paar dagen beginnen de beschadigingen beter te worden. U heeft dan minder snel last van uw maag.
  • Tabletten en capsules: innemen zonder te kauwen. Heeft u moeite met slikken? U kunt de tablet uit elkaar laten vallen in een half glas water. De capsule mag u openmaken en de korrels in een half glas water doen. Roer om en drink op. Kauw niet op korrels.
  • Zakjes met korrels: strooi de korrels in een half glas kraanwater. Roer goed en drink op. Kauw niet op korrels.
  • Soms moet u dit medicijn langdurig gebruiken, zodat uw klachten niet terugkomen. Slikt u het tegen maagklachten door medicijnen? U hoeft esomeprazol alleen te slikken op de dagen dat u het maagbeschadigende medicijn gebruikt.
  • U kunt misselijk, duizelig of slaperig worden. Verder kunt u buikpijn of hoofdpijn krijgen.
  • Er zijn wisselwerkingen met andere middelen. Vraag uw apotheker of u esomeprazol veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

   

 • Maagklachten

  Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Soms gaat dit samen met misselijkheid, een opgeblazen gevoel of een vol gevoel na het eten.

  Brandend maagzuur of zuurbranden
  Brandend maagzuur merkt u aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt u vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of als er wondjes in het maagslijmvlies zitten, kunt u last krijgen van dit zuur.

  Oprispingen (refluxklachten)

  Bij oprispingen komt een deel van de zure maaginhoud naar boven. Dit kunt u proeven in de mond of keel. En het maagzuur kan de slokdarm irriteren. U kunt er misselijk van worden. Dit kan ook veroorzaakt worden doordat het klepje tussen de slokdarm en maag niet goed sluit.
  Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Roken en stress kunnen maagklachten uitlokken. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld te veel of te vet eten, koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken (met ‘prik’).

  Behandeling

  Soms helpt het als u uw eetgewoonten aanpast. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken, kunnen maagklachten verminderen.

  Helpen deze adviezen niet voldoende? Uw arts schrijft dan meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals Antagel. Werkt dat ook onvoldoende? Uw arts kan dan een maagzuurremmer voorschrijven, zoals esomeprazol.

  Ook sommige medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

  Werking 
  Esomeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

  Lees meer over maagklachten . "

  Maagzweer en darmzweer

  Verschijnselen
  Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

  Oorzaak

  Het slijmvlies beschermt de maagwand. Bij een maag- of darmzweer is er een wondje in dit slijmvlies. Hierdoor kan het maagzuur de maagwand irriteren en kunnen zweren ontstaan.
   Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Al lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit kan het geval zijn als u rookt.
  • Een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan in de maagwand gaan zitten. Het irriteert op den duur het maagslijmvlies, waardoor er een zweertje kan ontstaan.
  • Ook sommige medicijnen kunnen het maagslijmvlies irriteren. Bijvoorbeeld bepaalde bloedverdunners, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. En ook ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) en bijnierschorshormonen (corticosteroïden, zoals prednisolon).

  Behandeling

  Soms helpt het als u uw eetgewoonten verandert. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen.

  Helpen deze adviezen niet voldoende? Uw arts schrijft dan meestal eerst een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals Antagel. Werkt dat ook onvoldoende? Uw arts kan een maagzuurremmer voorschrijven, zoals esomeprazol. Dat kan voor korte tijd. Het kan ook langdurig als u vaker last heeft van een zweer. Hiermee voorkomt u dat de zweer terugkomt.

  Is een infectie met de Helicobacter-bacterie de oorzaak van de zweer? Dan krijgt u meestal een antibioticumbehandeling. Overleg daarover met uw arts.

  Denkt u dat uw klachten door medicijnen komen? Overleg dan met uw arts. Misschien is een ander medicijn meer geschikt voor u.

  Moet u gedurende langere tijd een medicijn gebruiken waarvan bekend is dat het slecht voor de maag is? Artsen schrijven dan vaak een medicijn als esomeprazol voor om maagzweren te voorkomen.

  Werking 
  Esomeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag. Het kan echter 4 tot 8 weken duren voor een zweer is genezen.

  Lees meer over maagzweer en darmzweer . "

  Syndroom van Zollinger-Ellison

  Verschijnselen
  Het syndroom van Zollinger-Ellison is een zeer zeldzame aandoening. Hierbij maakt de maag grote hoeveelheden zuur. De klachten hiervan zijn maag- en darmzweren, diarree en brandend maagzuur.

  Behandeling
  Bij het syndroom van Zollinger-Ellison schrijft uw arts u meestal een maagzuurremmer voor, zoals esomeprazol. U moet dan een hoge dosis van dit medicijn gebruiken.

  Lees meer over syndroom van zollinger-ellison . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid.

  • Hoofdpijn

  • Irritatie bij de injectieplaats

   Voornamelijk bij een hoge dosering.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid en slaperigheid

  • Jeuk, huiduitslag, zweten en haaruitval.

   Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Wazig zien of dubbelzien, gevoelsstoornissen en vocht vasthouden in de benen.

   Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Verwardheid, depressiviteit en hallucinaties bij ouderen.

   Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. Heeft u hier last van? Neem dan contact op met uw arts.

  • In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan: koorts, ernstige benauwdheid, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, huiduitslag, ademhalingsproblemen, flauwvallen, blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop in deze gevallen met dit medicijn en waarschuw meteen een arts of ga naar de Eerstehulpdienst.

   Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Bij de man: borstvorming en impotentie.

   Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  • Klachten van de mond en keel, zoals een droge mond en keel, aften en ontsteking van het mondslijmvlies. 

   U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden

  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.

  • Botbreuken of breuken in de ruggenwervels.

   Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  • Tekort aan kalium, een bepaalde stof in het bloed. U merkt dit het eerst aan spierzwakte, spierkramp of spierpijn meestal het eerst in de bovenbenen en armen, ernstige vermoeidheid, hartkloppingen, heftige buikklachten.

   Als u diarree heeft of veel moet braken, neem dan contact op met uw arts.

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Capsules: innemen zonder te kauwen. Als u de capsule stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. En werkt het minder goed. Heeft u moeite met slikken? U mag de capsule openen en de inhoud (kleine korreltjes) in een half glas water doen. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op om de overgebleven korrels binnen te krijgen.
  • Tabletten: innemen zonder te kauwen. Als u de tablet stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. En werkt het minder goed. Heeft u moeite met slikken? U mag de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Het valt dan uiteen in kleine korreltjes, die allemaal zijn voorzien van een beschermende laag. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op om de overgebleven korrels binnen te krijgen.
  • Zakje met korrels (granulaat): strooi één zakje in een glas en voeg 3 theelepels water toe. Gebruik hiervoor leidingwater of flessenwater zonder koolzuur (zonder prik). De korrels vallen uiteen in nog kleinere korreltjes met een beschermende laag. Roer de vloeistof om, laat het even staan en drink het daarna op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit ook op om de overgebleven korrels binnen te krijgen. Het is belangrijk dat u de korrels inneemt zonder te kauwen. Als u de korrels stuk kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken. Als u twee zakjes moet innemen, gebruik dan 6 theelepels water om de korrels uit elkaar te laten vallen.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.

  Hoelang?

  Het hangt af van uw klachten hoelang u het moet gebruiken. Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om te verhinderen dat de zweer terugkomt.

  Slikt u dit medicijn als maagbeschermer bij ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen? Gebruik de maagbeschermer dan zolang u die medicijnen slikt.

  Heeft u het syndroom van Zollinger-Ellison? U moet het medicijn vaak zeer langdurig gebruiken.

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • autorijden?
  Sommige mensen zijn de eerste dagen duizelig. Na een aantal dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag. Drink daarom liever geen alcohol.

  alles eten?
  U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

  Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

 • Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Clopidogrel, een bloedverdunner. Esomeprazol kan de werking van dit middel remmen. Overleg hierover met uw arts.
  • De antistollingsmedicijnen, acenocoumarol en fenprocoumon. Esomeprazol kan de werking van acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u esomeprazol gaat gebruiken. Ook als de dosering van esomeprazol wijzigt of als u stopt met esomeprazol, moet u de trombosedienst hierover inlichten.
  • Sint-janskruid (hypericum), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten. U mag dit niet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Esomeprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.
  • Itraconazol-tabletten en posaconazol-drank (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in het bloed opgenomen te worden. Esomeprazol verlaagt juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komt. Overleg hierover met uw arts. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol en de tabletten met posaconazol. Hiervoor is geen zure maaginhoud nodig.
  • Ketoconazol-tabletten, een medicijn tegen het syndroom van Cushing (ziekte van de bijnierschors). Dit medicijn heeft een zure maaginhoud nodig om in het het bloed opgenomen te worden. Esomeprazol verlaagt juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de ketoconazol in het bloed komt. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Fenytoïne, een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen. Esomeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van fenytoïne. U merkt dit aan problemen met zien, uw coördinatievermogen, spraak of u merkt dit aan een grote behoefte aan slapen. Stop dan met het gebruik van esomeprazol en waarschuw uw arts.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met esomeprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Rifampicine, een medicijn onder andere gebruikt bij tuberculose. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk verhoogt uw arts de dosering van esomeprazol.
  • Methotrexaat, als dit wordt gebruikt tegen kanker. Esomeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van methotrexaat. Overleg met uw arts. Misschien moet u tijdelijk stoppen met esomeprazol.
  • Bosutinib, ceritinib, dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met esomeprazol worden deze middelen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Overleg hierover met uw arts. U kunt het best deze middelen 2 uur gebruiken vóórdat u esomeprazol neemt. U kunt ze ook op hetzelfde moment nemen.
  • Enzalutamide, een medicijn tegen kanker. De werking van esomeprazol kan afnemen. Overleg hierover met uw arts. De arts verhoogt mogelijk de dosis van esomeprazol.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Als het in de moedermelk terecht komt is het niet schadelijk voor het kind.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven

  Lever

  Heeft u levercirrose? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Bij de (weinige) mensen met levercirrose die dit medicijn gebruikten, zijn tot nu toe nog geen veranderingen gezien in de werking van de lever, en in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

   

 • Stop niet zomaar zelf met esomeprazol. Overleg eerst met uw apotheker en arts.

  Gaat u na overleg met uw apotheker en arts stoppen met dit medicijn?
  Stop dan NIET in 1 keer. Deze moet u afbouwen. Als u in 1 keer stopt met dit medicijn dan kunt u weer last krijgen van maagklachten.

  Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?'.

   

 •  

  Of u een recept nodig heeft, hangt af van de sterkte van het medicijn.

  Esomeprazol is sinds 2000 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in hoge doseringen onder de merknaam Nexium en als het merkloze Esomeprazol. Het is te krijgen in tabletten, capsules, korrels (granulaat) voor drank en injecties.

  Esomeprazol is in lage dosering voor maagklachten ook zonder recept te krijgen. Deze kunt u kopen bij de apotheek en drogisterij onder de merknaam Nexium in tabletten. Koopt u esomeprazol bij de apotheek? Uw apotheek controleert dan of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

  Esomeprazol wordt ook gebruikt in combinatie met naproxen, onder de merknaam Vimovo.

 • Nexium Nexium Esomeprazol Esomeprazol Vimovo Vimovo
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête