Famciclovir is een virusremmer.

Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos en andere virusinfecties.

  • Famciclovir remt de groei van bepaalde soorten virussen.
  • Bij virusinfecties zoals herpes genitalis (een geslachtsziekte) en gordelroos (herpes-zoster-virus). Ook om virusinfecties te voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld bij hiv of na orgaantransplantaties.
  • Een kuur met famciclovir duurt meestal 1 tot 10 dagen.
  • Maak de hele kuur af, ook als uw klachten al eerder zijn verdwenen.
  • Heeft u vaker dan 6 keer per jaar herpes genitalis? Dan kan uw arts famciclovir voorschrijven om het te voorkomen. U moet het dan meerdere maanden gebruiken.
  • Bijwerkingen onder meer: hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid en huiduitslag. Krijgt u huiduitslag met blaren? Waarschuw dan uw arts.
 • Herpes genitalis

  Herpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus lijkt veel op het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het koortslipvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken. Dit is het geval bij ongeveer een kwart van de herpes genitalis-infecties.

  Herpes is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een zenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.

  Besmetting treedt meestal op bij direct genitaal contact met iemand die het virus bij zich draagt of via orale seks. Ook via de vingers kunt u het virus overdragen. Blijf daarom zo veel mogelijk van de plekken af als u een infectie heeft.

  Verschijnselen
  Herpes genitalis geeft lang niet bij iedereen klachten. Daarom weten veel mensen niet dat ze besmet zijn. Enkele dagen na de besmetting kan pijn en jeuk rond de vagina, op de schaamlippen of penis ontstaan. Er verschijnen kleine blaasjes en zweertjes. Later ontstaan er korstjes. Na 2 tot 3 weken zijn de klachten over. Tijdens zo’n infectie bent u erg besmettelijk voor uw seksuele partner.

  Het virus blijft na een infectie in het lichaam achter en kan opnieuw klachten geven. Bij een herhaling zijn de klachten veel minder hevig en duren veel minder lang.

  Tijdens de periode met blaasjes en zweertjes, bent u zeer besmettelijk, maar ook als u geen klachten heeft, kunt u anderen besmetten.

  Bij volwassenen is een herpes infectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

  Behandeling
  De verschijnselen van herpes genitalis gaan meestal vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of lidocaïne-zalf voorschrijven tegen de pijn en de jeuk.

  Uw arts kan bij de allereerste infectie met veel klachten een kuur van 5 dagen famciclovir voorschrijven. Dit is alleen nodig bij een eerste infectie, omdat latere infecties nauwelijks klachten geven. Als een infectie meer dan 6 keer per jaar terugkomt, kan uw arts famciclovir ook voorschrijven om klachten te voorkomen.

   

  WerkingFamciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
  Famciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

   

  Lees meer over herpes genitalis . "

  Gordelroos

  Gordelroos (herpes zoster) is een infectie van de huid door het waterpokkenvirus. Vrijwel iedereen heeft als kind de waterpokken gehad. Het virus blijft na deze ziekte in het lichaam aanwezig en kan later weer actief worden. Meestal gebeurt dat op bij mensen ouder dan 60 jaar.

  Verschijnselen
  Bij gordelroos heeft u pijn of jeuk in een bepaald huidgebied, meestal op de romp aan één kant van uw lichaam. Later wordt de huid rood en ontstaan rode blaasjes. Na 2 tot 4 weken verdwijnen de klachten weer.

  Gordelroos op de romp kan bij gezonde mensen meestal geen kwaad en herstelt vanzelf. Bij ouderen en indien de infectie op het hoofd of de hals zit kunnen er ernstige klachten ontstaan, zoals hevige pijn in het betrokken gebied of een ooginfectie. Een aantal mensen houdt na de infectie pijnklachten over in het gebied van de gordelroos.

  Behandeling
  Bij gezonde mensen herstelt gordelroos meestal vanzelf in 2 tot 4 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of een pijnstiller voorschrijven tegen de jeuk en pijn.

  Uw arts kan famciclovir voorschrijven bij mensen met een verminderde afweer, bij ouderen met ernstige klachten of als de infectie in het hoofd-halsgebied zit.

  Effect
  Famciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

  Famciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Lees meer over gordelroos . "

  Infecties met virussen

  Bij personen met een verminderde weerstand kan contact met virussen veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen. Een verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld op bij mensen met HIV en aids, na transplantaties en bij behandeling van leukemie.

  Om infecties met bepaalde virussen te voorkomen, kan uw arts famciclovir voorschrijven.

  Lees meer over infecties met virussen . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken.

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Duizeligheid en slaperigheid.

   Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn.

  • Huiduitslag, galbulten en jeuk.

   Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met dit medicijn. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Huiduitslag kan door overgevoeligheid komen maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verwardheid en hallucinaties.

   Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Verminderde werking van de lever. Raadpleeg uw arts bij klachten als pijn boven in de buik of geelzucht (gele verkleuring van huid en oogwit).

  • Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaat een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen en onverklaarbare blauwe plekken.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen of blaarvorming op de huid, in de mond of op de geslachtsdelen, ontstoken ogen of koorts.

   Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. De arts kan bepalen of er sprake is van een allergie of dat de huiduitslag een normale bijwerking is. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Hartkloppingen

  • Verder kunnen epileptische aanvallen en ernstige allergische reacties (anafylactische reacties) zeer zelden voorkomen.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het vermengen met voedsel.

  Hoe lang?
  Een kuur duurt meestal 1 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Maak de kuur ook af als de klachten eerder verdwenen zijn.

  Als u famciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zult u het meestal gedurende meerdere maanden gebruiken.

 • De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
 • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts, voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

  Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

  • een andere dosering;
  • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
  • een ander medicijn.

  Lever

  Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

 • Maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Famciclovir is sinds 1994 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Famciclovir in tabletten.

 • Famciclovir Famciclovir
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Famciclovir remt de groei van bepaalde soorten virussen.
  • Bij virusinfecties zoals herpes genitalis (een geslachtsziekte) en gordelroos (herpes-zoster-virus). Ook om virusinfecties te voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld bij hiv of na orgaantransplantaties.
  • Een kuur met famciclovir duurt meestal 1 tot 10 dagen.
  • Maak de hele kuur af, ook als uw klachten al eerder zijn verdwenen.
  • Heeft u vaker dan 6 keer per jaar herpes genitalis? Dan kan uw arts famciclovir voorschrijven om het te voorkomen. U moet het dan meerdere maanden gebruiken.
  • Bijwerkingen onder meer: hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid en huiduitslag. Krijgt u huiduitslag met blaren? Waarschuw dan uw arts.
 • Herpes genitalis

  Herpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus lijkt veel op het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het koortslipvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken. Dit is het geval bij ongeveer een kwart van de herpes genitalis-infecties.

  Herpes is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een zenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.

  Besmetting treedt meestal op bij direct genitaal contact met iemand die het virus bij zich draagt of via orale seks. Ook via de vingers kunt u het virus overdragen. Blijf daarom zo veel mogelijk van de plekken af als u een infectie heeft.

  Verschijnselen
  Herpes genitalis geeft lang niet bij iedereen klachten. Daarom weten veel mensen niet dat ze besmet zijn. Enkele dagen na de besmetting kan pijn en jeuk rond de vagina, op de schaamlippen of penis ontstaan. Er verschijnen kleine blaasjes en zweertjes. Later ontstaan er korstjes. Na 2 tot 3 weken zijn de klachten over. Tijdens zo’n infectie bent u erg besmettelijk voor uw seksuele partner.

  Het virus blijft na een infectie in het lichaam achter en kan opnieuw klachten geven. Bij een herhaling zijn de klachten veel minder hevig en duren veel minder lang.

  Tijdens de periode met blaasjes en zweertjes, bent u zeer besmettelijk, maar ook als u geen klachten heeft, kunt u anderen besmetten.

  Bij volwassenen is een herpes infectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

  Behandeling
  De verschijnselen van herpes genitalis gaan meestal vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of lidocaïne-zalf voorschrijven tegen de pijn en de jeuk.

  Uw arts kan bij de allereerste infectie met veel klachten een kuur van 5 dagen famciclovir voorschrijven. Dit is alleen nodig bij een eerste infectie, omdat latere infecties nauwelijks klachten geven. Als een infectie meer dan 6 keer per jaar terugkomt, kan uw arts famciclovir ook voorschrijven om klachten te voorkomen.

   

  WerkingFamciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
  Famciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

   

  Lees meer over herpes genitalis . "

  Gordelroos

  Gordelroos (herpes zoster) is een infectie van de huid door het waterpokkenvirus. Vrijwel iedereen heeft als kind de waterpokken gehad. Het virus blijft na deze ziekte in het lichaam aanwezig en kan later weer actief worden. Meestal gebeurt dat op bij mensen ouder dan 60 jaar.

  Verschijnselen
  Bij gordelroos heeft u pijn of jeuk in een bepaald huidgebied, meestal op de romp aan één kant van uw lichaam. Later wordt de huid rood en ontstaan rode blaasjes. Na 2 tot 4 weken verdwijnen de klachten weer.

  Gordelroos op de romp kan bij gezonde mensen meestal geen kwaad en herstelt vanzelf. Bij ouderen en indien de infectie op het hoofd of de hals zit kunnen er ernstige klachten ontstaan, zoals hevige pijn in het betrokken gebied of een ooginfectie. Een aantal mensen houdt na de infectie pijnklachten over in het gebied van de gordelroos.

  Behandeling
  Bij gezonde mensen herstelt gordelroos meestal vanzelf in 2 tot 4 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of een pijnstiller voorschrijven tegen de jeuk en pijn.

  Uw arts kan famciclovir voorschrijven bij mensen met een verminderde afweer, bij ouderen met ernstige klachten of als de infectie in het hoofd-halsgebied zit.

  Effect
  Famciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

  Famciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Lees meer over gordelroos . "

  Infecties met virussen

  Bij personen met een verminderde weerstand kan contact met virussen veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen. Een verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld op bij mensen met HIV en aids, na transplantaties en bij behandeling van leukemie.

  Om infecties met bepaalde virussen te voorkomen, kan uw arts famciclovir voorschrijven.

  Lees meer over infecties met virussen . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken.

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Duizeligheid en slaperigheid.

   Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn.

  • Huiduitslag, galbulten en jeuk.

   Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met dit medicijn. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Huiduitslag kan door overgevoeligheid komen maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verwardheid en hallucinaties.

   Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Verminderde werking van de lever. Raadpleeg uw arts bij klachten als pijn boven in de buik of geelzucht (gele verkleuring van huid en oogwit).

  • Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaat een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen en onverklaarbare blauwe plekken.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen of blaarvorming op de huid, in de mond of op de geslachtsdelen, ontstoken ogen of koorts.

   Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. De arts kan bepalen of er sprake is van een allergie of dat de huiduitslag een normale bijwerking is. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Hartkloppingen

  • Verder kunnen epileptische aanvallen en ernstige allergische reacties (anafylactische reacties) zeer zelden voorkomen.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het vermengen met voedsel.

  Hoe lang?
  Een kuur duurt meestal 1 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Maak de kuur ook af als de klachten eerder verdwenen zijn.

  Als u famciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zult u het meestal gedurende meerdere maanden gebruiken.

 • De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
 • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts, voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

  Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

  • een andere dosering;
  • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
  • een ander medicijn.

  Lever

  Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

 • Maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Famciclovir is sinds 1994 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Famciclovir in tabletten.

 • Famciclovir Famciclovir
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête