glecaprevir met pibrentasvir

Glecaprevir en pibrentasvir zijn medicijnen tegen een virus. Ze remmen de groei van het hepatitis-C-virus.

Artsen schrijven ze voor bij de leverziekte chronische hepatitis C.

 • • Glecaprevir en pibrentasvir remmen de groei van het hepatitis C-virus.
  • Bij chronische hepatitis C (ontsteking van de lever).
  • Na een paar maanden merkt u dat u minder moe bent en minder buikklachten heeft.
  • Een kuur duurt meestal 12 tot 24 weken, soms is 8 weken voldoende. Maak de hele kuur af, ook als uw klachten al eerder zijn verdwenen.
  • Neem de tablet in met wat eten. Slik de tabletten wel heel door, zonder te kauwen.
  • Wordt u misselijk en moet u overgeven? Als u binnen 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven, moet u nieuwe tabletten innemen. Anders werkt het onvoldoende.
  • U kunt ook last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Er zijn veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of dit veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.

 • Ernstige leverziekte

  Hepatitis C is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie met het hepatitis C-virus. Er bestaan verschillende soorten hepatitisvirussen, zoals het type A, B en C. Het gaat hier om virustype C, en de ziekte hepatitis C.

  Verschijnselen
  Bij de eerste besmetting met het hepatitis C-virus kan zijn dat u geen verschijnselen krijgt. Bij 1 op de 10 mensen ontstaan wel klachten. Bijvoorbeeld geen eetlust hebben, gevoel van ziek zijn, moe zijn, misselijk zijn en overgeven, buikklachten, koorts en pijn in de gewrichten. Soms wordt de huid na een paar dagen geel (geelzucht). Na een paar weken verdwijnt dat weer. De meeste ziekteverschijnselen zijn binnen een paar weken tot maanden verdwenen.

  Sommige mensen hebben in de eerste jaren geen klachten, maar de ziekte kan na jaren weer opspelen. Deze mensen hebben langdurige hepatitis C. De ontstekingen blijven de lever door de jaren heen steeds beschadigen, waardoor er littekens ontstaan. Uiteindelijk raakt de lever onherstelbaar beschadigd (levercirrose). Daarom is het belangrijk om hepatitis C zo snel mogelijk te behandelen.
   
  Oorzaak
  Hepatitis C is een besmettelijke ziekte. U kunt de ziekte krijgen als besmet bloed in uw bloed komt. In zeldzame gevallen kunt u besmet raken door seksueel contact. Vaak is niet bekend of iemand het virus bij zich draagt, omdat ze geen klachten hebben.
  Ook kunt u de ziekte krijgen als u zich prikt aan besmette voorwerpen, bij het zetten van tatoeages en piercings, of bij het scheren met een gebruikt mesje, bijvoorbeeld bij de kapper. Zwangere vrouwen die het virus bij zich dragen kunnen hun kind tijdens de bevalling besmetten.

  Besmettelijkheid
  Bij de meeste mensen met hepatitis C zal de besmetting niet vanzelf overgaan. Ook al zijn de klachten verdwenen, toch is het virus dan nog in het lichaam aanwezig en kunt u andere mensen ongemerkt besmetten.

  Besmetting voorkomen
  Besmetting door hepatitis C is te voorkomen door:
  •    Geen naalden en scheermesjes van elkaar te gebruiken.
  •    Geen tatoeages te nemen.
  •    Geen seksueel contact te hebben waarbij makkelijk wondjes kunnen ontstaan, zoals bij anale seks.
  •    Medische instrumenten goed te steriliseren.
  •    Bloed dat wordt gebruikt voor bloedtransfusies goed te controleren.

  Voor hepatitis C bestaat geen vaccin.

  Behandeling
  Indien bloedonderzoek uitwijst dat u chronische hepatitis C heeft, hangt het af van de ernst van uw klachten of de arts een behandeling met medicijnen instelt. Medicijnen zijn soms ook nodig om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Bijvoorbeeld bij vrouwen met hepatitis C die kinderwens hebben, of bij mensen die dialyse ondergaan.

  Als uw lever niet goed werkt door hepatitis C zal uw arts medicijnen voorschrijven om verdere achteruitgang van de lever te voorkomen. In dat geval schrijft de arts u medicijnen voor. Het hangt af van de eigenschappen van het virus en de ernst van de leverziekte, welke medicijnen uw arts kiest. U krijgt altijd een combinatie van medicijnen tegen hepatitis C, omdat anders het virus snel ongevoelig (resistent) kan worden. Bijvoorbeeld glecaprevir met pibrentasvir als combinatie in één tablet. Meestal duurt een kuur 12 tot 16 weken. Soms is 8 weken voldoende.

  Werking
  Glecaprevir en pibrentasvir remmen de groei van het hepatitis-C-virus. Hierdoor kunnen de virussen zich niet kunnen vermeerderen. Beide medicijnen werken op een iets andere manier, waardoor de effecten elkaar versterken. Uw arts kan in het bloed meten of het aantal virussen voldoende is gedaald. Na een aantal maanden merkt u dat u minder moe bent en minder buikklachten heeft.

  Lees meer over ernstige leverziekte . "

  Infecties met virussen

  De combinatie glecaprevir met pibrentasvir wordt gebruikt bij de virusziekte hepatitis C. Meer over deze ziekte en de behandeling hiervan kunt u hierboven lezen bij Ernstige leverziekte.

  Lees meer over infecties met virussen . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en vermoeidheid. Zelden een zwak gevoel of geen energie hebben.

  • Jeuk bij mensen die minder goed werkende nieren hebben.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid en diarree.

   Als u binnen 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven, moet u nieuwe tabletten innemen. Anders werkt het onvoldoende.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan opgezwollen mond, tong, keel of gezicht. U kunt hierbij erg benauwd worden.

   Ga in al deze gevallen onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent mag u glecaprevir met pibrentasvir in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Slik de tabletten heel door met een half glas water. Maak de tabletten niet fijn en kauw niet op de tablet.

  Wanneer?
  Neem de tabletten in met wat eten. Dit kan op elke moment van de dag. Kies hiervoor een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt.

  Wordt u misselijk en moet u overgeven?
  • Als u minder dan 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven werkt de tablet niet voldoende. U moet dan nieuwe tabletten innemen.
  • Als u langer dan 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven: u hoeft geen nieuwe tabletten te nemen.

  Hoelang?
  U gebruikt dit medicijn meestal 12 tot 16 weken. Als u nooit eerder bent behandeld, kan een kuur van 8 weken voldoende zijn.

 • Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts het voorschrijft. Neem nooit dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen. Bent u een dosis vergeten?

  • Duurt het meer dan 6 uur voor u de volgende tabletten moet innemen? Slik dan de vergeten tabletten zo snel mogelijk. Neem de volgende tabletten op het moment dat u gewend bent.
  • Duurt het minder dan 6 uur voor u de volgende tabletten moet innemen? Sla dan de vergeten tabletten over. Neem de volgende tabletten op het moment dat u gewend bent.

 • Autorijden?
  Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

  Alcohol drinken?
  Alcohol belast de lever, hierdoor kan erge leverschade (levercirrose) sneller ontstaan bij mensen met een leverontsteking. Drink dus geen alcohol als u een leverontsteking heeft.

  Alles eten?
  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

 • Glecaprevir en pibrentasvir hebben met veel andere medicijnen wisselwerkingen.

  De combinatie remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen ervoor zorgen dat de combinatie minder goed werkt, waardoor het virus aanwezig blijft.

  Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u dit medicijn veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u flesvoeding geven.

 • Overleg met uw arts als u wilt stoppen. Een kuur met dit medicijn duurt minstens 8 weken. Uit onderzoek blijkt dat deze periode nodig is om het virus te bestrijden. Als u eerder stopt, heeft u veel kans dat het virus nog aanwezig is en dat de infectie blijft bestaan.

 • Glecaprevir en pibrentasvir zijn sinds 2017 internationaal op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Maviret.

 • Maviret Maviret
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

 • • Glecaprevir en pibrentasvir remmen de groei van het hepatitis C-virus.
  • Bij chronische hepatitis C (ontsteking van de lever).
  • Na een paar maanden merkt u dat u minder moe bent en minder buikklachten heeft.
  • Een kuur duurt meestal 12 tot 24 weken, soms is 8 weken voldoende. Maak de hele kuur af, ook als uw klachten al eerder zijn verdwenen.
  • Neem de tablet in met wat eten. Slik de tabletten wel heel door, zonder te kauwen.
  • Wordt u misselijk en moet u overgeven? Als u binnen 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven, moet u nieuwe tabletten innemen. Anders werkt het onvoldoende.
  • U kunt ook last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Er zijn veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of dit veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.

 • Ernstige leverziekte

  Hepatitis C is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie met het hepatitis C-virus. Er bestaan verschillende soorten hepatitisvirussen, zoals het type A, B en C. Het gaat hier om virustype C, en de ziekte hepatitis C.

  Verschijnselen
  Bij de eerste besmetting met het hepatitis C-virus kan zijn dat u geen verschijnselen krijgt. Bij 1 op de 10 mensen ontstaan wel klachten. Bijvoorbeeld geen eetlust hebben, gevoel van ziek zijn, moe zijn, misselijk zijn en overgeven, buikklachten, koorts en pijn in de gewrichten. Soms wordt de huid na een paar dagen geel (geelzucht). Na een paar weken verdwijnt dat weer. De meeste ziekteverschijnselen zijn binnen een paar weken tot maanden verdwenen.

  Sommige mensen hebben in de eerste jaren geen klachten, maar de ziekte kan na jaren weer opspelen. Deze mensen hebben langdurige hepatitis C. De ontstekingen blijven de lever door de jaren heen steeds beschadigen, waardoor er littekens ontstaan. Uiteindelijk raakt de lever onherstelbaar beschadigd (levercirrose). Daarom is het belangrijk om hepatitis C zo snel mogelijk te behandelen.
   
  Oorzaak
  Hepatitis C is een besmettelijke ziekte. U kunt de ziekte krijgen als besmet bloed in uw bloed komt. In zeldzame gevallen kunt u besmet raken door seksueel contact. Vaak is niet bekend of iemand het virus bij zich draagt, omdat ze geen klachten hebben.
  Ook kunt u de ziekte krijgen als u zich prikt aan besmette voorwerpen, bij het zetten van tatoeages en piercings, of bij het scheren met een gebruikt mesje, bijvoorbeeld bij de kapper. Zwangere vrouwen die het virus bij zich dragen kunnen hun kind tijdens de bevalling besmetten.

  Besmettelijkheid
  Bij de meeste mensen met hepatitis C zal de besmetting niet vanzelf overgaan. Ook al zijn de klachten verdwenen, toch is het virus dan nog in het lichaam aanwezig en kunt u andere mensen ongemerkt besmetten.

  Besmetting voorkomen
  Besmetting door hepatitis C is te voorkomen door:
  •    Geen naalden en scheermesjes van elkaar te gebruiken.
  •    Geen tatoeages te nemen.
  •    Geen seksueel contact te hebben waarbij makkelijk wondjes kunnen ontstaan, zoals bij anale seks.
  •    Medische instrumenten goed te steriliseren.
  •    Bloed dat wordt gebruikt voor bloedtransfusies goed te controleren.

  Voor hepatitis C bestaat geen vaccin.

  Behandeling
  Indien bloedonderzoek uitwijst dat u chronische hepatitis C heeft, hangt het af van de ernst van uw klachten of de arts een behandeling met medicijnen instelt. Medicijnen zijn soms ook nodig om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Bijvoorbeeld bij vrouwen met hepatitis C die kinderwens hebben, of bij mensen die dialyse ondergaan.

  Als uw lever niet goed werkt door hepatitis C zal uw arts medicijnen voorschrijven om verdere achteruitgang van de lever te voorkomen. In dat geval schrijft de arts u medicijnen voor. Het hangt af van de eigenschappen van het virus en de ernst van de leverziekte, welke medicijnen uw arts kiest. U krijgt altijd een combinatie van medicijnen tegen hepatitis C, omdat anders het virus snel ongevoelig (resistent) kan worden. Bijvoorbeeld glecaprevir met pibrentasvir als combinatie in één tablet. Meestal duurt een kuur 12 tot 16 weken. Soms is 8 weken voldoende.

  Werking
  Glecaprevir en pibrentasvir remmen de groei van het hepatitis-C-virus. Hierdoor kunnen de virussen zich niet kunnen vermeerderen. Beide medicijnen werken op een iets andere manier, waardoor de effecten elkaar versterken. Uw arts kan in het bloed meten of het aantal virussen voldoende is gedaald. Na een aantal maanden merkt u dat u minder moe bent en minder buikklachten heeft.

  Lees meer over ernstige leverziekte . "

  Infecties met virussen

  De combinatie glecaprevir met pibrentasvir wordt gebruikt bij de virusziekte hepatitis C. Meer over deze ziekte en de behandeling hiervan kunt u hierboven lezen bij Ernstige leverziekte.

  Lees meer over infecties met virussen . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en vermoeidheid. Zelden een zwak gevoel of geen energie hebben.

  • Jeuk bij mensen die minder goed werkende nieren hebben.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid en diarree.

   Als u binnen 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven, moet u nieuwe tabletten innemen. Anders werkt het onvoldoende.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan opgezwollen mond, tong, keel of gezicht. U kunt hierbij erg benauwd worden.

   Ga in al deze gevallen onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent mag u glecaprevir met pibrentasvir in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Slik de tabletten heel door met een half glas water. Maak de tabletten niet fijn en kauw niet op de tablet.

  Wanneer?
  Neem de tabletten in met wat eten. Dit kan op elke moment van de dag. Kies hiervoor een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt.

  Wordt u misselijk en moet u overgeven?
  • Als u minder dan 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven werkt de tablet niet voldoende. U moet dan nieuwe tabletten innemen.
  • Als u langer dan 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven: u hoeft geen nieuwe tabletten te nemen.

  Hoelang?
  U gebruikt dit medicijn meestal 12 tot 16 weken. Als u nooit eerder bent behandeld, kan een kuur van 8 weken voldoende zijn.

 • Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts het voorschrijft. Neem nooit dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen. Bent u een dosis vergeten?

  • Duurt het meer dan 6 uur voor u de volgende tabletten moet innemen? Slik dan de vergeten tabletten zo snel mogelijk. Neem de volgende tabletten op het moment dat u gewend bent.
  • Duurt het minder dan 6 uur voor u de volgende tabletten moet innemen? Sla dan de vergeten tabletten over. Neem de volgende tabletten op het moment dat u gewend bent.

 • Autorijden?
  Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

  Alcohol drinken?
  Alcohol belast de lever, hierdoor kan erge leverschade (levercirrose) sneller ontstaan bij mensen met een leverontsteking. Drink dus geen alcohol als u een leverontsteking heeft.

  Alles eten?
  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

 • Glecaprevir en pibrentasvir hebben met veel andere medicijnen wisselwerkingen.

  De combinatie remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen ervoor zorgen dat de combinatie minder goed werkt, waardoor het virus aanwezig blijft.

  Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u dit medicijn veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u flesvoeding geven.

 • Overleg met uw arts als u wilt stoppen. Een kuur met dit medicijn duurt minstens 8 weken. Uit onderzoek blijkt dat deze periode nodig is om het virus te bestrijden. Als u eerder stopt, heeft u veel kans dat het virus nog aanwezig is en dat de infectie blijft bestaan.

 • Glecaprevir en pibrentasvir zijn sinds 2017 internationaal op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Maviret.

 • Maviret Maviret
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête