Lanthaan

Actief ingrediënt: lanthaancarbonaat

Lanthaancarbonaat is een fosfaatbinder.

Artsen schrijven lanthaancarbonaat voor als er te veel fosfaat in het bloed zit, zoals bij bepaalde nierziekten.

  • Lanthaancarbonaat zorgt voor minder fosfaat in uw bloed.
  • U gebruikt lanthaancarbonaat bij nierziekten, als er te veel fosfaat in het bloed zit.
  • Gebruikt u het poeder? Meng het poeder met wat zacht voedsel, zoals appelmoes. Gebruik het mengsel binnen 15 minuten na het mengen.
  • Gebruikt u de kauwtabletten? Kauw de tabletten goed fijn. Slik daarna door met een half glas water. Heeft uw moeite met het goed fijnkauwen van de tablet? U mag de kauwtablet ook fijnmaken en met een half glas water doorslikken.
  • Neem dit medicijn in tijdens het eten of direct na het eten.
  • Lanthaancarbonaat wordt vaak gecombineerd met een dieet met weinig fosfaat.
  • U kunt in het begin last krijgen van buikpijn, misselijk voelen, overgeven en diarree. Het helpt meestal als u het middel met wat voedsel inneemt. Verder kunt u roze bulten en erge jeuk krijgen op uw huid.
  • Dit medicijn heeft wisselwerking met andere medicijnen. Laat uw apotheker daarom controleren of u lanthaancarbonaat samen met uw andere medicijnen kunt gebruiken. Ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
 • Nierziekten

  In het bloed is er een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen hebben invloed op elkaar.  Als de ene stof meer wordt, kan hierdoor de ander minder worden, en andersom.

  Sommige mensen hebben te veel fosfaat in het bloed. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met nieren die minder goed werken en nierdialyse krijgen. Nierdialyse is een behandeling om uw bloed schoon te maken, omdat de nieren dat zelf niet meer kunnen doen. De grote hoeveelheid fosfaat in het bloed kan botziekten en hartvaatziekten veroorzaken.

  Behandeling
  Mensen die nierdialyse ondergaan gebruiken meestal fosfaatbinders, zoals lanthaancarbonaat en calcium (kalk). Maar ook mensen met minder goede nieren die geen nierdialyse ondergaan kunnen lanthaancarbonaat gebruiken. Bij deze mensen is een fosfaatarm dieet alleen niet voldoende, daarom moeten ze het fosfaatarm dieet samen gebruiken met lanthaancarbonaat.

  Bovendien krijgen ze ook vaak calcitriol, een soort vitamine D. De combinatie van deze medicijnen zorgt voor een beter evenwicht tussen de hoeveelheid fosfaat, calcium en bijschildklierhormoon in het bloed.

  Werking
  Lanthaancarbonaat bindt zich aan fosfaat in maag en darmen, deze verbinding verlaat het lichaam via de poep. Zo kan het lichaam minder fosfaat opnemen uit het voedsel.

  Lees meer over nierziekten . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijk voelen, overgeven, diarree. Heeft u eerder een buikoperatie gehad of ontsteking van het buikvlies? Dan heeft u meer kans op verstopping.

   Zelden krijgt u last van maagpijn, zuurbranden, verstopping en scheten laten. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. 

  • Hoofdpijn

  • Huiduitslag, soms met roze bulten en erge jeuk (netelroos of galbulten).

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Te weinig calcium in het bloed. Krijgt u last van jeuk of tintelingen op de huid, onverklaarbare spierpijn, spierkrampen, spierschokken, epileptische aanvallen of hartkloppingen? Waarschuw dan uw arts.

   Deze verschijnselen kunnen wijzen op een tekort aan calcium. Uw arts zal dan de hoeveelheid calcium in uw bloed controleren.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • De hoeveelheden vitamines, mineralen en zouten in het bloed kunnen veranderen door dit medicijn.

   De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren.

  • Spierpijn en gewrichtspijn

  • Botontkalking

  • Smaakverlies, het eten kan anders smaken dan u gewend bent.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Hoe?

  • Kauwtabletten: Kauw de tabletten goed fijn. Slik daarna door met een half glas water. Heeft uw moeite met het goed fijnkauwen van de tablet? U mag de kauwtablet ook fijnmaken en met een half glas water doorslikken.
  • Poeders: Meng het poeder met wat zacht voedsel, bijvoorbeeld appelmoes. Het mengsel moet u na het mengen binnen 15 minuten innemen.

  Wanneer?
  Neem dit medicijn in bij het eten of direct NA het eten. Het kan dan namelijk meteen het fosfaat uit het voedsel binden.

  Gebruikt u dit medicijn 2 of 3 keer per dag? Verdeel dan de hoeveelheid medicijn over de dag. Bijvoorbeeld tijdens ontbijt, lunch en avondeten.

  Hoelang?
  U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van het teveel aan fosfaat in het bloed aanwezig is.

 • Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts dat voorschrijft. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Autorijden?
  Ja, dat kan. Dit medicijn heeft namelijk geen invloed op het autorijden.

  Alcohol drinken?
  Ja, alcohol heeft geen invloed op de werking van het medicijn.

  Alles eten?
  Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen, is met een dieet met weinig fosfaat. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van lanthaancarbonaat als de hoeveelheid fosfaat in uw bloed onvoldoende daalt.

  Fosfaat zit vooral in voedsel met veel eiwit, zoals vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, noten en pinda's.

  U zult de hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten aanpassen volgens voorschrift van de arts, zodat u niet te veel fosfaat binnenkrijgt. Het is wel nodig voldoende eiwitten te blijven eten, omdat deze nodig zijn voor de opbouw van het lichaam.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Cefuroxim (antibioticum). Lanthaancarbonaat maakt de maag minder zuur. Hierdoor neemt het lichaam cefuroxim slechter op en werkt deze minder goed. Neem lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA cefuroxim in.
  • Itraconazol capsules en ketoconazol. Dit zijn medicijnen tegen schimmels en gisten. Lanthaancarbonaat maakt de maag minder zuur. Hierdoor neemt het lichaam deze medicijnen slechter op en werken ze minder goed. Neem lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA Itraconazol capsules en ketoconazol in.
  • Medicijn met ijzer, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u het ijzermedicijn MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? Dan mag U dit niet samen gebruiken. Overleg met uw arts of u kunt overstappen naar een ijzermedicijn ZONDER gereguleerde afgifte. Gebruikt u het ijzermedicijn ZONDER gereguleerde afgifte? Dan kunt u lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA het ijzermedicijn innemen.
  • Chinolon-antibiotica: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Lanthaancarbonaat bindt aan deze antibiotica, waardoor het lichaam deze minder goed kan opnemen. Overleg hierover met uw arts. Bij voorkeur schrijft de arts een ander antibioticum voor. Is dit niet mogelijk? En gebruikt u het antibioticum een keer per dag? Neem het dan 's avonds in. Gebruikt u het antibioticum twee of drie keer per dag? Dan moet u lanthaancarbonaat minstens 3 uur VOOR of 1 uur NA antibiotica innemen.
  • Fosfaten, zoals dinatriumwaterstoffosfaat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumdiwaterstoffosfaat, glycerofosforzuur. Fosfaten worden gebruikt bij een tekort aan fosfaat in het bloed, onder andere door bepaalde nierziekten. Fosfaten en fosfaatbinders werken beiden minder goed als ze samen gebruikt worden. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor. Probeer ook zo weinig mogelijk voedingsmiddelen te eten waar veel fosfaten in zitten (zie hierboven bij 'Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?')

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. De kans is klein dat dit medicijn bij het kind terecht komt, omdat het lichaam dit medicijn nauwelijks opneemt. Daarom heeft dit waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen voor de baby.

 • U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Maar de hoeveelheid fosfaat in uw bloed zal dan weer stijgen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

 • Lanthaancarbonaat is sinds 2004 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in kauwtabletten en poeders onder de merknaam Fosrenol en als het merkloze Lanthaan.

 • Fosrenol

  Fosrenol

  Lanthaan

  Lanthaan
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Lanthaancarbonaat zorgt voor minder fosfaat in uw bloed.
  • U gebruikt lanthaancarbonaat bij nierziekten, als er te veel fosfaat in het bloed zit.
  • Gebruikt u het poeder? Meng het poeder met wat zacht voedsel, zoals appelmoes. Gebruik het mengsel binnen 15 minuten na het mengen.
  • Gebruikt u de kauwtabletten? Kauw de tabletten goed fijn. Slik daarna door met een half glas water. Heeft uw moeite met het goed fijnkauwen van de tablet? U mag de kauwtablet ook fijnmaken en met een half glas water doorslikken.
  • Neem dit medicijn in tijdens het eten of direct na het eten.
  • Lanthaancarbonaat wordt vaak gecombineerd met een dieet met weinig fosfaat.
  • U kunt in het begin last krijgen van buikpijn, misselijk voelen, overgeven en diarree. Het helpt meestal als u het middel met wat voedsel inneemt. Verder kunt u roze bulten en erge jeuk krijgen op uw huid.
  • Dit medicijn heeft wisselwerking met andere medicijnen. Laat uw apotheker daarom controleren of u lanthaancarbonaat samen met uw andere medicijnen kunt gebruiken. Ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
 • Nierziekten

  In het bloed is er een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen hebben invloed op elkaar.  Als de ene stof meer wordt, kan hierdoor de ander minder worden, en andersom.

  Sommige mensen hebben te veel fosfaat in het bloed. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met nieren die minder goed werken en nierdialyse krijgen. Nierdialyse is een behandeling om uw bloed schoon te maken, omdat de nieren dat zelf niet meer kunnen doen. De grote hoeveelheid fosfaat in het bloed kan botziekten en hartvaatziekten veroorzaken.

  Behandeling
  Mensen die nierdialyse ondergaan gebruiken meestal fosfaatbinders, zoals lanthaancarbonaat en calcium (kalk). Maar ook mensen met minder goede nieren die geen nierdialyse ondergaan kunnen lanthaancarbonaat gebruiken. Bij deze mensen is een fosfaatarm dieet alleen niet voldoende, daarom moeten ze het fosfaatarm dieet samen gebruiken met lanthaancarbonaat.

  Bovendien krijgen ze ook vaak calcitriol, een soort vitamine D. De combinatie van deze medicijnen zorgt voor een beter evenwicht tussen de hoeveelheid fosfaat, calcium en bijschildklierhormoon in het bloed.

  Werking
  Lanthaancarbonaat bindt zich aan fosfaat in maag en darmen, deze verbinding verlaat het lichaam via de poep. Zo kan het lichaam minder fosfaat opnemen uit het voedsel.

  Lees meer over nierziekten . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijk voelen, overgeven, diarree. Heeft u eerder een buikoperatie gehad of ontsteking van het buikvlies? Dan heeft u meer kans op verstopping.

   Zelden krijgt u last van maagpijn, zuurbranden, verstopping en scheten laten. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. 

  • Hoofdpijn

  • Huiduitslag, soms met roze bulten en erge jeuk (netelroos of galbulten).

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Te weinig calcium in het bloed. Krijgt u last van jeuk of tintelingen op de huid, onverklaarbare spierpijn, spierkrampen, spierschokken, epileptische aanvallen of hartkloppingen? Waarschuw dan uw arts.

   Deze verschijnselen kunnen wijzen op een tekort aan calcium. Uw arts zal dan de hoeveelheid calcium in uw bloed controleren.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • De hoeveelheden vitamines, mineralen en zouten in het bloed kunnen veranderen door dit medicijn.

   De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren.

  • Spierpijn en gewrichtspijn

  • Botontkalking

  • Smaakverlies, het eten kan anders smaken dan u gewend bent.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Hoe?

  • Kauwtabletten: Kauw de tabletten goed fijn. Slik daarna door met een half glas water. Heeft uw moeite met het goed fijnkauwen van de tablet? U mag de kauwtablet ook fijnmaken en met een half glas water doorslikken.
  • Poeders: Meng het poeder met wat zacht voedsel, bijvoorbeeld appelmoes. Het mengsel moet u na het mengen binnen 15 minuten innemen.

  Wanneer?
  Neem dit medicijn in bij het eten of direct NA het eten. Het kan dan namelijk meteen het fosfaat uit het voedsel binden.

  Gebruikt u dit medicijn 2 of 3 keer per dag? Verdeel dan de hoeveelheid medicijn over de dag. Bijvoorbeeld tijdens ontbijt, lunch en avondeten.

  Hoelang?
  U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van het teveel aan fosfaat in het bloed aanwezig is.

 • Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts dat voorschrijft. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Autorijden?
  Ja, dat kan. Dit medicijn heeft namelijk geen invloed op het autorijden.

  Alcohol drinken?
  Ja, alcohol heeft geen invloed op de werking van het medicijn.

  Alles eten?
  Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen, is met een dieet met weinig fosfaat. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van lanthaancarbonaat als de hoeveelheid fosfaat in uw bloed onvoldoende daalt.

  Fosfaat zit vooral in voedsel met veel eiwit, zoals vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, noten en pinda's.

  U zult de hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten aanpassen volgens voorschrift van de arts, zodat u niet te veel fosfaat binnenkrijgt. Het is wel nodig voldoende eiwitten te blijven eten, omdat deze nodig zijn voor de opbouw van het lichaam.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Cefuroxim (antibioticum). Lanthaancarbonaat maakt de maag minder zuur. Hierdoor neemt het lichaam cefuroxim slechter op en werkt deze minder goed. Neem lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA cefuroxim in.
  • Itraconazol capsules en ketoconazol. Dit zijn medicijnen tegen schimmels en gisten. Lanthaancarbonaat maakt de maag minder zuur. Hierdoor neemt het lichaam deze medicijnen slechter op en werken ze minder goed. Neem lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA Itraconazol capsules en ketoconazol in.
  • Medicijn met ijzer, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u het ijzermedicijn MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? Dan mag U dit niet samen gebruiken. Overleg met uw arts of u kunt overstappen naar een ijzermedicijn ZONDER gereguleerde afgifte. Gebruikt u het ijzermedicijn ZONDER gereguleerde afgifte? Dan kunt u lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA het ijzermedicijn innemen.
  • Chinolon-antibiotica: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Lanthaancarbonaat bindt aan deze antibiotica, waardoor het lichaam deze minder goed kan opnemen. Overleg hierover met uw arts. Bij voorkeur schrijft de arts een ander antibioticum voor. Is dit niet mogelijk? En gebruikt u het antibioticum een keer per dag? Neem het dan 's avonds in. Gebruikt u het antibioticum twee of drie keer per dag? Dan moet u lanthaancarbonaat minstens 3 uur VOOR of 1 uur NA antibiotica innemen.
  • Fosfaten, zoals dinatriumwaterstoffosfaat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumdiwaterstoffosfaat, glycerofosforzuur. Fosfaten worden gebruikt bij een tekort aan fosfaat in het bloed, onder andere door bepaalde nierziekten. Fosfaten en fosfaatbinders werken beiden minder goed als ze samen gebruikt worden. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor. Probeer ook zo weinig mogelijk voedingsmiddelen te eten waar veel fosfaten in zitten (zie hierboven bij 'Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?')

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. De kans is klein dat dit medicijn bij het kind terecht komt, omdat het lichaam dit medicijn nauwelijks opneemt. Daarom heeft dit waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen voor de baby.

 • U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Maar de hoeveelheid fosfaat in uw bloed zal dan weer stijgen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

 • Lanthaancarbonaat is sinds 2004 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in kauwtabletten en poeders onder de merknaam Fosrenol en als het merkloze Lanthaan.

 • Fosrenol

  Fosrenol

  Lanthaan

  Lanthaan
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête