Xyzal

Actief ingrediënt: levocetirizine

Levocetirizine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig onstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.

  • Levocetirizine is een medicijn tegen allergie (anti-allergiemedicijn).
  • Bij allergie (zoals hooikoorts) en bij klachten door allergie (zoals ontstoken ogen of neus). Ook bij uitslag op de huid met roze bulten en erge jeuk (netelroos of galbulten).
  • U merkt na ongeveer 1 uur dat het medicijn werkt. Dit medicijn werkt 1 dag lang. Heeft u altijd last van allergische klachten? Gebruik levocetirizine elke dag. Heeft u af en toe last? Neem het dan in als u klachten krijgt. Of een uur voor u verwacht klachten te krijgen.
  • U kunt last krijgen van: hoofdpijn en een droge mond. In het begin kunt u wat suf zijn of slaperig zijn. Dit wordt minder als u het een paar dagen hebt gebruikt. Voelt u zich suf of slaperig? Dan kunt u levocetirizine het beste 's avonds innemen.
  • Let op als u na het innemen van dit medicijn gaat autorijden. Rijd geen auto als u last heeft van bijwerkingen zoals: suf zijn, slaperig zijn, moe zijn of duizelig zijn. Hier kunt u meer last van hebben als u net start met dit medicijn. Heeft u hier geen last van? Dan mag u autorijden.
  • Let op! Pas op met alcohol als u dit medicijn gebruikt. Alcohol kan u nog suffer maken.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

   

 • Allergie

  Oorzaak
  Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

  Verschijnselen
  Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

  Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

  De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

  Werking 
  Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die `histamine` wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij allergie. Levocetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

  De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over allergie . "

  Hooikoorts

  Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie. 
   

  Lees meer over hooikoorts . "

  Langdurig ontstoken neusslijmvlies

  Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie.
   

  Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "

  Ontstoken ogen door allergie

  Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt levocetirizine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie. 
   

  Lees meer over ontstoken ogen door allergie . "

  Netelroos

  Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten. 

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie.
   

  Lees meer over netelroos . "

  Jeuk

  Verschijnselen
  Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

  Oorzaak
  Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt, ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

  Behandeling
  De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

  Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals levocetirizine.

  Werking
  Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Levocetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over jeuk . "
 • Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

   

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid.

   Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u dit medicijn het beste 's avonds innemen.

  • Hoofdpijn en duizeligheid.

  • Droge mond, keel of neus.

   Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

   Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maag-darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.

  • Kriebelingen, jeuk of tintelingen op de huid. Zeer zelden ook jeuk nadat u al gestopt bent met dit medicijn.

  • Hartkloppingen, versnelde hartslag, kortademigheid.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Opwinding, slapeloosheid, verwardheid, agressie, beven en trillen.

   Kinderen en ouderen hebben hier eerder last van.

  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

   Waarschuw bij deze klachten uw arts.

  • Vocht vasthouden (oedeem) en gewichtstoename.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert.

   Raadpleeg dan uw arts.
   In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor levocetirizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Moeilijk kunnen plassen.

   Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Tabletten: neem de tablet(ten) in met een half glas water.
  • Drank: u kunt de drank onverdund innemen. Spuit dan de hoeveelheid drank op een lepel en neem het zo in. Spoel de spuit schoon met water.
   U kunt de drank ook verdunnen in een glas water.

  Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
  • Als u last heeft van bijwerkingen, zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het beste 's avonds innemen.

  Hoe lang?
  Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.
  Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • autorijden?
  Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Na enkele dagen zijn deze bijwerkingen meestal weer over. Autorijden is dan geen probleem.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

  Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor levocetirizine vinden.

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens de zwangerschap zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in de moedermelk terecht. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

  Lever

  Heeft u levercirrose? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Levercirrose kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verhogen. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Levocetirizine is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en drank onder de merknaam Xyzal en als het merkloze Levocetirizine.

 • Xyzal Xyzal Levocetirizine Levocetirizine
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Levocetirizine is een medicijn tegen allergie (anti-allergiemedicijn).
  • Bij allergie (zoals hooikoorts) en bij klachten door allergie (zoals ontstoken ogen of neus). Ook bij uitslag op de huid met roze bulten en erge jeuk (netelroos of galbulten).
  • U merkt na ongeveer 1 uur dat het medicijn werkt. Dit medicijn werkt 1 dag lang. Heeft u altijd last van allergische klachten? Gebruik levocetirizine elke dag. Heeft u af en toe last? Neem het dan in als u klachten krijgt. Of een uur voor u verwacht klachten te krijgen.
  • U kunt last krijgen van: hoofdpijn en een droge mond. In het begin kunt u wat suf zijn of slaperig zijn. Dit wordt minder als u het een paar dagen hebt gebruikt. Voelt u zich suf of slaperig? Dan kunt u levocetirizine het beste 's avonds innemen.
  • Let op als u na het innemen van dit medicijn gaat autorijden. Rijd geen auto als u last heeft van bijwerkingen zoals: suf zijn, slaperig zijn, moe zijn of duizelig zijn. Hier kunt u meer last van hebben als u net start met dit medicijn. Heeft u hier geen last van? Dan mag u autorijden.
  • Let op! Pas op met alcohol als u dit medicijn gebruikt. Alcohol kan u nog suffer maken.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

   

 • Allergie

  Oorzaak
  Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

  Verschijnselen
  Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

  Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

  De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

  Werking 
  Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die `histamine` wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij allergie. Levocetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

  De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over allergie . "

  Hooikoorts

  Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie. 
   

  Lees meer over hooikoorts . "

  Langdurig ontstoken neusslijmvlies

  Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie.
   

  Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "

  Ontstoken ogen door allergie

  Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt levocetirizine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie. 
   

  Lees meer over ontstoken ogen door allergie . "

  Netelroos

  Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten. 

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe levocetirizine werkt bij allergie.
   

  Lees meer over netelroos . "

  Jeuk

  Verschijnselen
  Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

  Oorzaak
  Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt, ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

  Behandeling
  De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

  Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals levocetirizine.

  Werking
  Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Levocetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over jeuk . "
 • Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

   

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid.

   Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u dit medicijn het beste 's avonds innemen.

  • Hoofdpijn en duizeligheid.

  • Droge mond, keel of neus.

   Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

   Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maag-darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.

  • Kriebelingen, jeuk of tintelingen op de huid. Zeer zelden ook jeuk nadat u al gestopt bent met dit medicijn.

  • Hartkloppingen, versnelde hartslag, kortademigheid.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Opwinding, slapeloosheid, verwardheid, agressie, beven en trillen.

   Kinderen en ouderen hebben hier eerder last van.

  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

   Waarschuw bij deze klachten uw arts.

  • Vocht vasthouden (oedeem) en gewichtstoename.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert.

   Raadpleeg dan uw arts.
   In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor levocetirizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Moeilijk kunnen plassen.

   Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Tabletten: neem de tablet(ten) in met een half glas water.
  • Drank: u kunt de drank onverdund innemen. Spuit dan de hoeveelheid drank op een lepel en neem het zo in. Spoel de spuit schoon met water.
   U kunt de drank ook verdunnen in een glas water.

  Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
  • Als u last heeft van bijwerkingen, zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het beste 's avonds innemen.

  Hoe lang?
  Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.
  Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • autorijden?
  Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Na enkele dagen zijn deze bijwerkingen meestal weer over. Autorijden is dan geen probleem.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

  Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor levocetirizine vinden.

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens de zwangerschap zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in de moedermelk terecht. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

  Lever

  Heeft u levercirrose? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Levercirrose kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verhogen. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Levocetirizine is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en drank onder de merknaam Xyzal en als het merkloze Levocetirizine.

 • Xyzal Xyzal Levocetirizine Levocetirizine
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête