Meclozine vermindert misselijkheid.

Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken en bij reisziekte.

Aanvulling Maastricht UMC+

Let op: hieronder wordt alleen informatie over de werkzame stof meclozine getoond. In het product Emesafene is meclozine gecombineerd met de werkzame stof pyridoxine. Informatie over pyridoxine kan worden gevonden door middel van zoeken op de naam pyridoxine in de Medicatiewijzer. 

  • Meclozine zorgt ervoor dat u minder misselijk bent.
  • Bij misselijk voelen en overgeven, zoals tijdens de zwangerschap, reisziekte, na een operatie en na röntgenbestraling.
  • Werkt binnen 2 uur en blijft 8 uur lang werken.
  • Reisziekte: neem het 1 tot 2 uur voor vertrek in met wat voedsel. Na 6 tot 8 uur kunt u als u wilt nog een keer nemen.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: neem 's avonds voor het slapengaan in. Helpt dit niet genoeg? Neem dan 's ochtends nog een keer in.
  • U kunt suf, slaperig en moe worden. Ook kunt u minder snel reageren.
  • Gebruikt u meclozine elke dag? Rijd de eerste dagen geen auto. Na een paar dagen worden de bijwerkingen minder en kunt u veilig autorijden.
  • Gebruikt u het af en toe? Dan kunt u 24 uur na de laatste inname weer veilig rijden.
  • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • Geeft u borstvoeding? Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Misselijkheid en braken

  Oorzaak
  Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. U kunt daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid, maar ook door een infectie of doordat u iets verkeerds heeft gegeten.

  Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap
  De eerste maanden van een zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kunt u eerst zelf proberen de misselijkheid te verminderen door uw voeding aan te passen. Soms helpt het om wat vaker een kleine maaltijd te eten. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf over. Zijn de klachten hevig, overleg dan met uw arts.

  Op voorschrift van uw arts kunt u dit medicijn kortdurend gebruiken bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Soms wordt meclozine samen met pyridoxine (vitamine B6) gebruikt. Maar er is geen bewijs dat pyridoxine helpt tegen het braken. U kunt daarom beter alleen meclozine gebruiken.

  Werking
  Meclozine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af. De werking begint binnen ongeveer 2 uur en houdt minstens 8 uur aan. 

  Lees meer over misselijkheid en braken . "

  Reisziekte

  Verschijnselen
  Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

  Voorkomen van reisziekte
  Probeer deze misselijkheid te voorkomen door voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd te gebruiken, tijdens de reis naar buiten te kijken en regelmatig frisse lucht te scheppen. Werkt dit niet voldoende dan kunt u een middel tegen reisziekte, zoals meclozine gebruiken.

  Werking
  Meclozine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

  Een nadeel van meclozine is dat u er slaperig van kunt worden. Het is daarom alleen geschikt als u niet zelf hoeft te rijden en als u niet alert hoeft te blijven.

  De werking begint binnen twee uur en houdt lang aan, namelijk minstens acht uur. Dit middel is daarom vooral geschikt voor langere reizen. Voor korte reizen kunt u beter een ander medicijn gebruiken, zoals cyclizine.

  Lees meer over reisziekte . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid en een verminderd coördinatie- en reactievermogen.

   Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling als u nog aan het medicijn moet wennen.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. 

   Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Houdt de contactlenzen in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

  • Droge mond, keel of neus.

   Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

   Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn zoals huiduitslag, galbulten of jeuk.

   Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor meclozine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

   Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?

  • Reisziekte: neem de eerste dosis één tot twee uur voor vertrek met wat voedsel in. Na zes tot acht uur kunt u eventueel weer een dosis nemen.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds voor het slapengaan één dosis. Als het de volgende ochtend dan onvoldoende meer helpt, kunt u 's morgens eventueel nog een dosis nemen.
  • Na een operatie of bestraling: bij misselijkheid een dosis nemen. Indien u weet dat u na een bestraling misselijk wordt, kunt u het ook vlak voor een bestraling gebruiken.

  Hoe lang?

  • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de zes tot acht uur zolang u verwacht last te hebben.
  • Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap: u kunt stoppen met dit medicijn wanneer de klachten verminderen. Over het algemeen is het gebruik gedurende een periode van ongeveer zeven tot tien dagen voldoende. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Als u weer last krijgt van misselijkheid en braken, kunt het medicijn opnieuw kortdurend gebruiken.
  • Na een operatie of bestraling: na een operatie is gebruik gedurende enkele dagen meestal voldoende. Bij bestralingen kunt u het gebruiken zolang u last heeft van misselijkheid.
 • Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens zes uur later in.

 • autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

  Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast meclozine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven.

  Lever

  Heeft u levercirrose? Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn gevolgen heeft voor de werking van uw lever, of dat levercirrose invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Meclozine is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is zonder recept in tabletten verkrijgbaar onder de merknaam Suprimal.

  Meclozine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Emesafene, in tabletten en zetpillen.

 • Suprimal Suprimal Emesafene Emesafene
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Meclozine zorgt ervoor dat u minder misselijk bent.
  • Bij misselijk voelen en overgeven, zoals tijdens de zwangerschap, reisziekte, na een operatie en na röntgenbestraling.
  • Werkt binnen 2 uur en blijft 8 uur lang werken.
  • Reisziekte: neem het 1 tot 2 uur voor vertrek in met wat voedsel. Na 6 tot 8 uur kunt u als u wilt nog een keer nemen.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: neem 's avonds voor het slapengaan in. Helpt dit niet genoeg? Neem dan 's ochtends nog een keer in.
  • U kunt suf, slaperig en moe worden. Ook kunt u minder snel reageren.
  • Gebruikt u meclozine elke dag? Rijd de eerste dagen geen auto. Na een paar dagen worden de bijwerkingen minder en kunt u veilig autorijden.
  • Gebruikt u het af en toe? Dan kunt u 24 uur na de laatste inname weer veilig rijden.
  • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • Geeft u borstvoeding? Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Misselijkheid en braken

  Oorzaak
  Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. U kunt daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid, maar ook door een infectie of doordat u iets verkeerds heeft gegeten.

  Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap
  De eerste maanden van een zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kunt u eerst zelf proberen de misselijkheid te verminderen door uw voeding aan te passen. Soms helpt het om wat vaker een kleine maaltijd te eten. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf over. Zijn de klachten hevig, overleg dan met uw arts.

  Op voorschrift van uw arts kunt u dit medicijn kortdurend gebruiken bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Soms wordt meclozine samen met pyridoxine (vitamine B6) gebruikt. Maar er is geen bewijs dat pyridoxine helpt tegen het braken. U kunt daarom beter alleen meclozine gebruiken.

  Werking
  Meclozine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af. De werking begint binnen ongeveer 2 uur en houdt minstens 8 uur aan. 

  Lees meer over misselijkheid en braken . "

  Reisziekte

  Verschijnselen
  Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

  Voorkomen van reisziekte
  Probeer deze misselijkheid te voorkomen door voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd te gebruiken, tijdens de reis naar buiten te kijken en regelmatig frisse lucht te scheppen. Werkt dit niet voldoende dan kunt u een middel tegen reisziekte, zoals meclozine gebruiken.

  Werking
  Meclozine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

  Een nadeel van meclozine is dat u er slaperig van kunt worden. Het is daarom alleen geschikt als u niet zelf hoeft te rijden en als u niet alert hoeft te blijven.

  De werking begint binnen twee uur en houdt lang aan, namelijk minstens acht uur. Dit middel is daarom vooral geschikt voor langere reizen. Voor korte reizen kunt u beter een ander medicijn gebruiken, zoals cyclizine.

  Lees meer over reisziekte . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid en een verminderd coördinatie- en reactievermogen.

   Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling als u nog aan het medicijn moet wennen.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. 

   Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Houdt de contactlenzen in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

  • Droge mond, keel of neus.

   Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

   Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn zoals huiduitslag, galbulten of jeuk.

   Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor meclozine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

   Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?

  • Reisziekte: neem de eerste dosis één tot twee uur voor vertrek met wat voedsel in. Na zes tot acht uur kunt u eventueel weer een dosis nemen.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds voor het slapengaan één dosis. Als het de volgende ochtend dan onvoldoende meer helpt, kunt u 's morgens eventueel nog een dosis nemen.
  • Na een operatie of bestraling: bij misselijkheid een dosis nemen. Indien u weet dat u na een bestraling misselijk wordt, kunt u het ook vlak voor een bestraling gebruiken.

  Hoe lang?

  • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de zes tot acht uur zolang u verwacht last te hebben.
  • Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap: u kunt stoppen met dit medicijn wanneer de klachten verminderen. Over het algemeen is het gebruik gedurende een periode van ongeveer zeven tot tien dagen voldoende. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Als u weer last krijgt van misselijkheid en braken, kunt het medicijn opnieuw kortdurend gebruiken.
  • Na een operatie of bestraling: na een operatie is gebruik gedurende enkele dagen meestal voldoende. Bij bestralingen kunt u het gebruiken zolang u last heeft van misselijkheid.
 • Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens zes uur later in.

 • autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

  Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast meclozine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven.

  Lever

  Heeft u levercirrose? Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn gevolgen heeft voor de werking van uw lever, of dat levercirrose invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Meclozine is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is zonder recept in tabletten verkrijgbaar onder de merknaam Suprimal.

  Meclozine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Emesafene, in tabletten en zetpillen.

 • Suprimal Suprimal Emesafene Emesafene
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête