Meloxicam is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en artrose.

  • Meloxicam werkt bij pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts.
  • Bij reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en artrose (versleten gewrichten).
  • Slik de tabletten met een half glas water. Slik dit medicijn tijdens het eten.
  • De pijn wordt binnen 1,5 uur minder. Het werkt langer dan een dag. Gewrichten worden binnen 1 week minder rood en gezwollen.
  • Let op: kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad, of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u een maagbeschermer nodig. Vraag dat aan uw arts of apotheker.
  • Let op met alcohol. Alcohol geeft meer kans op maagklachten.
  • Veel wisselwerkingen met andere geneesmiddelen. Vraag uw apotheker of u meloxicam veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook als u die zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Dit medicijn kan slecht zijn voor de baby.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Het is niet zeker of dit medicijn in de moedermelk komt. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.

  Download de samenvatting

   

 • Reumatoïde artritis

  Verschijnselen
  Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.

  Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

  Behandeling
  Zodra duidelijk is dat er sprake is van reumatoïde artritis schrijft de arts speciale medicijnen voor, de DMARD's. Deze medicijnen gaan de oorzaak van de gewrichtsontsteking tegen.

  Het effect van een DMARD is niet meteen te merken, maar pas na enkele weken. In de tussentijd kan de arts meloxicam voorschrijven tegen de ontsteking en pijn. Ook later, tijdens het gebruik van een DMARD, kunt u bij pijn tijdelijk of af en toe meloxicam gebruiken.

  Vaak is nog niet meteen duidelijk of er echt sprake is van reumatoïde artritis. In dat geval zal de arts eerst een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals meloxicam. Als dat onvoldoende helpt, zal de arts doorverwijzen naar een reumatoloog.

  Werking
  Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

  Het pijnstillende effect merkt u binnen anderhalf uur na inname. De werking houdt meer dan een dag aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

  Lees meer over reumatoïde artritis . "

  Ziekte van Bechterew

  Verschijnselen
  De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) is een ontsteking van de gewrichten van bekken en wervelkolom. Het is een reumatische aandoening.

  Bij de ziekte van Bechterew heeft u onder andere last van pijn en stijfheid in de onderrug. Met name ’s ochtends na het opstaan of als men enige tijd heeft gezeten. Door beweging trekt de pijn weer weg. Door vermoeidheid kan de pijn in de loop van de dag weer opzetten.

  Behandeling
  De ziekte van Bechterew wordt zo snel mogelijk behandeld met medicijnen die de voortgang van deze ziekte afremmen en de pijn verminderen. Meestal krijgt u eerst een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals meloxicam.

  Als dat de ziekte onvoldoende afremt, kan uw arts speciale medicijnen voorschrijven, meestal is dit sulfasalazine. Dit medicijn gaat de oorzaak van de gewrichtsontsteking tegen. Het effect van sulfasalazine is niet meteen te merken, maar pas na enkele weken. In de tussentijd kan de arts meloxicam voorschrijven tegen de ontsteking en pijn.

  Werking
  Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

  Het pijnstillende effect merkt u binnen anderhalf uur na inname. De werking houdt meer dan een dag aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

  Lees meer over ziekte van bechterew . "

  Artrose

  Verschijnselen
  Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen aangetast, meestal in de heup of knie.

  Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Hierdoor kunt u moeite hebben met bewegen en problemen hebben met slapen. De klachten kunnen verdwijnen of af en toe terugkomen.

  Behandeling
  De klachten kunnen verminderen door het pijnlijke gewricht te bewegen en de spieren te trainen. Maar voorkom wel overbelasting van het gewricht.
  Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal even goed als meloxicam.

  Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende dan kan de arts bovendien meloxicam voorschrijven.

  Werking
  Het pijnstillende effect merkt u binnen anderhalf uur na inname. De werking houdt meer dan een dag aan.

  Lees meer over artrose . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. 

   U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de 70 jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen schrijven daarom meestal ook een maagbeschermer voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. 

   Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dit medicijn kan de klachten verergeren.Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Hoofdpijn

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Huiduitslag met jeuk. Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. 

   De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken.

  • Bloedarmoede. Te merken aan extreme vermoeidheid, bleke huid en bleke slijmvliezen. 

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen.

   Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Mogelijk schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? U heeft meer kans op schade aan de slokdarm. 

   Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.

  • Draaierigheid en duizelingen.

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Oorsuizen of slechter horen. 

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Wazig zien of dubbelzien. 

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid, hallucinaties.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. 

   Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor meloxicam. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit medicijn. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidsaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidsaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

  • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. 

   Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

  • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. 

   Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

  • Aantasting van de nieren. Dit merkt u onder andere aan opgezwollen enkels en voeten. 

   Neem contact op met uw arts of apotheker als dit optreedt.

  • Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen. 

   Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken

  • Bloedafwijkingen, ontsteking van de lever en alvleesklier. 

   Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, een gele kleur van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

  Bij het gebruik gedurende meerdere weken, kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. 

   De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, etalagebenen, een vernauwing of afsluiting van de beenslagader, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose. Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

  • Heeft u angina pectoris (hartkramp)? Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. 

   Neem bovendien meteen contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem de tabletten in met een half glas water.

  Wanneer?

  • Het liefst tijdens of net na het eten innemen. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
  • Bij chronische pijnklachten is het belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Dan houdt u de pijn het beste onder controle.
  • Bij ochtendstijfheid door reuma: neem het medicijn voor de nacht, dan werkt het 's ochtends meteen. Om bijwerkingen op de maag te voorkomen kunt u iets eten voor of tijdens het innemen van het tablet.

  Hoe lang?

  • Chronische gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Het duurt zeker enkele dagen tot een week voor de ontsteking vermindert.
  • Bij reumatoïde artritis schrijven artsen dit medicijn meestal voor als de reumamedicijnen nog aan moeten slaan of gedurende periodes dat de ziekte verergert.
  • Artrose. Gebruik dit medicijn niet langer dan 2 weken achter elkaar. Bij verergering van de klachten kunt u het opnieuw gebruiken. Vraag uw arts na hoeveel tijd dat weer kan en hoe lang en hoe vaak u het dan kunt gebruiken.
 • Bij chronische pijnklachten is het belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • autorijden?
  Draaierigheid of duizelingen komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag, net als dit medicijn. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De pijnstiller paracetamol kunt u in alle onderstaande gevallen wel gebruiken.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID's genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, dexketoprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon, sulindac en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met meloxicam.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol, fenprocoumon, acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. Meestal zal de arts u een maagbeschermer voorschrijven om deze maagklachten te voorkomen. Wees extra alert op het effect op uw maag en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Ook kan meloxicam soms de werking van het antistollingsmiddel versterken. Vertel bij uw volgend bezoek aan de trombosedienst dat u meloxicam gebruikt of heeft gebruikt.
  • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met meloxicam gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen).
   Medicijnen van de groep ACE-remmers en angiotensine-II-blokkers, gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen.
   Meloxicam kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
   • Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk en moet u nu meloxicam gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u meloxicam langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
   • Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en moet u nu meloxicamgebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Merkt u dat uw enkels of voeten dikker worden, of bent u sneller kortademig? Neem dan contact op met uw arts.
   • Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en moet u nu meloxicam gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Bètablokkers, zoals acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol en propranolol . De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
   • Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
   • Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts als u weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
   • Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening? U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
  • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) betamethason, budesonide, cortison, dexamethason, fludrocortison, hydrocortison, methylprednisolon, prednisolon, prednison en triamcinolon. Dit geldt alleen als u deze medicijnen inneemt of geïnjecteerd krijgt.
   Als u medicijnen tegen depressiviteit of bijnierschorshormonen gebruikt heeft u meer kans dat meloxicam bijwerkingen op de maag veroorzaakt. Wees daar extra alert op en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u om ook een maagbeschermer te gebruiken, zodat u maagklachten voorkomt. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Lithium, een medicijn tegen manische depressiviteit. Meloxicam kan de bijwerkingen van lithium versterken. Uw arts zal het lithiumgehalte in het bloed regelmatig laten meten en de dosering eventueel aanpassen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van bijwerkingen van lithium zoals: maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Zorg er bij warm weer voor dat u voldoende drinkt. Waarschuw uw arts ook als u stopt met de pijnstiller. Lithium kan dan minder goed werken. Ook dan moet de arts het lithiumgehalte in uw bloed extra controleren.
  • Methotrexaat. Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Meloxicam kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
  • Het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

  Gebruik meloxicam NIET bij pijn tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken.

  Als uw arts vindt dat dit medicijn toch noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een ernstige vorm van reumatoide artritis. Dan zal de arts de baby en de hoeveelheid vruchtwater regelmatig controleren.

  Borstvoeding 
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is. Of dat de werking van uw nieren vaker gecontroleerd moet worden.

  Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Bij dialyse kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is.

  Lever

  Heeft u levercirrose? Overleg met uw arts. U mag dit medicijn NIET gebruiken. Bij levercirrose kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Maagverkleining

  Heeft u een maagverkleining gehad? Overleg dan met uw arts of apotheker. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn na een maagverkleining is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of de maagverkleining invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Is er na overleg met uw arts of apotheker geen ander medicijn geschikt? Dan zal uw arts meloxicam voorschrijven om kort te gebruiken, samen met een medicijn dat uw maag beschermt. Let op, gebruik meloxicam alleen bij de klachten die u met uw arts heeft besproken en niet bij andere klachten.

  Ernstig overgewicht

  Heeft u ernstig overgewicht? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn bij ernstig overgewicht is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

  Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte). Dan heeft u ernstig overgewicht.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Meloxicam is sinds 1996 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Meloxicam.

 • Meloxicam Meloxicam
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Meloxicam werkt bij pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts.
  • Bij reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en artrose (versleten gewrichten).
  • Slik de tabletten met een half glas water. Slik dit medicijn tijdens het eten.
  • De pijn wordt binnen 1,5 uur minder. Het werkt langer dan een dag. Gewrichten worden binnen 1 week minder rood en gezwollen.
  • Let op: kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad, of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u een maagbeschermer nodig. Vraag dat aan uw arts of apotheker.
  • Let op met alcohol. Alcohol geeft meer kans op maagklachten.
  • Veel wisselwerkingen met andere geneesmiddelen. Vraag uw apotheker of u meloxicam veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook als u die zonder recept heeft gekocht.
  • Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Dit medicijn kan slecht zijn voor de baby.
  • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Het is niet zeker of dit medicijn in de moedermelk komt. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.

  Download de samenvatting

   

 • Reumatoïde artritis

  Verschijnselen
  Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.

  Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

  Behandeling
  Zodra duidelijk is dat er sprake is van reumatoïde artritis schrijft de arts speciale medicijnen voor, de DMARD's. Deze medicijnen gaan de oorzaak van de gewrichtsontsteking tegen.

  Het effect van een DMARD is niet meteen te merken, maar pas na enkele weken. In de tussentijd kan de arts meloxicam voorschrijven tegen de ontsteking en pijn. Ook later, tijdens het gebruik van een DMARD, kunt u bij pijn tijdelijk of af en toe meloxicam gebruiken.

  Vaak is nog niet meteen duidelijk of er echt sprake is van reumatoïde artritis. In dat geval zal de arts eerst een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals meloxicam. Als dat onvoldoende helpt, zal de arts doorverwijzen naar een reumatoloog.

  Werking
  Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

  Het pijnstillende effect merkt u binnen anderhalf uur na inname. De werking houdt meer dan een dag aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

  Lees meer over reumatoïde artritis . "

  Ziekte van Bechterew

  Verschijnselen
  De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) is een ontsteking van de gewrichten van bekken en wervelkolom. Het is een reumatische aandoening.

  Bij de ziekte van Bechterew heeft u onder andere last van pijn en stijfheid in de onderrug. Met name ’s ochtends na het opstaan of als men enige tijd heeft gezeten. Door beweging trekt de pijn weer weg. Door vermoeidheid kan de pijn in de loop van de dag weer opzetten.

  Behandeling
  De ziekte van Bechterew wordt zo snel mogelijk behandeld met medicijnen die de voortgang van deze ziekte afremmen en de pijn verminderen. Meestal krijgt u eerst een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals meloxicam.

  Als dat de ziekte onvoldoende afremt, kan uw arts speciale medicijnen voorschrijven, meestal is dit sulfasalazine. Dit medicijn gaat de oorzaak van de gewrichtsontsteking tegen. Het effect van sulfasalazine is niet meteen te merken, maar pas na enkele weken. In de tussentijd kan de arts meloxicam voorschrijven tegen de ontsteking en pijn.

  Werking
  Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

  Het pijnstillende effect merkt u binnen anderhalf uur na inname. De werking houdt meer dan een dag aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

  Lees meer over ziekte van bechterew . "

  Artrose

  Verschijnselen
  Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen aangetast, meestal in de heup of knie.

  Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Hierdoor kunt u moeite hebben met bewegen en problemen hebben met slapen. De klachten kunnen verdwijnen of af en toe terugkomen.

  Behandeling
  De klachten kunnen verminderen door het pijnlijke gewricht te bewegen en de spieren te trainen. Maar voorkom wel overbelasting van het gewricht.
  Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal even goed als meloxicam.

  Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende dan kan de arts bovendien meloxicam voorschrijven.

  Werking
  Het pijnstillende effect merkt u binnen anderhalf uur na inname. De werking houdt meer dan een dag aan.

  Lees meer over artrose . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. 

   U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de 70 jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen schrijven daarom meestal ook een maagbeschermer voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. 

   Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dit medicijn kan de klachten verergeren.Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Hoofdpijn

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Huiduitslag met jeuk. Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. 

   De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken.

  • Bloedarmoede. Te merken aan extreme vermoeidheid, bleke huid en bleke slijmvliezen. 

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen.

   Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Mogelijk schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

  • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? U heeft meer kans op schade aan de slokdarm. 

   Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.

  • Draaierigheid en duizelingen.

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Oorsuizen of slechter horen. 

   Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Wazig zien of dubbelzien. 

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

  • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid, hallucinaties.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. 

   Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor meloxicam. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit medicijn. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidsaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidsaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

  • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. 

   Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

  • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. 

   Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

  • Aantasting van de nieren. Dit merkt u onder andere aan opgezwollen enkels en voeten. 

   Neem contact op met uw arts of apotheker als dit optreedt.

  • Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen. 

   Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken

  • Bloedafwijkingen, ontsteking van de lever en alvleesklier. 

   Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, een gele kleur van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

  Bij het gebruik gedurende meerdere weken, kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. 

   De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, etalagebenen, een vernauwing of afsluiting van de beenslagader, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose. Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

  • Heeft u angina pectoris (hartkramp)? Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. 

   Neem bovendien meteen contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem de tabletten in met een half glas water.

  Wanneer?

  • Het liefst tijdens of net na het eten innemen. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
  • Bij chronische pijnklachten is het belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Dan houdt u de pijn het beste onder controle.
  • Bij ochtendstijfheid door reuma: neem het medicijn voor de nacht, dan werkt het 's ochtends meteen. Om bijwerkingen op de maag te voorkomen kunt u iets eten voor of tijdens het innemen van het tablet.

  Hoe lang?

  • Chronische gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Het duurt zeker enkele dagen tot een week voor de ontsteking vermindert.
  • Bij reumatoïde artritis schrijven artsen dit medicijn meestal voor als de reumamedicijnen nog aan moeten slaan of gedurende periodes dat de ziekte verergert.
  • Artrose. Gebruik dit medicijn niet langer dan 2 weken achter elkaar. Bij verergering van de klachten kunt u het opnieuw gebruiken. Vraag uw arts na hoeveel tijd dat weer kan en hoe lang en hoe vaak u het dan kunt gebruiken.
 • Bij chronische pijnklachten is het belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • autorijden?
  Draaierigheid of duizelingen komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag, net als dit medicijn. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De pijnstiller paracetamol kunt u in alle onderstaande gevallen wel gebruiken.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID's genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, dexketoprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon, sulindac en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met meloxicam.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol, fenprocoumon, acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. Meestal zal de arts u een maagbeschermer voorschrijven om deze maagklachten te voorkomen. Wees extra alert op het effect op uw maag en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Ook kan meloxicam soms de werking van het antistollingsmiddel versterken. Vertel bij uw volgend bezoek aan de trombosedienst dat u meloxicam gebruikt of heeft gebruikt.
  • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met meloxicam gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen).
   Medicijnen van de groep ACE-remmers en angiotensine-II-blokkers, gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen.
   Meloxicam kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
   • Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk en moet u nu meloxicam gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u meloxicam langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
   • Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en moet u nu meloxicamgebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Merkt u dat uw enkels of voeten dikker worden, of bent u sneller kortademig? Neem dan contact op met uw arts.
   • Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en moet u nu meloxicam gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Bètablokkers, zoals acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol en propranolol . De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
   • Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
   • Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts als u weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
   • Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening? U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
  • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) betamethason, budesonide, cortison, dexamethason, fludrocortison, hydrocortison, methylprednisolon, prednisolon, prednison en triamcinolon. Dit geldt alleen als u deze medicijnen inneemt of geïnjecteerd krijgt.
   Als u medicijnen tegen depressiviteit of bijnierschorshormonen gebruikt heeft u meer kans dat meloxicam bijwerkingen op de maag veroorzaakt. Wees daar extra alert op en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u om ook een maagbeschermer te gebruiken, zodat u maagklachten voorkomt. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Lithium, een medicijn tegen manische depressiviteit. Meloxicam kan de bijwerkingen van lithium versterken. Uw arts zal het lithiumgehalte in het bloed regelmatig laten meten en de dosering eventueel aanpassen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van bijwerkingen van lithium zoals: maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Zorg er bij warm weer voor dat u voldoende drinkt. Waarschuw uw arts ook als u stopt met de pijnstiller. Lithium kan dan minder goed werken. Ook dan moet de arts het lithiumgehalte in uw bloed extra controleren.
  • Methotrexaat. Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Meloxicam kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
  • Het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

  Gebruik meloxicam NIET bij pijn tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken.

  Als uw arts vindt dat dit medicijn toch noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een ernstige vorm van reumatoide artritis. Dan zal de arts de baby en de hoeveelheid vruchtwater regelmatig controleren.

  Borstvoeding 
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is. Of dat de werking van uw nieren vaker gecontroleerd moet worden.

  Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Bij dialyse kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is.

  Lever

  Heeft u levercirrose? Overleg met uw arts. U mag dit medicijn NIET gebruiken. Bij levercirrose kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Maagverkleining

  Heeft u een maagverkleining gehad? Overleg dan met uw arts of apotheker. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn na een maagverkleining is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of de maagverkleining invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Is er na overleg met uw arts of apotheker geen ander medicijn geschikt? Dan zal uw arts meloxicam voorschrijven om kort te gebruiken, samen met een medicijn dat uw maag beschermt. Let op, gebruik meloxicam alleen bij de klachten die u met uw arts heeft besproken en niet bij andere klachten.

  Ernstig overgewicht

  Heeft u ernstig overgewicht? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn bij ernstig overgewicht is nog weinig bekend. Maar er worden geen veranderingen verwacht in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

  Als u niet weet of u ernstig overgewicht heeft, dan kunt u dit uitrekenen. Namelijk door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Ga hiervoor naar de BMI-meter en vul uw gewicht en lengte in. Is uw BMI 40 of meer? Of is uw BMI 35 of meer en heeft u ook andere problemen met uw gezondheid, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 (suikerziekte). Dan heeft u ernstig overgewicht.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Meloxicam is sinds 1996 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Meloxicam.

 • Meloxicam Meloxicam
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête