methotrexaat bij ontstekingsziekten bij kinderen

 • Methotrexaat heeft verschillende effecten. Het type effect is afhankelijk van de hoogte van de dosering. En hangt ook af van hoe vaak uw kind het moet gebruiken. Als ontstekingsremmer is methotrexaat in een lage dosering nodig. Uw kind gebruikt dit 1x per week. In deze lage dosering onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt het ontstekingen.

  Artsen schrijven methotrexaat in deze lage dosis voor bij zogenaamde auto-immuunziekten. De afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam. Artsen schrijven methotrexaat voor bij kinderen met deze aandoeningen, zoals:

  • juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma);
  • de ziekte van Crohn;
  • juveniele dermatomyositis.

  De tekst hieronder gaat alleen over deze toepassing als ontstekingsremmer.

  Er bestaan ook andere toepassingen van methotrexaat. In hogere doseringen per keer, remt methotrexaat de groei van cellen. Artsen schrijven het in deze hoge dosis voor bij kinderen met kanker. Hiervoor is een aparte tekst beschikbaar: zie methotrexaat bij kanker bij kinderen.

  Belangrijk
  Zorg dat u precies weet hoeveel en hoe vaak uw kind dit medicijn van de arts moet gebruiken. Laat u dus uitleggen hoeveel tabletten uw kind per keer moet innemen. En hoe vaak uw kind dit per week moet doen. Wanneer dit voor u niet duidelijk is, neem dan voor gebruik contact op met de arts of apotheker.

 • In de bijsluiter kunt u terugvinden dat methotrexaat wordt gebruikt bij:

  • kinderen vanaf 3 jaar met juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma).

  Methotrexaat is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Dit betekent dat de fabrikant methotrexaat bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft goedgekeurd dat het medicijn te krijgen is. En dat kinderen het mogen gebruiken.

  Er is ook onderzoek gedaan naar methotrexaat bij:

  • kinderen jonger dan 3 jaar met juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma).
  • kinderen met de ziekte van Crohn;
  • kinderen met juveniele dermatomyositis.

  Deze aandoeningen staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen werkt methotrexaat en is het veilig. Daarom schrijft de arts methotrexaat ook voor bij kinderen met deze aandoeningen. Dit heet off-label-gebruik.

  • Jeugdreuma: methotrexaat onderdrukt de afweer en remt ontstekingen. De jeugdreuma wordt hierdoor afgeremd en het ziekteproces wordt rustiger. Op de lange termijn zullen de klachten als pijn, stijfheid en zwelling minder worden. Het werkt dus niet heel snel tegen de pijnklachten.
   Medicijnen die niet snel werken bij reuma, maar pas op de langere termijn noemt men een DMARD: Disease Modifying Antirheumatic Drugs,
  • Ziekte van Crohn: methotrexaat remt de ontsteking. Als er minder ontstekingen zijn nemen de buikpijn en diarree af. En ontstaan er minder verdikkingen en fistels.
  • Juveniele dermatomyositis: methotrexaat remt ontstekingsreacties.
  • Jeugdreuma: het effect van methotrexaat is na 6 tot 8 weken te merken.
  • Ziekte ven Crohn: het effect van methotrexaat is na ongeveer 2 maanden te merken.
  • Juveniele dermatomyositis: het effect van methotrexaat is na 4 - 6 weken te merken.
 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Let op de dosering!
  Een te hoge dosering of overmatig gebruik kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw kind.

  Daarom adviseren wij u alert te zijn!
  Controleer het voorschrift op het recept en etiket van het medicijndoosje.

  Is het (doserings)voorschrift op het etiket veranderd vergeleken met daarvoor? En bent u daar niet over geïnformeerd? Dan is het belangrijk de behandelend arts te vragen of de gegevens kloppen.

  Hoe?

  • Injecties: meestal heeft u geleerd om uw kind te injecteren, of doet uw partner dat. Soms worden de injecties door de wijkverpleegkundige of arts gegeven.
  • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
   • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met ander drinken. Zoals melk, limonade of vruchtensap. Of met zacht eten. Zoals appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
   • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
   • Werkt dat onvoldoende? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen. Omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

  Wanneer?

  • Uw kind moet dit medicijn 1 keer per week gebruiken, nooit dagelijks. Soms krijgt uw kind dan een injectie of kunt u die zelf geven. Soms slikt uw kind tabletten.
  • Kies een vaste dag in de week waarop u uw kind de medicatie laat innemen. Dit geeft structuur voor uw kind aan het gebruik van methotrexaat. De apotheek kan deze dag ook op het medicijnetiket zetten.
  • Methotrexaat kan misselijkheid geven. Het is daarom aan te raden voor de inname een dag uit te kiezen dat het uw kind beter uitkomt. Om maagklachten te verminderen, kan uw kind de tabletten het beste met wat voedsel innemen.

  Kloppen de gegevens op het recept of etiket van de medicijnverpakking niet met wat hierboven staat? Neem dan voor het gebruik contact op met de behandelend arts en/of apotheker.

  Hoe lang?

  Het kan enkele weken tot maanden duren voor uw kind iets merkt van het gunstige effect van dit medicijn. Voor die tijd kan uw kind misschien al wel last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk duidelijk op tegen het nadeel. Als het medicijn is aangeslagen zal de arts meestal langzaam proberen de dosering weer wat te verlagen. Dan zullen de bijwerkingen ook minder worden.

  Als methotrexaat een gunstig effect heeft, moet uw kind dit medicijn waarschijnlijk langdurig gebruiken (maanden tot jaren).

 • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over methotrexaat bij ontstekingsziekten bij kinderen bij volwassenen.

  Methotrexaat werkt bij veel aandoeningen goed. Een nadeel van het sterke effect is dat het ook bijwerkingen geeft. Niet iedereen is even gevoelig voor deze bijwerkingen. Ook maakt het uit hoeveel methotrexaat uw kind gebruikt.

  Veel bijwerkingen ontstaan doordat methotrexaat de aanmaak van foliumzuur verhindert. Lichaamscellen hebben foliumzuur nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen en zo te groeien. De bijwerkingen ontstaan door het tekort aan foliumzuur in de gezonde cellen. Dat is vooral het geval op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen. Dit zijn de slijmvliezen van de mond, maag en darmen, de huid, het haar en het bloed.

  Daarom schrijft de arts behalve methotrexaat ook foliumzuur of folinezuur voor op de dagen dat uw kind methotrexaat niet gebruikt. De kans op bijwerkingen is dan minder groot.

  Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

  • Binnen een paar uur na toediening: misselijkheid, braken en diarree.

   Gebruikt uw kind de tabletten en heeft hij binnen 2 uur na inname gebraakt, raadpleeg dan de arts. De arts kan u vertellen of uw kind alsnog nieuwe tabletten moet nemen en wanneer uw kind de volgende dosis moet nemen.

  • Binnen enkele dagen: pijnlijke tong, mond of keel, aften, maagpijn en zuurbranden.

   Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond, keel, slokdarm, maag en darmen. U kunt dit zien aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen. Verzorg het gebit van uw kind extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kan uw kind spoelen met een desinfecterende mondspoeling. Om maagpijn en brandend maagzuur te bestrijden, kan de arts een maagbeschermend middel voorschrijven. Heeft uw kind (aanleg voor) een maagzweer of heeft hij een darmontsteking? Dan zal de arts uw kind vooraf en tijdens het gebruik controleren, zodat de maag- of darmklachten niet te zeer verergeren. Overigens wordt dit medicijn soms juist gebruikt door kinderen met bepaalde darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

  • Hoofdpijn, vermoeidheid

  • Na een paar weken gebruik: bloedarmoede, een verhoogde kans op infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.

   Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam van uw kind minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt. Tijdens de behandeling zal de arts daarom regelmatig het bloed van uw kind controleren. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met de arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaasjes in de mond en keel, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid. Door het tekort aan witte bloedcellen is uw kind ook bevattelijker voor infecties door virussen, bacteriën of schimmels. Neem altijd contact op met de arts bij infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.

  • Na meer maanden gebruik: kans op schade aan de lever of de nieren.

   De arts arts zal de lever en nieren van uw kind daarom zeer regelmatig controleren. Waarschuw de arts bij ernstige misselijkheid, ernstige diarree met bloed, kortademigheid en bij gele verkleuring van de huid en het tandvlees (dit laatste wijst op een leverziekte). Bij een ernstige lever- of nieraandoening mag uw kind geen methotrexaat gebruiken. Daarom zal de arts al voordat uw kind dit medicijn gaat gebruiken het bloed van uw kind op lever- of nieraandoeningen controleren.


  Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

 • Methotrexaat bij ontstekingsziekten is voor kinderen te krijgen in:

  • injecties;
  • tabletten.

  Een andere veelgebruikte benaming voor methotrexaat is MTX.

 • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij methotrexaat bij ontstekingsziekten bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

  Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

 • Methotrexaat heeft verschillende effecten. Het type effect is afhankelijk van de hoogte van de dosering. En hangt ook af van hoe vaak uw kind het moet gebruiken. Als ontstekingsremmer is methotrexaat in een lage dosering nodig. Uw kind gebruikt dit 1x per week. In deze lage dosering onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt het ontstekingen.

  Artsen schrijven methotrexaat in deze lage dosis voor bij zogenaamde auto-immuunziekten. De afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam. Artsen schrijven methotrexaat voor bij kinderen met deze aandoeningen, zoals:

  • juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma);
  • de ziekte van Crohn;
  • juveniele dermatomyositis.

  De tekst hieronder gaat alleen over deze toepassing als ontstekingsremmer.

  Er bestaan ook andere toepassingen van methotrexaat. In hogere doseringen per keer, remt methotrexaat de groei van cellen. Artsen schrijven het in deze hoge dosis voor bij kinderen met kanker. Hiervoor is een aparte tekst beschikbaar: zie methotrexaat bij kanker bij kinderen.

  Belangrijk
  Zorg dat u precies weet hoeveel en hoe vaak uw kind dit medicijn van de arts moet gebruiken. Laat u dus uitleggen hoeveel tabletten uw kind per keer moet innemen. En hoe vaak uw kind dit per week moet doen. Wanneer dit voor u niet duidelijk is, neem dan voor gebruik contact op met de arts of apotheker.

 • In de bijsluiter kunt u terugvinden dat methotrexaat wordt gebruikt bij:

  • kinderen vanaf 3 jaar met juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma).

  Methotrexaat is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Dit betekent dat de fabrikant methotrexaat bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft goedgekeurd dat het medicijn te krijgen is. En dat kinderen het mogen gebruiken.

  Er is ook onderzoek gedaan naar methotrexaat bij:

  • kinderen jonger dan 3 jaar met juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma).
  • kinderen met de ziekte van Crohn;
  • kinderen met juveniele dermatomyositis.

  Deze aandoeningen staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen werkt methotrexaat en is het veilig. Daarom schrijft de arts methotrexaat ook voor bij kinderen met deze aandoeningen. Dit heet off-label-gebruik.

  • Jeugdreuma: methotrexaat onderdrukt de afweer en remt ontstekingen. De jeugdreuma wordt hierdoor afgeremd en het ziekteproces wordt rustiger. Op de lange termijn zullen de klachten als pijn, stijfheid en zwelling minder worden. Het werkt dus niet heel snel tegen de pijnklachten.
   Medicijnen die niet snel werken bij reuma, maar pas op de langere termijn noemt men een DMARD: Disease Modifying Antirheumatic Drugs,
  • Ziekte van Crohn: methotrexaat remt de ontsteking. Als er minder ontstekingen zijn nemen de buikpijn en diarree af. En ontstaan er minder verdikkingen en fistels.
  • Juveniele dermatomyositis: methotrexaat remt ontstekingsreacties.
  • Jeugdreuma: het effect van methotrexaat is na 6 tot 8 weken te merken.
  • Ziekte ven Crohn: het effect van methotrexaat is na ongeveer 2 maanden te merken.
  • Juveniele dermatomyositis: het effect van methotrexaat is na 4 - 6 weken te merken.
 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Let op de dosering!
  Een te hoge dosering of overmatig gebruik kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw kind.

  Daarom adviseren wij u alert te zijn!
  Controleer het voorschrift op het recept en etiket van het medicijndoosje.

  Is het (doserings)voorschrift op het etiket veranderd vergeleken met daarvoor? En bent u daar niet over geïnformeerd? Dan is het belangrijk de behandelend arts te vragen of de gegevens kloppen.

  Hoe?

  • Injecties: meestal heeft u geleerd om uw kind te injecteren, of doet uw partner dat. Soms worden de injecties door de wijkverpleegkundige of arts gegeven.
  • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
   • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met ander drinken. Zoals melk, limonade of vruchtensap. Of met zacht eten. Zoals appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
   • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
   • Werkt dat onvoldoende? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen. Omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

  Wanneer?

  • Uw kind moet dit medicijn 1 keer per week gebruiken, nooit dagelijks. Soms krijgt uw kind dan een injectie of kunt u die zelf geven. Soms slikt uw kind tabletten.
  • Kies een vaste dag in de week waarop u uw kind de medicatie laat innemen. Dit geeft structuur voor uw kind aan het gebruik van methotrexaat. De apotheek kan deze dag ook op het medicijnetiket zetten.
  • Methotrexaat kan misselijkheid geven. Het is daarom aan te raden voor de inname een dag uit te kiezen dat het uw kind beter uitkomt. Om maagklachten te verminderen, kan uw kind de tabletten het beste met wat voedsel innemen.

  Kloppen de gegevens op het recept of etiket van de medicijnverpakking niet met wat hierboven staat? Neem dan voor het gebruik contact op met de behandelend arts en/of apotheker.

  Hoe lang?

  Het kan enkele weken tot maanden duren voor uw kind iets merkt van het gunstige effect van dit medicijn. Voor die tijd kan uw kind misschien al wel last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk duidelijk op tegen het nadeel. Als het medicijn is aangeslagen zal de arts meestal langzaam proberen de dosering weer wat te verlagen. Dan zullen de bijwerkingen ook minder worden.

  Als methotrexaat een gunstig effect heeft, moet uw kind dit medicijn waarschijnlijk langdurig gebruiken (maanden tot jaren).

 • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over methotrexaat bij ontstekingsziekten bij kinderen bij volwassenen.

  Methotrexaat werkt bij veel aandoeningen goed. Een nadeel van het sterke effect is dat het ook bijwerkingen geeft. Niet iedereen is even gevoelig voor deze bijwerkingen. Ook maakt het uit hoeveel methotrexaat uw kind gebruikt.

  Veel bijwerkingen ontstaan doordat methotrexaat de aanmaak van foliumzuur verhindert. Lichaamscellen hebben foliumzuur nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen en zo te groeien. De bijwerkingen ontstaan door het tekort aan foliumzuur in de gezonde cellen. Dat is vooral het geval op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen. Dit zijn de slijmvliezen van de mond, maag en darmen, de huid, het haar en het bloed.

  Daarom schrijft de arts behalve methotrexaat ook foliumzuur of folinezuur voor op de dagen dat uw kind methotrexaat niet gebruikt. De kans op bijwerkingen is dan minder groot.

  Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

  • Binnen een paar uur na toediening: misselijkheid, braken en diarree.

   Gebruikt uw kind de tabletten en heeft hij binnen 2 uur na inname gebraakt, raadpleeg dan de arts. De arts kan u vertellen of uw kind alsnog nieuwe tabletten moet nemen en wanneer uw kind de volgende dosis moet nemen.

  • Binnen enkele dagen: pijnlijke tong, mond of keel, aften, maagpijn en zuurbranden.

   Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond, keel, slokdarm, maag en darmen. U kunt dit zien aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen. Verzorg het gebit van uw kind extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kan uw kind spoelen met een desinfecterende mondspoeling. Om maagpijn en brandend maagzuur te bestrijden, kan de arts een maagbeschermend middel voorschrijven. Heeft uw kind (aanleg voor) een maagzweer of heeft hij een darmontsteking? Dan zal de arts uw kind vooraf en tijdens het gebruik controleren, zodat de maag- of darmklachten niet te zeer verergeren. Overigens wordt dit medicijn soms juist gebruikt door kinderen met bepaalde darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

  • Hoofdpijn, vermoeidheid

  • Na een paar weken gebruik: bloedarmoede, een verhoogde kans op infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.

   Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam van uw kind minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt. Tijdens de behandeling zal de arts daarom regelmatig het bloed van uw kind controleren. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met de arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaasjes in de mond en keel, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid. Door het tekort aan witte bloedcellen is uw kind ook bevattelijker voor infecties door virussen, bacteriën of schimmels. Neem altijd contact op met de arts bij infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.

  • Na meer maanden gebruik: kans op schade aan de lever of de nieren.

   De arts arts zal de lever en nieren van uw kind daarom zeer regelmatig controleren. Waarschuw de arts bij ernstige misselijkheid, ernstige diarree met bloed, kortademigheid en bij gele verkleuring van de huid en het tandvlees (dit laatste wijst op een leverziekte). Bij een ernstige lever- of nieraandoening mag uw kind geen methotrexaat gebruiken. Daarom zal de arts al voordat uw kind dit medicijn gaat gebruiken het bloed van uw kind op lever- of nieraandoeningen controleren.


  Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

 • Methotrexaat bij ontstekingsziekten is voor kinderen te krijgen in:

  • injecties;
  • tabletten.

  Een andere veelgebruikte benaming voor methotrexaat is MTX.

 • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij methotrexaat bij ontstekingsziekten bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

  Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Sluit de enquête