Nalmefeen is een ontwenningsmiddel.

Artsen schrijven het voor als hulpmiddel bij verslaving aan alcohol.

  • Nalmefeen helpt de behoefte aan alcohol te verminderen.
  • Bij verslaving aan alcohol.
  • U gebruikt nalmefeen als u verwacht alcohol te gaan drinken. U kunt het ook gebruiken als u al alcohol heeft gedronken.
  • Gebruik niet meer dan 1 tablet per dag.
  • U moet het minstens 1 maand gebruiken om het effect te kunnen beoordelen. Als het werkt, kunt u het 6 tot 12 maanden gebruiken.
  • Maagdarmklachten, slapeloosheid, slaperigheid en duizeligheid komen voor. Rijd 16 uur na inname geen auto. Als u dit medicijn dagelijks gebruikt: rijd de eerste week geen auto. Daarna alleen als u geen bijwerkingen meer heeft.
  • U mag dit medicijn niet gebruiken als u ernstige levercirrose heeft.
 • Alcoholontwenning

  Dit medicijn wordt gebruikt om de behoefte te verminderen aan alcohol.

  Verschijnselen
  U bent verslaafd aan alcohol als u meer dan 21 glazen alcohol per week drinkt (mannen) of meer dan 14 glazen (vrouwen). Ook als u drinkt om spanningen, somberheid of angst kwijt te raken of als u op ongepaste momenten drinkt zoals voor het naar werk gaan. Tenslotte gaat (de behoefte) aan alcohol een heel belangrijke plek in uw leven innemen.

  Als u wilt stoppen kunnen ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen) ontstaan, zoals een ziek gevoel, klamme en koude huid, kippenvel, zweten en misselijkheid  Als u dan alcohol gebruikt verdwijnen deze verschijnselen weer. De behoefte om alcohol te gebruiken om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan wordt lichamelijke afhankelijkheid genoemd.

  Er is ook een grote geestelijke afhankelijkheid. Dat wil zeggen dat u heel sterk naar alcohol blijft verlangen, soms nog jaren nadat men is gestopt. Hierdoor is de kans dat u weer te veel gaat drinken vrij groot.

  Behandeling
  De behandeling van een alcoholverslaving begint vaak in een ontwenningskliniek. Onder begeleiding stopt men met alcohol en krijgt men hulp om de eerste dagen met ontwenningsverschijnselen door te komen. Deze periode wordt wel detoxificatie of ontgifting genoemd. Soms zijn de ontwenningsverschijnselen niet zo erg, dat opname in de ontwenningskliniek nodig is. U kunt dan thuis met behulp van medicijnen zoals nalmefeen en begeleiding van een psychotherapeut zelf proberen van de alcohol af te komen of het gebruik te minderen.

  Nalmefeen is bedoeld voor die mensen die nog niet zo alcoholverslaafd zijn dat ze ontwenningsverschijnselen krijgen bij stoppen met alcohol. Zij hoeven bij stoppen met alcohol dan ook geen detoxificatie te ondergaan. Met behulp van nalmefeen kunnen deze mensen hun behoefte aan alcohol verminderen.

  Werking
  Nalmefeen vermindert de behoefte aan alcohol. Het kan zo nodig worden gebruikt, ongeveer 1 tot 2 uur voordat u verwacht trek in alcohol te krijgen, bijvoorbeeld op een feestje of als u thuis komt van werk. U gaat hierdoor minder alcohol drinken en heeft dan minder kans om verslaafd te raken.
  Het is niet zo dat u met nalmefeen nuchter blijft als u alcohol drinkt. U kunt net zo goed dronken worden.

  Effect
  Dit middel heeft niet bij iedereen evenveel effect. Bovendien is het heel belangrijk goed gemotiveerd te zijn om af te kicken. Bij het gebruik van nalmefeen hoort psychotherapie en sociale begeleiding.

  De werking van de tablet begint binnen 1 uur en houdt 24 uur aan. U merkt binnen 4 weken of het medicijn voldoende helpt.

  Lees meer over alcoholontwenning . "

  Verslaving

  Hoe nalmefeen werkt bij verslaving aan alcohol, kunt u hierboven lezen in de tekst over alcoholontwenning.
   

  Lees meer over verslaving . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid of braken en zelden diarree.

   Als u dit medicijn tijdens het eten of met wat voedsel inneemt, heeft u minder kans op misselijkheid en braken.

  • Slapeloosheid, zelden vermoeidheid of slaperigheid overdag.

  • Duizeligheid

  • Hoofdpijn

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Spierkramp en gevoel van zwakte.

  • Psychische klachten, zoals rusteloosheid, verwardheid en moeite met concentreren.

   Zeer zelden hallucinaties of verwardheid. Heeft u veel last van de psychische klachten, vraag dan uw arts om advies.

  • Verminderde eetlust en afname van gewicht.

  • Tintelingen of een doof gevoel.

  • Seksuele stoornissen, zoals impotentie, en minder zin in vrijen.

  • Een versnelde hartslag en hartkloppingen.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Overmatig zweten, koude rillingen en trillen.

  • Droge mond.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Angio-oedeem: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

   Neem direct contact op met uw arts.

  • Bij mannen: langdurige en soms pijnlijke erectie.

   Als deze pijnlijke erectie langer dan vier uur duurt, moet u uw arts waarschuwen. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.

  • Huiduitslag en jeuk.

  • Spierpijn

  • Minder scherp zien. 

   Dit kan opeens ontstaan. Ook kunt u dubbel, een donkere vlek of lichtflitsen zien. Heeft u hier last van? Waarschuw dan uw arts.

  Als u epilepsie heeft en gaat stoppen met alcohol

  • Raadpleeg eerst uw arts. U kunt in de eerste 2 dagen na stoppen epileptische aanvallen krijgen. Uw arts zal u extra controleren.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Zonder kauwen met een half glas water innemen. Als u het tijdens het eten of met wat voedsel inneemt, heeft u minder kans op maagdarmklachten.

  Wanneer?
  U gebruikt dit medicijn zodra u de behoefte aan alcohol voelt opkomen, het liefst 1 tot 2 uur voordat u denkt te willen gaan drinken. Ook als u al alcohol heeft gedronken, kunt u alsnog een tablet innemen om het positieve effect van de alcohol tegen te gaan en om de behoefte aan nog meer alcohol te voorkomen. Neem echter nooit meer dan 1 tablet per dag.

  Op de dagen dat u geen behoefte heeft aan alcohol hoeft u dus geen tablet te slikken.

  Hoelang?
  U merkt binnen 4 weken of het medicijn voldoende helpt. Samen met uw begeleider bepaalt u elke maand of het gebruik nog nodig is. Meestal is het 6 tot 12 maanden nodig.

 • Als u alcohol heeft gedronken en geen tablet heeft ingenomen: neem de tablet zo snel mogelijk in. Neem nooit meer dan 1 tablet per dag.

 • autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid en vermoeidheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden.

  Als u dit medicijn dagelijks gebruikt: u mag de eerste week niet autorijden. Na een week zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Let op: ook een (eerdere) behandeling voor een verslaving aan alcohol of opiaten kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  Bedenk dat dit medicijn bedoeld is om de behoefte aan alcohol tegen te gaan. Gebruik dus liever geen alcohol of drink het slechts met mate, zoals afgesproken met uw arts. Bedenk ook dat gebruik van alcohol de rijvaardigheid vermindert.

 • Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende.

  • Morfineachtige pijnstillers of opiaten. Nalmefeen vermindert de werking van deze pijnstillers. Het is belangrijk een waarschuwing bij u te dragen als u nalmefeen gebruikt. Als u plotseling sterke pijnstilling nodig heeft, werken deze sterke pijnstillers onvoldoende. In geval van nood kan uw arts rekening daarmee houden. Als u een ingreep moet ondergaan waarbij sterke pijnstillers nodig zullen zijn, kunt u het best 1 week van te voren stoppen met nalmefeen. Overleg hierover met uw arts.
   Als u verslaafd bent aan opiaten kunt u door nalmefeen erge ontwenningsverschijnselen krijgen. Raadpleeg uw arts.
   Na afloop van de behandeling met nalmefeen bent u tijdelijk gevoeliger voor opiaten. Als u dan sterke pijnstilling in een noodsituatie nodig heeft, zal de arts de dosering heel geleidelijk instellen.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Het is niet bekend of nalmefeen veilig is voor de baby. Overleg met uw arts of de risico's van dit medicijn opwegen tegen de risico's van alcoholgebruik.

  Als u dit medicijn al gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Het geven van borstvoeding bij een alcoholverslaving is schadelijk voor de baby. Het is niet bekend of nalmefeen in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

  Lever

  Heeft u lichte of matige levercirrose? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Levercirrose kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verhogen. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat uw arts extra op bijwerkingen controleert.

  Heeft u ernstige levercirrose? Overleg met uw arts. U mag dit medicijn NIET gebruiken. Levercirrose verhoogt de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Voor een goed effect is het echter belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken als u behoefte aan alcohol voelt opkomen.

 • Nalmefeen is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Selincro in tabletten.

 • Selincro Selincro
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Nalmefeen helpt de behoefte aan alcohol te verminderen.
  • Bij verslaving aan alcohol.
  • U gebruikt nalmefeen als u verwacht alcohol te gaan drinken. U kunt het ook gebruiken als u al alcohol heeft gedronken.
  • Gebruik niet meer dan 1 tablet per dag.
  • U moet het minstens 1 maand gebruiken om het effect te kunnen beoordelen. Als het werkt, kunt u het 6 tot 12 maanden gebruiken.
  • Maagdarmklachten, slapeloosheid, slaperigheid en duizeligheid komen voor. Rijd 16 uur na inname geen auto. Als u dit medicijn dagelijks gebruikt: rijd de eerste week geen auto. Daarna alleen als u geen bijwerkingen meer heeft.
  • U mag dit medicijn niet gebruiken als u ernstige levercirrose heeft.
 • Alcoholontwenning

  Dit medicijn wordt gebruikt om de behoefte te verminderen aan alcohol.

  Verschijnselen
  U bent verslaafd aan alcohol als u meer dan 21 glazen alcohol per week drinkt (mannen) of meer dan 14 glazen (vrouwen). Ook als u drinkt om spanningen, somberheid of angst kwijt te raken of als u op ongepaste momenten drinkt zoals voor het naar werk gaan. Tenslotte gaat (de behoefte) aan alcohol een heel belangrijke plek in uw leven innemen.

  Als u wilt stoppen kunnen ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen) ontstaan, zoals een ziek gevoel, klamme en koude huid, kippenvel, zweten en misselijkheid  Als u dan alcohol gebruikt verdwijnen deze verschijnselen weer. De behoefte om alcohol te gebruiken om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan wordt lichamelijke afhankelijkheid genoemd.

  Er is ook een grote geestelijke afhankelijkheid. Dat wil zeggen dat u heel sterk naar alcohol blijft verlangen, soms nog jaren nadat men is gestopt. Hierdoor is de kans dat u weer te veel gaat drinken vrij groot.

  Behandeling
  De behandeling van een alcoholverslaving begint vaak in een ontwenningskliniek. Onder begeleiding stopt men met alcohol en krijgt men hulp om de eerste dagen met ontwenningsverschijnselen door te komen. Deze periode wordt wel detoxificatie of ontgifting genoemd. Soms zijn de ontwenningsverschijnselen niet zo erg, dat opname in de ontwenningskliniek nodig is. U kunt dan thuis met behulp van medicijnen zoals nalmefeen en begeleiding van een psychotherapeut zelf proberen van de alcohol af te komen of het gebruik te minderen.

  Nalmefeen is bedoeld voor die mensen die nog niet zo alcoholverslaafd zijn dat ze ontwenningsverschijnselen krijgen bij stoppen met alcohol. Zij hoeven bij stoppen met alcohol dan ook geen detoxificatie te ondergaan. Met behulp van nalmefeen kunnen deze mensen hun behoefte aan alcohol verminderen.

  Werking
  Nalmefeen vermindert de behoefte aan alcohol. Het kan zo nodig worden gebruikt, ongeveer 1 tot 2 uur voordat u verwacht trek in alcohol te krijgen, bijvoorbeeld op een feestje of als u thuis komt van werk. U gaat hierdoor minder alcohol drinken en heeft dan minder kans om verslaafd te raken.
  Het is niet zo dat u met nalmefeen nuchter blijft als u alcohol drinkt. U kunt net zo goed dronken worden.

  Effect
  Dit middel heeft niet bij iedereen evenveel effect. Bovendien is het heel belangrijk goed gemotiveerd te zijn om af te kicken. Bij het gebruik van nalmefeen hoort psychotherapie en sociale begeleiding.

  De werking van de tablet begint binnen 1 uur en houdt 24 uur aan. U merkt binnen 4 weken of het medicijn voldoende helpt.

  Lees meer over alcoholontwenning . "

  Verslaving

  Hoe nalmefeen werkt bij verslaving aan alcohol, kunt u hierboven lezen in de tekst over alcoholontwenning.
   

  Lees meer over verslaving . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid of braken en zelden diarree.

   Als u dit medicijn tijdens het eten of met wat voedsel inneemt, heeft u minder kans op misselijkheid en braken.

  • Slapeloosheid, zelden vermoeidheid of slaperigheid overdag.

  • Duizeligheid

  • Hoofdpijn

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Spierkramp en gevoel van zwakte.

  • Psychische klachten, zoals rusteloosheid, verwardheid en moeite met concentreren.

   Zeer zelden hallucinaties of verwardheid. Heeft u veel last van de psychische klachten, vraag dan uw arts om advies.

  • Verminderde eetlust en afname van gewicht.

  • Tintelingen of een doof gevoel.

  • Seksuele stoornissen, zoals impotentie, en minder zin in vrijen.

  • Een versnelde hartslag en hartkloppingen.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Overmatig zweten, koude rillingen en trillen.

  • Droge mond.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Angio-oedeem: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

   Neem direct contact op met uw arts.

  • Bij mannen: langdurige en soms pijnlijke erectie.

   Als deze pijnlijke erectie langer dan vier uur duurt, moet u uw arts waarschuwen. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.

  • Huiduitslag en jeuk.

  • Spierpijn

  • Minder scherp zien. 

   Dit kan opeens ontstaan. Ook kunt u dubbel, een donkere vlek of lichtflitsen zien. Heeft u hier last van? Waarschuw dan uw arts.

  Als u epilepsie heeft en gaat stoppen met alcohol

  • Raadpleeg eerst uw arts. U kunt in de eerste 2 dagen na stoppen epileptische aanvallen krijgen. Uw arts zal u extra controleren.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Zonder kauwen met een half glas water innemen. Als u het tijdens het eten of met wat voedsel inneemt, heeft u minder kans op maagdarmklachten.

  Wanneer?
  U gebruikt dit medicijn zodra u de behoefte aan alcohol voelt opkomen, het liefst 1 tot 2 uur voordat u denkt te willen gaan drinken. Ook als u al alcohol heeft gedronken, kunt u alsnog een tablet innemen om het positieve effect van de alcohol tegen te gaan en om de behoefte aan nog meer alcohol te voorkomen. Neem echter nooit meer dan 1 tablet per dag.

  Op de dagen dat u geen behoefte heeft aan alcohol hoeft u dus geen tablet te slikken.

  Hoelang?
  U merkt binnen 4 weken of het medicijn voldoende helpt. Samen met uw begeleider bepaalt u elke maand of het gebruik nog nodig is. Meestal is het 6 tot 12 maanden nodig.

 • Als u alcohol heeft gedronken en geen tablet heeft ingenomen: neem de tablet zo snel mogelijk in. Neem nooit meer dan 1 tablet per dag.

 • autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid en vermoeidheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden.

  Als u dit medicijn dagelijks gebruikt: u mag de eerste week niet autorijden. Na een week zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Let op: ook een (eerdere) behandeling voor een verslaving aan alcohol of opiaten kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  Bedenk dat dit medicijn bedoeld is om de behoefte aan alcohol tegen te gaan. Gebruik dus liever geen alcohol of drink het slechts met mate, zoals afgesproken met uw arts. Bedenk ook dat gebruik van alcohol de rijvaardigheid vermindert.

 • Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende.

  • Morfineachtige pijnstillers of opiaten. Nalmefeen vermindert de werking van deze pijnstillers. Het is belangrijk een waarschuwing bij u te dragen als u nalmefeen gebruikt. Als u plotseling sterke pijnstilling nodig heeft, werken deze sterke pijnstillers onvoldoende. In geval van nood kan uw arts rekening daarmee houden. Als u een ingreep moet ondergaan waarbij sterke pijnstillers nodig zullen zijn, kunt u het best 1 week van te voren stoppen met nalmefeen. Overleg hierover met uw arts.
   Als u verslaafd bent aan opiaten kunt u door nalmefeen erge ontwenningsverschijnselen krijgen. Raadpleeg uw arts.
   Na afloop van de behandeling met nalmefeen bent u tijdelijk gevoeliger voor opiaten. Als u dan sterke pijnstilling in een noodsituatie nodig heeft, zal de arts de dosering heel geleidelijk instellen.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Het is niet bekend of nalmefeen veilig is voor de baby. Overleg met uw arts of de risico's van dit medicijn opwegen tegen de risico's van alcoholgebruik.

  Als u dit medicijn al gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Het geven van borstvoeding bij een alcoholverslaving is schadelijk voor de baby. Het is niet bekend of nalmefeen in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

  Lever

  Heeft u lichte of matige levercirrose? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Levercirrose kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verhogen. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat uw arts extra op bijwerkingen controleert.

  Heeft u ernstige levercirrose? Overleg met uw arts. U mag dit medicijn NIET gebruiken. Levercirrose verhoogt de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Voor een goed effect is het echter belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken als u behoefte aan alcohol voelt opkomen.

 • Nalmefeen is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Selincro in tabletten.

 • Selincro Selincro
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête