Kevzara

Actief ingrediënt: sarilumab

Sarilumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de interleukine-remmers. Sarilumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.

  • Sarilumab onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen, bijvoorbeeld in de gewrichten.
  • Bij reumatoïde artritis (reuma), vaak samen met het medicijn methotrexaat.
  • U merkt dat klachten zoals pijn, stijfheid en zwelling binnen een paar weken minder worden.
  • U kunt het medicijn zelf toedienen. De arts of verpleegkundige zal u uitleggen hoe u dit moet doen.
  • U gebruikt de injectie 1 keer per 2 weken.
  • Roodheid, blauwe plekken, jeuk en zwelling op de injectieplaats kunnen voorkomen. Kies daarom steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in uw dij, buik of bovenarm. Deze bijwerkingen worden meestal minder als u de injectie 1 maand lang heeft gebruikt.
  • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet zeker of dit medicijn in de moedermelk komt en of het veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Reumatoïde artritis

  Verschijnselen
  Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

  Oorzaak
  Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten. Hierdoor ontstaat een ontsteking die het gewricht verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

  Behandeling
  Artsen schrijven sarilumab voor als andere DMARD’s onvoldoende werken of niet worden verdragen. Vaak in combinatie met methotrexaat, ook een DMARD.

  Werking
  Sarilumab is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antireumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door reuma kunnen afremmen. Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.

  Sarilumab remt in het lichaam het effect van bepaalde eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij reuma. Ze maken de ontsteking erger, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt dit proces doorbroken.

  Effect
  Net als de andere DMARD`s werkt sarilumab niet meteen. De werking is meestal binnen enkele weken merkbaar.

  Lees meer over reumatoïde artritis . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Te weinig witte bloedcellen in het bloed (neutropenie). Dit merkt u aan griepverschijnselen, zoals keelpijn, koorts en kleine wondjes in de mond. Merkt u dit? Neem dan contact op met uw arts.

   Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek. Uw arts zal daarom uw bloed regelmatig controleren. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Infecties, zoals griep, verkoudheid, keelontsteking, longontsteking, blaasontsteking of koortslip.

   Infecties ontstaan omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Een van de oorzaken is dat de aanmaak van witte bloedcellen is verminderd. Uw arts zal daarom uw bloed regelmatig controleren. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts.

  • Minder bloedplaatjes. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare blauwe plekken of bloedneuzen. 

  • Te veel vet en cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Uw arts zal uw bloed regelmatig hierop controleren. 

   Heeft u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed? Dan zal uw arts u daar extra op controleren.

  • Leverschade. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, buikpijn of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan meteen uw arts. Uw arts zal uw leverwaarden regelmatig controleren.

  • Roodheid en jeuk op de plaats van injectie. Deze verschijnselen gaan voorbij. Nadat u het 1 maand heeft gebruikt, worden deze bijwerkingen meestal minder.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Longontsteking. Dit is te merken aan moeilijk ademhalen en hoesten (soms met bloed). Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

  • Ontsteking aan een uitstulping in de dikke darm. U merkt dit aan buikpijn links onder in de buik. In zeldzame gevallen kan de onsteking ook naar de buikholte gaan. U merkt dit aan buikpijn die erger wordt, koorts, overgeven, bloedverlies uit de anus of sufheid. Waarschuw dan onmiddelijk een arts. 

  • Wondroos (cellulitis). Dit is een ontsteking onder uw huid door een bacterie. Uw huid is rood, pijnlijk, warm en dik. Wondroos zit meestal op uw been.

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Als u het medicijn zelf gaat toedienen, krijgt u instructie van uw arts of verpleegkundige. Sarilumab moet u vlak onder uw huid inspuiten. Kies steeds een andere injectieplaats. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor plekken in uw dij, buik of bovenarm.

  Wanneer?
  U gebruikt de injectie 1 keer per 2 weken.

  Hoelang?
  Het kan een paar weken duren voordat u merkt dat het medicijn werkt. U kunt wel eerder last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk op tegen het nadeel.

 • Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt.

  Bent u het medicijn vergeten te injecteren?

  • Bent u de injectie 3 dagen of korter vergeten? Dien de vergeten injectie dan alsnog toe. Volg daarna uw gewone schema.
  • Bent u de injectie 4 dagen of langer vergeten? Sla dan de vergeten injectie over. U mag geen extra injectie toedienen.
 • Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Overleg met uw arts als u recent een vaccinatie heeft gehad of binnenkort gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Gebruik daarom tijdens en tot en met 3 maanden na de laatste injectie betrouwbare anticonceptie. Bijvoorbeeld de pil of condooms.
  Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn, waarvan wel bekend is dat het veilig is voor u en het kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen.

 • Sarilumab is sinds 2017 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Kevzara in injecties.

 • Kevzara

  Kevzara
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Sarilumab onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen, bijvoorbeeld in de gewrichten.
  • Bij reumatoïde artritis (reuma), vaak samen met het medicijn methotrexaat.
  • U merkt dat klachten zoals pijn, stijfheid en zwelling binnen een paar weken minder worden.
  • U kunt het medicijn zelf toedienen. De arts of verpleegkundige zal u uitleggen hoe u dit moet doen.
  • U gebruikt de injectie 1 keer per 2 weken.
  • Roodheid, blauwe plekken, jeuk en zwelling op de injectieplaats kunnen voorkomen. Kies daarom steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in uw dij, buik of bovenarm. Deze bijwerkingen worden meestal minder als u de injectie 1 maand lang heeft gebruikt.
  • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet zeker of dit medicijn in de moedermelk komt en of het veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Reumatoïde artritis

  Verschijnselen
  Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

  Oorzaak
  Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten. Hierdoor ontstaat een ontsteking die het gewricht verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

  Behandeling
  Artsen schrijven sarilumab voor als andere DMARD’s onvoldoende werken of niet worden verdragen. Vaak in combinatie met methotrexaat, ook een DMARD.

  Werking
  Sarilumab is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antireumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door reuma kunnen afremmen. Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.

  Sarilumab remt in het lichaam het effect van bepaalde eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij reuma. Ze maken de ontsteking erger, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt dit proces doorbroken.

  Effect
  Net als de andere DMARD`s werkt sarilumab niet meteen. De werking is meestal binnen enkele weken merkbaar.

  Lees meer over reumatoïde artritis . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Te weinig witte bloedcellen in het bloed (neutropenie). Dit merkt u aan griepverschijnselen, zoals keelpijn, koorts en kleine wondjes in de mond. Merkt u dit? Neem dan contact op met uw arts.

   Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek. Uw arts zal daarom uw bloed regelmatig controleren. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Infecties, zoals griep, verkoudheid, keelontsteking, longontsteking, blaasontsteking of koortslip.

   Infecties ontstaan omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Een van de oorzaken is dat de aanmaak van witte bloedcellen is verminderd. Uw arts zal daarom uw bloed regelmatig controleren. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts.

  • Minder bloedplaatjes. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare blauwe plekken of bloedneuzen. 

  • Te veel vet en cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Uw arts zal uw bloed regelmatig hierop controleren. 

   Heeft u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed? Dan zal uw arts u daar extra op controleren.

  • Leverschade. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, buikpijn of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan meteen uw arts. Uw arts zal uw leverwaarden regelmatig controleren.

  • Roodheid en jeuk op de plaats van injectie. Deze verschijnselen gaan voorbij. Nadat u het 1 maand heeft gebruikt, worden deze bijwerkingen meestal minder.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Longontsteking. Dit is te merken aan moeilijk ademhalen en hoesten (soms met bloed). Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

  • Ontsteking aan een uitstulping in de dikke darm. U merkt dit aan buikpijn links onder in de buik. In zeldzame gevallen kan de onsteking ook naar de buikholte gaan. U merkt dit aan buikpijn die erger wordt, koorts, overgeven, bloedverlies uit de anus of sufheid. Waarschuw dan onmiddelijk een arts. 

  • Wondroos (cellulitis). Dit is een ontsteking onder uw huid door een bacterie. Uw huid is rood, pijnlijk, warm en dik. Wondroos zit meestal op uw been.

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Als u het medicijn zelf gaat toedienen, krijgt u instructie van uw arts of verpleegkundige. Sarilumab moet u vlak onder uw huid inspuiten. Kies steeds een andere injectieplaats. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor plekken in uw dij, buik of bovenarm.

  Wanneer?
  U gebruikt de injectie 1 keer per 2 weken.

  Hoelang?
  Het kan een paar weken duren voordat u merkt dat het medicijn werkt. U kunt wel eerder last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk op tegen het nadeel.

 • Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt.

  Bent u het medicijn vergeten te injecteren?

  • Bent u de injectie 3 dagen of korter vergeten? Dien de vergeten injectie dan alsnog toe. Volg daarna uw gewone schema.
  • Bent u de injectie 4 dagen of langer vergeten? Sla dan de vergeten injectie over. U mag geen extra injectie toedienen.
 • Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Overleg met uw arts als u recent een vaccinatie heeft gehad of binnenkort gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Gebruik daarom tijdens en tot en met 3 maanden na de laatste injectie betrouwbare anticonceptie. Bijvoorbeeld de pil of condooms.
  Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn, waarvan wel bekend is dat het veilig is voor u en het kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen.

 • Sarilumab is sinds 2017 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Kevzara in injecties.

 • Kevzara

  Kevzara
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête