Omnic

Actief ingrediënt: tamsulosine

Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.

Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat. In sommige gevallen kan de arts het ook voorschrijven bij nierstenen en plasklachten bij mannen.

Aanvulling Maastricht UMC+

Let op: hieronder wordt alleen informatie over de werkzame stof tamsulosine getoond. Tamsulosine komt ook voor in combinatieproducten. Informatie over stoffen waarmee tamsulosine wordt gecombineerd, kan worden gevonden door middel van zoeken op de namen van de andere werkzame stoffen in het combinatieproduct.

  • Tamsulosine ontspant de spieren van blaas en prostaat.
  • Bij problemen met plassen door een vergrote prostaat. Soms ook bij plasklachten bij mannen. En om gemakkelijker nierstenen uit te plassen (mannen en vrouwen).
  • Gebruikt u dit medicijn bij problemen met plassen door een vergrote prostaat of bij andere plasklachten? Dan kan het zijn dat u tamsulosine samen met een andere medicijn krijgt.
  • Dit medicijn werkt niet bij iedereen even goed. Als het bij u werkt, merkt u na 6 weken dat uw klachten minder worden. Blijft u last houden van uw klachten? Neem dan contact op met uw arts. Dit medicijn werkt dan mogelijk niet bij u.
  • Meest voorkomende bijwerkingen: duizelig zijn door een te lage bloeddruk, klachten van de maag en darmen, hoofdpijn en een verstopte neus.
  • De meeste bijwerkingen verdwijnen als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.
  • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Let op! Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn in de moedermelk komt en of het veilig is voor de baby.

  Download de samenvatting

   

 • Prostaatvergroting

  Verschijnselen
  De prostaat is een klier die bij mannen vlakbij de blaas rondom de urinebuis zit. Als de prostaat is vergroot kan deze gaan drukken op de urinebuis. De afvoer van de urine kan dan minder vlot verlopen. U merkt dit doordat u niet meer krachtig kunt plassen, vaak kleine beetjes moet plassen en soms last heeft van nadruppelen.

  Prostaatvergroting kan zich vanaf de leeftijd van dertig jaar ontwikkelen, op tachtigjarige leeftijd hebben negen op de tien mannen een vergrote prostaat. Het is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. De helft van deze mannen krijgt op den duur plasproblemen.

  Werking
  Tamsulosine ontspant de spieren van prostaat en blaashals. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. De prostaatvergroting zelf verandert echter niet.

  Tamsulosine werkt niet bij iedereen even goed. Als het middel bij u aanslaat, kunt u binnen een week een verbetering van de klachten verwachten. Het effect is maximaal na ongeveer zes weken.

  Behandeling
  Met eenvoudige leefregels zijn veel problemen te verminderen: op tijd plassen als u aandrang voelt, bij voorkeur zittend plassen, voldoende drinken en niet te veel alcoholische drank gebruiken. Artsen schrijven dit middel voor als eenvoudige leefregels niet voldoende helpen en als een operatie nog niet nodig is of als u niet geopereerd wilt of kunt worden.

  Lees meer over prostaatvergroting . "

  Nierstenen

  Oorzaak en verschijnselen
  Wanneer bepaalde stoffen in de urine niet volledig oplossen, kunnen ze neerslaan. Deze neerslag kan aangroeien tot 'stenen' en dan de binnenkant van de blaas en urinewegen irriteren. Soms raakt een niersteen los en komt het in de urineleider terecht. Dan ontstaat een pijnaanval. Zo`n aanval van pijn heet een niersteenkoliek.

  De pijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent en moet braken. Meestal komt een niersteen binnen enkele dagen vanuit de urineleider in de blaas terecht, waarna u de steen uitplast.

  Behandeling
  In de dagen na de pijnaanval, kan de arts in sommige gevallen tamsulosine voorschrijven. Dit zou kunnen helpen de nierstenen beter spontaan uit te plassen.
  Tamsulosine werkt bij zowel mannen als vrouwen in op de urinewegen.

  Lees meer over nierstenen . "

  Plasklachten bij mannen

  Verschijnselen
  Veel mannen hebben plasklachten, zoals vooral in de nacht vaak uit bed moeten om te plassen. Dit is het gevolg van overmatige productie van urine gedurende de nacht. De oorzaak van deze klachten is vaak onduidelijk.

  Behandeling
  Soms kunt u door het bijhouden van een “plasdagboek” erachter komen of er oorzaken zijn voor de plasklachten. Zo kan te veel drinken in de avond meer aandrang in de nacht geven. Als dit niet werkt en u erg veel last heeft van vaak moeten plassen in de nacht, kan uw arts medicijnen voorschrijven, zoals tamsulosine.

  Werking
  Tamsulosine ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het maakt de stroming van urine door de plasbuis beter en maakt klachten als vaak moeten plassen minder. Tamsulosine werkt niet bij iedereen even goed. Als het bij u werkt, kunt u binnen 1 week merken dat u minder klachten heeft. Het effect is maximaal na ongeveer 6 weken.

  Lees meer over plasklachten bij mannen . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel.

   Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel. Dat duurt enkele dagen tot weken. Bent u duizelig? Sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Heeft u na enkele weken nog steeds last van duizeligheid? Raadpleeg dan uw arts. 

  • Seksuele stoornissen, zoals geen zaadlozing of minder zaadlozing als u een orgasme heeft.

   Zeer zelden een langdurige en pijnlijke erectie. Overleg hierover met uw arts. Duurt de erectie langer dan vier uur? Waarschuw dan uw arts. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, verstopte neus, blozen of een zwak gevoel.

   Dit komt doordat de bloedvaten iets verwijden, waardoor uw bloeddruk wat kan dalen. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over als u gewend bent geraakt aan het middel.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping, diarree of braken.

   Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt, bijvoorbeeld na het ontbijt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

  • Wazig zien

  • Bloedneus

  • Droge mond

  • Benauwdheid. Waarschuw dan uw arts.

  • Hartritmestoonis, hartkloppingen of een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. U kunt ook last krijgen van hartkloppingen door een lage bloeddruk.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huidsuitslag, galbulten en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaan er zwellingen in het gezicht, mond, tong of lippen. Ook kunt u flauwvallen.

   Krijgt u last van deze bijwerkingen? Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  • Ondergaat u binnenkort een operatie voor staar? Dan loopt u risico op het 'intraoperatief floppy iris syndrome' (IFIS).

   Dit is een erg zeldzame afwijking aan het oog die een staaroperatie kan verstoren. Overleg met uw arts of het nodig is dat u tijdelijk stopt met dit medicijn.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de capsule of de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u moeite heeft met het heel doorslikken van de capsule, kunt u deze openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. U heeft hierdoor minder kans op bijwerkingen.

  Wanneer?
  Neem dit medicijn bij voorkeur in na een maaltijd. Het beste kunt u vaste innametijdstippen kiezen, om de kans op vergeten zo klein mogelijk te houden.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt hoe lang u dit middel moet gebruiken aan de hand van de resultaten.
  Gebruikt u dit medicijn voor een vergrote prostaat? Het beste is het 6 weken te proberen. Als het na 6 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Heeft het middel wel effect, dan is het raadzaam om na 3 tot 6 maanden het gebruik te onderbreken om te kijken of u het middel nog nodig heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten en u gebruikt dit middel 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten capsule dan over.

 • autorijden?
  Het kan voorkomen dat u de eerste dagen dat u dit middel gebruikt, duizelig bent. Na een paar dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Rijd geen auto als u duizelig bent.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

  Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • U kunt op elk moment in 1 keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

  Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn medicijnen tegen plasklachten?'.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Tamsulosine is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen onder de merknaam Omnic en als het merkloze Tamsulosine. Het is te krijgen in capsules en in tabletten met vertraagde afgifte.

  Het is ook te krijgen in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Combodart en Vesomni en als het merkloze Dutasteride/Tamsulosine.

 • Omnic Omnic Tamsulosine Tamsulosine Combodart Combodart Vesomni Vesomni Dutasteride/Tamsulosine Dutasteride/Tamsulosine
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Tamsulosine ontspant de spieren van blaas en prostaat.
  • Bij problemen met plassen door een vergrote prostaat. Soms ook bij plasklachten bij mannen. En om gemakkelijker nierstenen uit te plassen (mannen en vrouwen).
  • Gebruikt u dit medicijn bij problemen met plassen door een vergrote prostaat of bij andere plasklachten? Dan kan het zijn dat u tamsulosine samen met een andere medicijn krijgt.
  • Dit medicijn werkt niet bij iedereen even goed. Als het bij u werkt, merkt u na 6 weken dat uw klachten minder worden. Blijft u last houden van uw klachten? Neem dan contact op met uw arts. Dit medicijn werkt dan mogelijk niet bij u.
  • Meest voorkomende bijwerkingen: duizelig zijn door een te lage bloeddruk, klachten van de maag en darmen, hoofdpijn en een verstopte neus.
  • De meeste bijwerkingen verdwijnen als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.
  • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Let op! Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn in de moedermelk komt en of het veilig is voor de baby.

  Download de samenvatting

   

 • Prostaatvergroting

  Verschijnselen
  De prostaat is een klier die bij mannen vlakbij de blaas rondom de urinebuis zit. Als de prostaat is vergroot kan deze gaan drukken op de urinebuis. De afvoer van de urine kan dan minder vlot verlopen. U merkt dit doordat u niet meer krachtig kunt plassen, vaak kleine beetjes moet plassen en soms last heeft van nadruppelen.

  Prostaatvergroting kan zich vanaf de leeftijd van dertig jaar ontwikkelen, op tachtigjarige leeftijd hebben negen op de tien mannen een vergrote prostaat. Het is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. De helft van deze mannen krijgt op den duur plasproblemen.

  Werking
  Tamsulosine ontspant de spieren van prostaat en blaashals. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. De prostaatvergroting zelf verandert echter niet.

  Tamsulosine werkt niet bij iedereen even goed. Als het middel bij u aanslaat, kunt u binnen een week een verbetering van de klachten verwachten. Het effect is maximaal na ongeveer zes weken.

  Behandeling
  Met eenvoudige leefregels zijn veel problemen te verminderen: op tijd plassen als u aandrang voelt, bij voorkeur zittend plassen, voldoende drinken en niet te veel alcoholische drank gebruiken. Artsen schrijven dit middel voor als eenvoudige leefregels niet voldoende helpen en als een operatie nog niet nodig is of als u niet geopereerd wilt of kunt worden.

  Lees meer over prostaatvergroting . "

  Nierstenen

  Oorzaak en verschijnselen
  Wanneer bepaalde stoffen in de urine niet volledig oplossen, kunnen ze neerslaan. Deze neerslag kan aangroeien tot 'stenen' en dan de binnenkant van de blaas en urinewegen irriteren. Soms raakt een niersteen los en komt het in de urineleider terecht. Dan ontstaat een pijnaanval. Zo`n aanval van pijn heet een niersteenkoliek.

  De pijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent en moet braken. Meestal komt een niersteen binnen enkele dagen vanuit de urineleider in de blaas terecht, waarna u de steen uitplast.

  Behandeling
  In de dagen na de pijnaanval, kan de arts in sommige gevallen tamsulosine voorschrijven. Dit zou kunnen helpen de nierstenen beter spontaan uit te plassen.
  Tamsulosine werkt bij zowel mannen als vrouwen in op de urinewegen.

  Lees meer over nierstenen . "

  Plasklachten bij mannen

  Verschijnselen
  Veel mannen hebben plasklachten, zoals vooral in de nacht vaak uit bed moeten om te plassen. Dit is het gevolg van overmatige productie van urine gedurende de nacht. De oorzaak van deze klachten is vaak onduidelijk.

  Behandeling
  Soms kunt u door het bijhouden van een “plasdagboek” erachter komen of er oorzaken zijn voor de plasklachten. Zo kan te veel drinken in de avond meer aandrang in de nacht geven. Als dit niet werkt en u erg veel last heeft van vaak moeten plassen in de nacht, kan uw arts medicijnen voorschrijven, zoals tamsulosine.

  Werking
  Tamsulosine ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het maakt de stroming van urine door de plasbuis beter en maakt klachten als vaak moeten plassen minder. Tamsulosine werkt niet bij iedereen even goed. Als het bij u werkt, kunt u binnen 1 week merken dat u minder klachten heeft. Het effect is maximaal na ongeveer 6 weken.

  Lees meer over plasklachten bij mannen . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel.

   Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel. Dat duurt enkele dagen tot weken. Bent u duizelig? Sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Heeft u na enkele weken nog steeds last van duizeligheid? Raadpleeg dan uw arts. 

  • Seksuele stoornissen, zoals geen zaadlozing of minder zaadlozing als u een orgasme heeft.

   Zeer zelden een langdurige en pijnlijke erectie. Overleg hierover met uw arts. Duurt de erectie langer dan vier uur? Waarschuw dan uw arts. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, verstopte neus, blozen of een zwak gevoel.

   Dit komt doordat de bloedvaten iets verwijden, waardoor uw bloeddruk wat kan dalen. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over als u gewend bent geraakt aan het middel.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping, diarree of braken.

   Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt, bijvoorbeeld na het ontbijt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

  • Wazig zien

  • Bloedneus

  • Droge mond

  • Benauwdheid. Waarschuw dan uw arts.

  • Hartritmestoonis, hartkloppingen of een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. U kunt ook last krijgen van hartkloppingen door een lage bloeddruk.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huidsuitslag, galbulten en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaan er zwellingen in het gezicht, mond, tong of lippen. Ook kunt u flauwvallen.

   Krijgt u last van deze bijwerkingen? Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  • Ondergaat u binnenkort een operatie voor staar? Dan loopt u risico op het 'intraoperatief floppy iris syndrome' (IFIS).

   Dit is een erg zeldzame afwijking aan het oog die een staaroperatie kan verstoren. Overleg met uw arts of het nodig is dat u tijdelijk stopt met dit medicijn.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de capsule of de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u moeite heeft met het heel doorslikken van de capsule, kunt u deze openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. U heeft hierdoor minder kans op bijwerkingen.

  Wanneer?
  Neem dit medicijn bij voorkeur in na een maaltijd. Het beste kunt u vaste innametijdstippen kiezen, om de kans op vergeten zo klein mogelijk te houden.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt hoe lang u dit middel moet gebruiken aan de hand van de resultaten.
  Gebruikt u dit medicijn voor een vergrote prostaat? Het beste is het 6 weken te proberen. Als het na 6 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Heeft het middel wel effect, dan is het raadzaam om na 3 tot 6 maanden het gebruik te onderbreken om te kijken of u het middel nog nodig heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten en u gebruikt dit middel 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten capsule dan over.

 • autorijden?
  Het kan voorkomen dat u de eerste dagen dat u dit middel gebruikt, duizelig bent. Na een paar dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Rijd geen auto als u duizelig bent.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

  Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • U kunt op elk moment in 1 keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

  Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn medicijnen tegen plasklachten?'.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Tamsulosine is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen onder de merknaam Omnic en als het merkloze Tamsulosine. Het is te krijgen in capsules en in tabletten met vertraagde afgifte.

  Het is ook te krijgen in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Combodart en Vesomni en als het merkloze Dutasteride/Tamsulosine.

 • Omnic Omnic Tamsulosine Tamsulosine Combodart Combodart Vesomni Vesomni Dutasteride/Tamsulosine Dutasteride/Tamsulosine
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête