Valaciclovir is een virusremmer.

Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos, een koortslip en andere virusinfecties.

  • Valaciclovir remt de groei van sommige virussen.
  • Bij virusinfecties zoals herpes genitalis (een geslachtsziekte), gordelroos (herpes-zoster-virus), en koortslip (herpes-simplex-virus). Ook om virusinfecties te voorkomen bij mensen met lage weerstand, bijvoorbeeld mensen die een nieuw orgaan van een donor hebben ontvangen.
  • Heeft u vaker dan 6 keer per jaar herpes genitalis? Dan kan uw arts dit medicijn voorschrijven om het te voorkomen. U gebruikt het dan meerdere maanden tot jaren.
  • Neem de tablet in met een half glas water. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag. Zo heeft u de hele dag voldoende valaciclovir in uw lichaam.
  • Een kuur met valaciclovir duurt meestal 1 tot 10 dagen.
  • Maak de hele kuur af, ook als u geen klachten meer heeft. Misschien zijn er nog virussen over.
  • Bijwerkingen: hoofdpijn, duizelig zijn, maagdarmklachten en huiduitslag (bulten, rode vlekken). Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

 • Herpes genitalis

  Herpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus lijkt veel op het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het koortslipvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken. Dit is het geval bij ongeveer een kwart van de herpes genitalis-infecties.  

  Herpes is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een zenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.
  Besmetting treedt meestal op bij direct genitaal contact met iemand die het virus bij zich draagt of via orale seks. Ook via de vingers kunt u het virus overdragen. Blijf daarom zo veel mogelijk van de plekken af als u een infectie heeft.

  Verschijnselen
  Herpes genitalis geeft lang niet bij iedereen klachten. Daarom weten veel mensen niet dat ze besmet zijn. Enkele dagen na de besmetting kan pijn en jeuk rond de vagina, op de schaamlippen of penis ontstaan. Er verschijnen kleine blaasjes en zweertjes. Later ontstaan er korstjes. Na twee tot drie weken zijn de klachten over. Tijdens zo’n infectie bent u erg besmettelijk voor uw seksuele partner.

  Het virus blijft na een infectie in het lichaam achter en kan opnieuw klachten geven. Bij een herhaling zijn de klachten veel minder hevig en duren veel minder lang.

  Tijdens de periode met blaasjes en zweertjes, bent u zeer besmettelijk, maar ook als u geen klachten heeft, kunt u anderen besmetten.

  Bij volwassenen is een herpes infectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

  Behandeling
  De verschijnselen van herpes genitalis gaan meestal vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of lidocaïne-zalf voorschrijven tegen de pijn en de jeuk.

  Uw arts kan bij de allereerste infectie met veel klachten een kuur van 5 dagen valaciclovir voorschrijven. Dit is alleen nodig bij een eerste infectie, omdat latere infecties nauwelijks klachten geven. Als een infectie meer dan 6 keer per jaar terugkomt, kan uw arts valaciclovir ook voorschrijven om klachten te voorkomen.

  Effect
  Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
  Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Lees meer over herpes genitalis . "

  Gordelroos

  Gordelroos (herpes zoster) is een infectie van de huid door het waterpokkenvirus. Vrijwel iedereen heeft als kind de waterpokken gehad. Het virus blijft na deze ziekte in het lichaam aanwezig en kan later weer actief worden. Meestal gebeurt dat op bij mensen ouder dan 60 jaar.

  Verschijnselen
  Bij gordelroos heeft u pijn of jeuk in een bepaald huidgebied, meestal op de romp aan één kant van uw lichaam. Later wordt de huid rood en ontstaan rode blaasjes. Na 2 tot 4 weken verdwijnen de klachten weer.

  Gordelroos op de romp kan bij gezonde mensen meestal geen kwaad en herstelt vanzelf. Bij ouderen en indien de infectie op het hoofd of de hals zit kunnen er ernstige klachten ontstaan, zoals hevige pijn in het betrokken gebied of een ooginfectie. Een aantal mensen houdt na de infectie pijnklachten over in het gebied van de gordelroos.

  Behandeling
  Bij gezonde mensen herstelt gordelroos meestal vanzelf in 2 tot 4 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of een pijnstiller voorschrijven tegen de jeuk en pijn.

  Uw arts kan valaciclovir voorschrijven bij mensen met een verminderde afweer, bij ouderen met ernstige klachten of als de infectie in het hoofd-halsgebied zit.

  Effect
  Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

  Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Lees meer over gordelroos . "

  Koortslip

  Verschijnselen
  Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen veranderen in met korstjes bedekte zweertjes. Dit noemt men een koortslip of koortsuitslag. De veroorzaker van een koortslip of koortsuitslag is het herpes simplex virus.

  Besmettelijkheid
  Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt tevoorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

  Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling totdat de zweertjes verdwenen zijn. U kunt anderen met het virus besmetten door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken of bestek.

  Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

  Behandeling
  Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat- of zinkoxidecrème. Artsen schrijven valaciclovir voor aan mensen die er heel veel klachten van hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen.

  Werking
  Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
  Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in de gezichtszenuwen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Effect
  De werking begint direct. Hoe eerder u ermee begint, hoe beter het werkt.

  Lees meer over koortslip . "

  Infecties met virussen

  Bij personen met een verminderde weerstand kan contact met virussen veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen. Een verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld op bij mensen met HIV en aids, na transplantaties en bij behandeling van leukemie.

  Om infecties met bepaalde virussen te voorkomen, kan uw arts valaciclovir voorschrijven.

  Lees meer over infecties met virussen . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid

  • Maagdarmklachten, zoals braken, diarree en buikpijn

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. 

   Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sun-block van minimaal factor 50, gebruik lippenbalsem met minstens factor 50, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander medicijn.

  • Huiduitslag, galbulten en jeuk

   Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met dit middel. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Huiduitslag kan door overgevoeligheid komen maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verwardheid, slaperigheid, hallucinaties, onrust, trillen, stuipen, dronkemansgang en problemen met verstaanbaar praten

   Deze bijwerkingen komen vooral voor bij gebruik van hoge dosis of bij een verminderde nierwerking. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Verminderde aanmaak witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Raadpleeg dan uw arts.

  • Aandoening van de nieren. U merkt dat aan vaak kleine beetjes plassen, veel moeten drinken en plassen, bloed in de urine of pijn in de buik. Raadpleeg bij deze klachten direct uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. De arts kan bepalen of er sprake is van een allergie of dat de huiduitslag een normale bijwerking is. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst.

   Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het mengen met voedsel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam. Dit is nodig voor een optimaal resultaat.

  Hoe lang?
  Een kuur duurt meestal 1 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Maak de kuur ook af als de klachten eerder verdwenen zijn.

  Als u valaciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zult u het meestal meerdere maanden tot jaren gebruiken.

 • De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
 • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Het afweeronderdrukkend medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in heel kleine hoeveelheden in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

  Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

  • een andere dosering;
  • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
  • een ander medicijn.

  Lever

  Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

 • Maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Valaciclovir is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen onder de merknaam Zelitrex en als het merkloze Valaciclovir in tabletten.

  Valaciclovir is ook op recept verkrijgbaar als het merkloze Valaciclovirdrank FNA. Valaciclovirdrank FNA wordt gebruikt door kinderen. Zie hiervoor Valaciclovir bij kinderen.

 • Zelitrex Zelitrex Valaciclovir Valaciclovir Valaciclovirdrank FNA Valaciclovirdrank FNA
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Valaciclovir remt de groei van sommige virussen.
  • Bij virusinfecties zoals herpes genitalis (een geslachtsziekte), gordelroos (herpes-zoster-virus), en koortslip (herpes-simplex-virus). Ook om virusinfecties te voorkomen bij mensen met lage weerstand, bijvoorbeeld mensen die een nieuw orgaan van een donor hebben ontvangen.
  • Heeft u vaker dan 6 keer per jaar herpes genitalis? Dan kan uw arts dit medicijn voorschrijven om het te voorkomen. U gebruikt het dan meerdere maanden tot jaren.
  • Neem de tablet in met een half glas water. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag. Zo heeft u de hele dag voldoende valaciclovir in uw lichaam.
  • Een kuur met valaciclovir duurt meestal 1 tot 10 dagen.
  • Maak de hele kuur af, ook als u geen klachten meer heeft. Misschien zijn er nog virussen over.
  • Bijwerkingen: hoofdpijn, duizelig zijn, maagdarmklachten en huiduitslag (bulten, rode vlekken). Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

 • Herpes genitalis

  Herpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus lijkt veel op het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het koortslipvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken. Dit is het geval bij ongeveer een kwart van de herpes genitalis-infecties.  

  Herpes is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een zenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen.
  Besmetting treedt meestal op bij direct genitaal contact met iemand die het virus bij zich draagt of via orale seks. Ook via de vingers kunt u het virus overdragen. Blijf daarom zo veel mogelijk van de plekken af als u een infectie heeft.

  Verschijnselen
  Herpes genitalis geeft lang niet bij iedereen klachten. Daarom weten veel mensen niet dat ze besmet zijn. Enkele dagen na de besmetting kan pijn en jeuk rond de vagina, op de schaamlippen of penis ontstaan. Er verschijnen kleine blaasjes en zweertjes. Later ontstaan er korstjes. Na twee tot drie weken zijn de klachten over. Tijdens zo’n infectie bent u erg besmettelijk voor uw seksuele partner.

  Het virus blijft na een infectie in het lichaam achter en kan opnieuw klachten geven. Bij een herhaling zijn de klachten veel minder hevig en duren veel minder lang.

  Tijdens de periode met blaasjes en zweertjes, bent u zeer besmettelijk, maar ook als u geen klachten heeft, kunt u anderen besmetten.

  Bij volwassenen is een herpes infectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

  Behandeling
  De verschijnselen van herpes genitalis gaan meestal vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of lidocaïne-zalf voorschrijven tegen de pijn en de jeuk.

  Uw arts kan bij de allereerste infectie met veel klachten een kuur van 5 dagen valaciclovir voorschrijven. Dit is alleen nodig bij een eerste infectie, omdat latere infecties nauwelijks klachten geven. Als een infectie meer dan 6 keer per jaar terugkomt, kan uw arts valaciclovir ook voorschrijven om klachten te voorkomen.

  Effect
  Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
  Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Lees meer over herpes genitalis . "

  Gordelroos

  Gordelroos (herpes zoster) is een infectie van de huid door het waterpokkenvirus. Vrijwel iedereen heeft als kind de waterpokken gehad. Het virus blijft na deze ziekte in het lichaam aanwezig en kan later weer actief worden. Meestal gebeurt dat op bij mensen ouder dan 60 jaar.

  Verschijnselen
  Bij gordelroos heeft u pijn of jeuk in een bepaald huidgebied, meestal op de romp aan één kant van uw lichaam. Later wordt de huid rood en ontstaan rode blaasjes. Na 2 tot 4 weken verdwijnen de klachten weer.

  Gordelroos op de romp kan bij gezonde mensen meestal geen kwaad en herstelt vanzelf. Bij ouderen en indien de infectie op het hoofd of de hals zit kunnen er ernstige klachten ontstaan, zoals hevige pijn in het betrokken gebied of een ooginfectie. Een aantal mensen houdt na de infectie pijnklachten over in het gebied van de gordelroos.

  Behandeling
  Bij gezonde mensen herstelt gordelroos meestal vanzelf in 2 tot 4 weken. Daarbij kan uw arts zinkoxidesmeersel of een pijnstiller voorschrijven tegen de jeuk en pijn.

  Uw arts kan valaciclovir voorschrijven bij mensen met een verminderde afweer, bij ouderen met ernstige klachten of als de infectie in het hoofd-halsgebied zit.

  Effect
  Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

  Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in het lichaam aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Lees meer over gordelroos . "

  Koortslip

  Verschijnselen
  Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen veranderen in met korstjes bedekte zweertjes. Dit noemt men een koortslip of koortsuitslag. De veroorzaker van een koortslip of koortsuitslag is het herpes simplex virus.

  Besmettelijkheid
  Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt tevoorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

  Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling totdat de zweertjes verdwenen zijn. U kunt anderen met het virus besmetten door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken of bestek.

  Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

  Behandeling
  Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat- of zinkoxidecrème. Artsen schrijven valaciclovir voor aan mensen die er heel veel klachten van hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen.

  Werking
  Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
  Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen  in de gezichtszenuwen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

  Effect
  De werking begint direct. Hoe eerder u ermee begint, hoe beter het werkt.

  Lees meer over koortslip . "

  Infecties met virussen

  Bij personen met een verminderde weerstand kan contact met virussen veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen. Een verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld op bij mensen met HIV en aids, na transplantaties en bij behandeling van leukemie.

  Om infecties met bepaalde virussen te voorkomen, kan uw arts valaciclovir voorschrijven.

  Lees meer over infecties met virussen . "
 • Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid

  • Maagdarmklachten, zoals braken, diarree en buikpijn

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. 

   Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sun-block van minimaal factor 50, gebruik lippenbalsem met minstens factor 50, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander medicijn.

  • Huiduitslag, galbulten en jeuk

   Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met dit middel. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Huiduitslag kan door overgevoeligheid komen maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verwardheid, slaperigheid, hallucinaties, onrust, trillen, stuipen, dronkemansgang en problemen met verstaanbaar praten

   Deze bijwerkingen komen vooral voor bij gebruik van hoge dosis of bij een verminderde nierwerking. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Verminderde aanmaak witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Raadpleeg dan uw arts.

  • Aandoening van de nieren. U merkt dat aan vaak kleine beetjes plassen, veel moeten drinken en plassen, bloed in de urine of pijn in de buik. Raadpleeg bij deze klachten direct uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. De arts kan bepalen of er sprake is van een allergie of dat de huiduitslag een normale bijwerking is. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst.

   Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Wanneer?
  U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het mengen met voedsel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam. Dit is nodig voor een optimaal resultaat.

  Hoe lang?
  Een kuur duurt meestal 1 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Maak de kuur ook af als de klachten eerder verdwenen zijn.

  Als u valaciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zult u het meestal meerdere maanden tot jaren gebruiken.

 • De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
 • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Het afweeronderdrukkend medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in heel kleine hoeveelheden in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

  Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

  • een andere dosering;
  • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
  • een ander medicijn.

  Lever

  Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

 • Maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Valaciclovir is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen onder de merknaam Zelitrex en als het merkloze Valaciclovir in tabletten.

  Valaciclovir is ook op recept verkrijgbaar als het merkloze Valaciclovirdrank FNA. Valaciclovirdrank FNA wordt gebruikt door kinderen. Zie hiervoor Valaciclovir bij kinderen.

 • Zelitrex Zelitrex Valaciclovir Valaciclovir Valaciclovirdrank FNA Valaciclovirdrank FNA
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête