Zolmitriptan

Actief ingrediënt: zolmitriptan

Zolmitriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Ook remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken. En zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

  • Zolmitriptan werkt op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen.
  • Het stopt of vermindert een aanval van migraine.
  • De tablet werkt na 1 uur. Gebruik zolmitriptan bij de eerste hoofdpijnverschijnselen van een migraineaanval.
  • Helpt de tablet goed maar komt de aanval binnen 24 uur terug? Of heeft u nog last van migraine na 2 uur? Dan kunt u een tweede tablet nemen. Er moet wel minimaal 2 uur tussen de eerste en de tweede tablet zitten. Gebruik niet meer dan 2 tabletten per 24 uur.
  • U kunt last krijgen van opvliegers of een pijnlijk, beklemmend of tintelend gevoel in borst of keel. Dit verdwijnt vanzelf binnen 2 uur. Blijft u er last van hebben? Overleg dan met uw arts.
  • U kunt slaperig of duizelig worden. Daarom mag u tot 4 uur na inname niet autorijden.
  • Gebruik dit medicijn niet vaker dan 10 dagen per maand. U hebt juist kans op extra hoofdpijn als u het te vaak gebruikt (medicijnafhankelijke hoofdpijn).
  • Heeft u meer dan 2 keer per maand migraine? Overleg met uw arts of u een medicijn kunt krijgen dat de aanvallen voorkomt.
 • Migraine

  Verschijnselen
  Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt meestal plotseling op. De pijn kan stekend of bonzend zijn en zit meestal aan één kant van uw hoofd. Ook bent u vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

  Sommige mensen zien een halfuur tot een uur voor de aanval schitteringen, flitsen of golvende beelden. Dit zijn auraverschijnselen. Soms gaat dit samen met tintelingen of een doof gevoel aan één kant van het gezicht of lichaam.

  Andere mensen voelen de migraineaanval een paar uur tot een dag vóór de aanval aankomen. Bijvoorbeeld door stemmingsveranderingen, u bent opgewekt of juist somber, heel actief of juist sloom. U gaapt vaker of u heeft zin in lekker eten.

  Een migraineaanval duurt meestal een dag, maar kan ook 4 uur tot 3 dagen duren. Hoe vaak iemand een aanval heeft verschilt per persoon. Het komt vaker voor bij vrouwen en kan een familiekwaal zijn.
  Oorzaak
  De oorzaak van migraine is niet duidelijk. Wel weten we dat tijdens een migraineaanval de bloedvaten in de hersenen wijder worden door zenuwprikkels. Vervolgens wordt via de zenuwen een ‘pijnbericht’ naar de hersenen gestuurd. En er worden in de hersenen bepaalde stoffen afgegeven die ontstekingen kunnen veroorzaken. Mogelijk veroorzaakt dit de pijn bij migraine.


  Behandeling
  Mensen met migraine reageren verschillend op medicijnen tegen migraine. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Het is dus een kwestie van proberen.

  De klachten van een migraineaanval zijn meestal goed te behandelen met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Als paracetamol niet voldoende werkt, kan de arts sumatriptan voorschrijven. Ook in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid.

  Heeft u 2 of meer migraineaanvallen per maand? Dan kunt u misschien een medicijn gebruiken dat de aanvallen voorkomt, zoals de bètablokker metoprolol of propranolol.


  Effect
  Na gebruik van zolmitriptan nemen de klachten geleidelijk af en duurt de aanval minder lang. 

  Zolmitriptan begint na ongeveer 1 uur te werken. Het effect is maximaal na ongeveer 4 uur. 

  Zolmitriptan werkt alleen tijdens een aanval. U kunt het dus niet gebruiken om aanvallen te voorkomen.

  Het effect van zolmitriptan verschilt per persoon. Als zolmitriptan niet goed werkt bij u, kan een ander triptan-antimigrainemiddel wel effect hebben.

  Lees meer over migraine . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn

  • Pijn en beklemd of drukkend gevoel in verschillende delen van uw lichaam, zoals borst en keel

   Deze verschijnselen gaan meestal binnen 2 uur over. Blijft u last houden of maakt u zich hierover zorgen, raadpleeg dan uw arts.
   Bij mensen met hartkramp (angina pectoris) kan dit medicijn een aanval uitlokken. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt.

  • Doof of tintelend gevoel in handen of voeten, verminderd gevoel bij aanraking.

  • Opvliegers, warmtegevoel

   Dit gaat binnen enkele uren over.

  • Hoofdpijn, stijve nek, spierpijn en spierzwakte

  • Droge mond, moeite met slikken

  • Hartkloppingen en zeer zelden een versnelde of juist vertraagde hartslag

   Raadpleeg uw arts als u last van heeft van een van deze bijwerkingen.

  • Duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, minder alert zijn en slaperigheid

   Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hypertensie

  • Hart- en vaataandoeningen, zoals meer risico op een hartaanval of beroerte

   Het risico hierop is groter bij mensen die al eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad. Heeft u plotseling klachten als verlammingen in het gezicht (scheve mond bijvoorbeeld), verward spreken en denken, verlammingen aan arm of been, verlies van gezichtsvermogen, tintelingen, plotselinge ernstige hoofdpijn, duizeligheid of plotselinge pijn op de borst? Waarschuw dan onmiddelijk een arts.

  • Meer of vaker plassen

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten.
   Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

    

   Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
   Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
   Als u overgevoelig bent voor zolmitriptan, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Koude vingers en tenen

   door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud kunnen door dit medicijn extra last van deze aandoening krijgen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

  • Hoofdpijn bij mensen die zolmitriptan te vaak gebruiken

   Sommige mensen nemen hiertegen weer zolmitriptan, waardoor deze hoofdpijn opnieuw ontstaat. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij u steeds weer zolmitriptan nodig heeft. Heeft u vaker dan 2 keer per maand een migraineaanval, overleg dan met uw arts of een behandeling om aanvallen te voorkomen misschien beter voor u is.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Gewone tabletten: slikt de tabletten met een half glas water. Niet kauwen.
  • Smelttabletten: haal de folie weg aan de achterkant van de strip. Neem de tablet uit de verpakking. Druk de tablet dus niet door de folie heen uit de stripverpakking. Dan kan de tablet stuk gaan. Laat de tablet op de tong smelten en slik daarna pas door. U hoeft hier geen water bij te drinken.

  Wanneer?

  Gebruik zolmitriptan zodra u last krijgt van de eerste hoofdpijnklachten van migraine. U kunt dit medicijn ook nog gebruiken als de aanval al enkele uren aan de gang is. Gebruik zolmitriptan niet als u alleen last heeft van aura.

  • Helpt de eerste dosis goed, maar komt de migraine binnen 24 uur terug? U kunt dan een tweede dosis nemen. U moet minstens 2 uur wachten tussen de eerste en tweede dosis. Gebruik niet meer dan 2 doses per 24 uur.
  • Blijft u last houden van migraine? Dan heeft het geen zin een tweede dosis te nemen. Overleg dan met uw arts voor een ander middel tegen migraine.

  Hoe lang?

  U gebruikt dit medicijn alleen om de klachten tijdens een aanval van migraine te verminderen. Is de aanval voorbij? Dan heeft u dit medicijn niet meer nodig. Gebruik zolmitriptan pas weer bij een volgende migraineaanval.

 • Heeft u het medicijn nog nodig? Gebruik de dosis dan alsnog. Houd er wel rekening mee dat u minstens 2 uur moet wachten tussen de eerste en tweede dosis. En gebruik niet meer dan 2 doses per 24 uur. Zie ook 'Hoe gebruik ik dit medicijn' onder het kopje 'Wanneer'.

 • autorijden?

  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid en vermoeidheid. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste 4 uur na gebruik voor.

  U mag vanaf 4 uur na de laatste inname weer autorijden. Meestal heeft dit medicijn dan geen invloed meer op het autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.


  alcohol drinken?

  Drink liever geen alcohol als u net een migraineaanval heeft gehad. Alcohol kan een nieuwe aanval uitlokken.

  Als u een migraineaanval krijgt nadat u alcohol heeft gebruikt, kunt u zolmitriptan wel gebruiken


  alles eten?

  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. Bij migraine tijdens de zwangerschap kunt u beter paracetamol gebruiken. Met paracetamol is meer ervaring bij gebruik tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw migraine? Overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Bij migraine tijdens het geven van borstvoeding kunt u beter paracetamol gebruiken. Met paracetamol is meer ervaring bij gebruik tijdens het geven van borstvoeding. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw migraine? Overleg dan met uw arts.

  Vindt uw arts dat u borsvoeding kunt geven tijdens het gebruik van zolmitriptan? Wacht dan na gebruik van zolmitriptan 24 uur voor u borstvoeding geeft. Kolf in deze tijd de moedermelk af en gooi deze weg. Geef de baby in de tussentijd kunstvoeding.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Zolmitriptan is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zomig en als het merkloze Zomitriptan in tabletten en smelttabletten.

 • Zomig Zomig Zolmitriptan Zolmitriptan
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Zolmitriptan werkt op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen.
  • Het stopt of vermindert een aanval van migraine.
  • De tablet werkt na 1 uur. Gebruik zolmitriptan bij de eerste hoofdpijnverschijnselen van een migraineaanval.
  • Helpt de tablet goed maar komt de aanval binnen 24 uur terug? Of heeft u nog last van migraine na 2 uur? Dan kunt u een tweede tablet nemen. Er moet wel minimaal 2 uur tussen de eerste en de tweede tablet zitten. Gebruik niet meer dan 2 tabletten per 24 uur.
  • U kunt last krijgen van opvliegers of een pijnlijk, beklemmend of tintelend gevoel in borst of keel. Dit verdwijnt vanzelf binnen 2 uur. Blijft u er last van hebben? Overleg dan met uw arts.
  • U kunt slaperig of duizelig worden. Daarom mag u tot 4 uur na inname niet autorijden.
  • Gebruik dit medicijn niet vaker dan 10 dagen per maand. U hebt juist kans op extra hoofdpijn als u het te vaak gebruikt (medicijnafhankelijke hoofdpijn).
  • Heeft u meer dan 2 keer per maand migraine? Overleg met uw arts of u een medicijn kunt krijgen dat de aanvallen voorkomt.
 • Migraine

  Verschijnselen
  Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt meestal plotseling op. De pijn kan stekend of bonzend zijn en zit meestal aan één kant van uw hoofd. Ook bent u vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

  Sommige mensen zien een halfuur tot een uur voor de aanval schitteringen, flitsen of golvende beelden. Dit zijn auraverschijnselen. Soms gaat dit samen met tintelingen of een doof gevoel aan één kant van het gezicht of lichaam.

  Andere mensen voelen de migraineaanval een paar uur tot een dag vóór de aanval aankomen. Bijvoorbeeld door stemmingsveranderingen, u bent opgewekt of juist somber, heel actief of juist sloom. U gaapt vaker of u heeft zin in lekker eten.

  Een migraineaanval duurt meestal een dag, maar kan ook 4 uur tot 3 dagen duren. Hoe vaak iemand een aanval heeft verschilt per persoon. Het komt vaker voor bij vrouwen en kan een familiekwaal zijn.
  Oorzaak
  De oorzaak van migraine is niet duidelijk. Wel weten we dat tijdens een migraineaanval de bloedvaten in de hersenen wijder worden door zenuwprikkels. Vervolgens wordt via de zenuwen een ‘pijnbericht’ naar de hersenen gestuurd. En er worden in de hersenen bepaalde stoffen afgegeven die ontstekingen kunnen veroorzaken. Mogelijk veroorzaakt dit de pijn bij migraine.


  Behandeling
  Mensen met migraine reageren verschillend op medicijnen tegen migraine. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Het is dus een kwestie van proberen.

  De klachten van een migraineaanval zijn meestal goed te behandelen met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Als paracetamol niet voldoende werkt, kan de arts sumatriptan voorschrijven. Ook in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid.

  Heeft u 2 of meer migraineaanvallen per maand? Dan kunt u misschien een medicijn gebruiken dat de aanvallen voorkomt, zoals de bètablokker metoprolol of propranolol.


  Effect
  Na gebruik van zolmitriptan nemen de klachten geleidelijk af en duurt de aanval minder lang. 

  Zolmitriptan begint na ongeveer 1 uur te werken. Het effect is maximaal na ongeveer 4 uur. 

  Zolmitriptan werkt alleen tijdens een aanval. U kunt het dus niet gebruiken om aanvallen te voorkomen.

  Het effect van zolmitriptan verschilt per persoon. Als zolmitriptan niet goed werkt bij u, kan een ander triptan-antimigrainemiddel wel effect hebben.

  Lees meer over migraine . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn

  • Pijn en beklemd of drukkend gevoel in verschillende delen van uw lichaam, zoals borst en keel

   Deze verschijnselen gaan meestal binnen 2 uur over. Blijft u last houden of maakt u zich hierover zorgen, raadpleeg dan uw arts.
   Bij mensen met hartkramp (angina pectoris) kan dit medicijn een aanval uitlokken. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt.

  • Doof of tintelend gevoel in handen of voeten, verminderd gevoel bij aanraking.

  • Opvliegers, warmtegevoel

   Dit gaat binnen enkele uren over.

  • Hoofdpijn, stijve nek, spierpijn en spierzwakte

  • Droge mond, moeite met slikken

  • Hartkloppingen en zeer zelden een versnelde of juist vertraagde hartslag

   Raadpleeg uw arts als u last van heeft van een van deze bijwerkingen.

  • Duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, minder alert zijn en slaperigheid

   Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hypertensie

  • Hart- en vaataandoeningen, zoals meer risico op een hartaanval of beroerte

   Het risico hierop is groter bij mensen die al eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad. Heeft u plotseling klachten als verlammingen in het gezicht (scheve mond bijvoorbeeld), verward spreken en denken, verlammingen aan arm of been, verlies van gezichtsvermogen, tintelingen, plotselinge ernstige hoofdpijn, duizeligheid of plotselinge pijn op de borst? Waarschuw dan onmiddelijk een arts.

  • Meer of vaker plassen

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten.
   Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

    

   Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
   Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
   Als u overgevoelig bent voor zolmitriptan, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Koude vingers en tenen

   door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud kunnen door dit medicijn extra last van deze aandoening krijgen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

  • Hoofdpijn bij mensen die zolmitriptan te vaak gebruiken

   Sommige mensen nemen hiertegen weer zolmitriptan, waardoor deze hoofdpijn opnieuw ontstaat. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij u steeds weer zolmitriptan nodig heeft. Heeft u vaker dan 2 keer per maand een migraineaanval, overleg dan met uw arts of een behandeling om aanvallen te voorkomen misschien beter voor u is.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Gewone tabletten: slikt de tabletten met een half glas water. Niet kauwen.
  • Smelttabletten: haal de folie weg aan de achterkant van de strip. Neem de tablet uit de verpakking. Druk de tablet dus niet door de folie heen uit de stripverpakking. Dan kan de tablet stuk gaan. Laat de tablet op de tong smelten en slik daarna pas door. U hoeft hier geen water bij te drinken.

  Wanneer?

  Gebruik zolmitriptan zodra u last krijgt van de eerste hoofdpijnklachten van migraine. U kunt dit medicijn ook nog gebruiken als de aanval al enkele uren aan de gang is. Gebruik zolmitriptan niet als u alleen last heeft van aura.

  • Helpt de eerste dosis goed, maar komt de migraine binnen 24 uur terug? U kunt dan een tweede dosis nemen. U moet minstens 2 uur wachten tussen de eerste en tweede dosis. Gebruik niet meer dan 2 doses per 24 uur.
  • Blijft u last houden van migraine? Dan heeft het geen zin een tweede dosis te nemen. Overleg dan met uw arts voor een ander middel tegen migraine.

  Hoe lang?

  U gebruikt dit medicijn alleen om de klachten tijdens een aanval van migraine te verminderen. Is de aanval voorbij? Dan heeft u dit medicijn niet meer nodig. Gebruik zolmitriptan pas weer bij een volgende migraineaanval.

 • Heeft u het medicijn nog nodig? Gebruik de dosis dan alsnog. Houd er wel rekening mee dat u minstens 2 uur moet wachten tussen de eerste en tweede dosis. En gebruik niet meer dan 2 doses per 24 uur. Zie ook 'Hoe gebruik ik dit medicijn' onder het kopje 'Wanneer'.

 • autorijden?

  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid en vermoeidheid. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste 4 uur na gebruik voor.

  U mag vanaf 4 uur na de laatste inname weer autorijden. Meestal heeft dit medicijn dan geen invloed meer op het autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.


  alcohol drinken?

  Drink liever geen alcohol als u net een migraineaanval heeft gehad. Alcohol kan een nieuwe aanval uitlokken.

  Als u een migraineaanval krijgt nadat u alcohol heeft gebruikt, kunt u zolmitriptan wel gebruiken


  alles eten?

  U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. Bij migraine tijdens de zwangerschap kunt u beter paracetamol gebruiken. Met paracetamol is meer ervaring bij gebruik tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw migraine? Overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Bij migraine tijdens het geven van borstvoeding kunt u beter paracetamol gebruiken. Met paracetamol is meer ervaring bij gebruik tijdens het geven van borstvoeding. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw migraine? Overleg dan met uw arts.

  Vindt uw arts dat u borsvoeding kunt geven tijdens het gebruik van zolmitriptan? Wacht dan na gebruik van zolmitriptan 24 uur voor u borstvoeding geeft. Kolf in deze tijd de moedermelk af en gooi deze weg. Geef de baby in de tussentijd kunstvoeding.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Zolmitriptan is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zomig en als het merkloze Zomitriptan in tabletten en smelttabletten.

 • Zomig Zomig Zolmitriptan Zolmitriptan
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête