Desloratadine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurige ontsteking van het laagje huid met slijm van de neus (neusslijmvlies), ontstoken ogen door allergie, jeuk en huiduitslag met roze bulten en erge jeuk (netelroos).

  • Desloratadine is een medicijn tegen allergie.
  • Bij allergie, zoals hooikoorts, ontstoken ogen of neus, jeuk of huiduitslag met roze bulten en erge jeuk (netelroos).
  • Werkt na 1 uur. Het werkt ongeveer 24 uur lang.
  • Heeft u elke dag last van klachten? Gebruik dit medicijn elke dag. Heeft u af en toe last? Neem desloratadine als u klachten krijgt. Of 1 uur voor u verwacht last te krijgen.
  • Bijwerkingen: hoofdpijn en een droge mond. De eerste dagen kunt u wat moe zijn. Dit wordt minder als u het medicijn een paar dagen hebt gebruikt.
  • U mag autorijden als u dit medicijn gebruikt. Wordt u wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig van dit medicijn? Dan kunt u beter niet autorijden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent of wilt worden, en als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

   

 • Allergie

  Oorzaak
  Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. De allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

  Verschijnselen
  Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

  Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

  De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

  Werking
  Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Desloratadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

  De werking begint binnen ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over allergie . "

  Hooikoorts

  Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij allergie.

  Lees meer over hooikoorts . "

  Langdurig ontstoken neusslijmvlies

  Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

  Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "

  Ontstoken ogen door allergie

  Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt desloratadine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij allergie.

  Lees meer over ontstoken ogen door allergie . "

  Netelroos

  Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij allergie.

  Lees meer over netelroos . "

  Jeuk

  Verschijnselen
  Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

  Oorzaak
  Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt, ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

  Behandeling
  De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

  Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam, kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals desloratadine.

  Werking
  Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Desloratadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over jeuk . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Vermoeidheid

   Deze bijwerking treedt meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u dit medicijn het beste 's avonds innemen.

  • Hoofdpijn

  • Droge mond, keel of neus. 

   Zeer zelden droge ogen.

   Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het laagje huid met slijm (slijmvlies) van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Spierpijn en duizeligheid.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, maagpijn en diarree.

  • Toename van de eetlust en gewichtstoename

  • Slapeloosheid, slaperigheid, opwinding, onrust, waanvoorstellingen, zenuwachtigheid, een somber gevoel en beven. 

   Kinderen en ouderen hebben hier eerder last van.

  • Hartkloppingen, hartritmestoornis en een versnelde of vertraagde hartslag

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Leverziektes. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

   Waarschuw bij deze klachten uw arts.

  • Epileptische aanvallen

   Mensen met epilepsie hebben kans dat zij meer aanvallen krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. 

   Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor desloratadine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Overgevoeligheid voor zonlicht. U merkt dit aan zonnebrand bij blootstelling aan fel zonlicht of een zonnebank. 

   Neem contact op met uw arts als u overgevoelig blijkt voor zonlicht. Vaak kunt u ook klachten voorkomen door gebruik van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Smelttabletten: haal de smelttablet voorzichtig uit de verpakking en leg deze op de tong. Hij zal dan direct uiteenvallen in kleine korreltjes. Water of een andere vloeistof is niet nodig om het medicijn door te slikken. Het is belangrijk dat u smelttabletten in de blisterverpakking bewaart omdat anders ze anders uiteen kunnen vallen.
  • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje of een maatlepel.

  Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergieklachten, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
  • Als u last heeft van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het beste 's avonds innemen.

  Hoe lang?
  Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.

  Mocht u na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • autorijden?
  Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u als u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Zijn deze bijwerkingen over? Dan is autorijden geen probleem.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

  Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor desloratadine vinden.

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens de zwangerschap zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven.

  Lever

  Heeft u levercirrose (een ziekte van de lever)? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Levercirrose kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verhogen. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Desloratadine is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is te krijgen in tabletten en drank onder de merknamen Aerius en Neoclarityn. En als het merkloze Desloratadine in tabletten.

 • Aerius Aerius Desloratadine Desloratadine Neoclarityn Neoclarityn
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

  • Desloratadine is een medicijn tegen allergie.
  • Bij allergie, zoals hooikoorts, ontstoken ogen of neus, jeuk of huiduitslag met roze bulten en erge jeuk (netelroos).
  • Werkt na 1 uur. Het werkt ongeveer 24 uur lang.
  • Heeft u elke dag last van klachten? Gebruik dit medicijn elke dag. Heeft u af en toe last? Neem desloratadine als u klachten krijgt. Of 1 uur voor u verwacht last te krijgen.
  • Bijwerkingen: hoofdpijn en een droge mond. De eerste dagen kunt u wat moe zijn. Dit wordt minder als u het medicijn een paar dagen hebt gebruikt.
  • U mag autorijden als u dit medicijn gebruikt. Wordt u wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig van dit medicijn? Dan kunt u beter niet autorijden.
  • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent of wilt worden, en als u borstvoeding geeft.

  Download de samenvatting

   

 • Allergie

  Oorzaak
  Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. De allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

  Verschijnselen
  Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

  Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

  De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

  Werking
  Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Desloratadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

  De werking begint binnen ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over allergie . "

  Hooikoorts

  Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij allergie.

  Lees meer over hooikoorts . "

  Langdurig ontstoken neusslijmvlies

  Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

  Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "

  Ontstoken ogen door allergie

  Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt desloratadine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij allergie.

  Lees meer over ontstoken ogen door allergie . "

  Netelroos

  Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

  Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe desloratadine werkt bij allergie.

  Lees meer over netelroos . "

  Jeuk

  Verschijnselen
  Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

  Oorzaak
  Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt, ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

  Behandeling
  De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

  Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam, kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals desloratadine.

  Werking
  Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Desloratadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt ongeveer een dag aan.

  Lees meer over jeuk . "
 • Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Vermoeidheid

   Deze bijwerking treedt meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u dit medicijn het beste 's avonds innemen.

  • Hoofdpijn

  • Droge mond, keel of neus. 

   Zeer zelden droge ogen.

   Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het laagje huid met slijm (slijmvlies) van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

  Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Spierpijn en duizeligheid.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, maagpijn en diarree.

  • Toename van de eetlust en gewichtstoename

  • Slapeloosheid, slaperigheid, opwinding, onrust, waanvoorstellingen, zenuwachtigheid, een somber gevoel en beven. 

   Kinderen en ouderen hebben hier eerder last van.

  • Hartkloppingen, hartritmestoornis en een versnelde of vertraagde hartslag

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Leverziektes. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

   Waarschuw bij deze klachten uw arts.

  • Epileptische aanvallen

   Mensen met epilepsie hebben kans dat zij meer aanvallen krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. 

   Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor desloratadine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Overgevoeligheid voor zonlicht. U merkt dit aan zonnebrand bij blootstelling aan fel zonlicht of een zonnebank. 

   Neem contact op met uw arts als u overgevoelig blijkt voor zonlicht. Vaak kunt u ook klachten voorkomen door gebruik van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

  Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

  Uitleg frequenties

  Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
  Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
  Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
  Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Smelttabletten: haal de smelttablet voorzichtig uit de verpakking en leg deze op de tong. Hij zal dan direct uiteenvallen in kleine korreltjes. Water of een andere vloeistof is niet nodig om het medicijn door te slikken. Het is belangrijk dat u smelttabletten in de blisterverpakking bewaart omdat anders ze anders uiteen kunnen vallen.
  • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje of een maatlepel.

  Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergieklachten, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
  • Als u last heeft van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het beste 's avonds innemen.

  Hoe lang?
  Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.

  Mocht u na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • autorijden?
  Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u als u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Zijn deze bijwerkingen over? Dan is autorijden geen probleem.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

  Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor desloratadine vinden.

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens de zwangerschap zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Bij vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding zijn tot nu toe geen problemen bij het kind ontstaan.

 • Nieren

  Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven.

  Lever

  Heeft u levercirrose (een ziekte van de lever)? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Levercirrose kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verhogen. Hierdoor kan dit medicijn meer bijwerkingen veroorzaken. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden.

 • U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Ja, u heeft een recept nodig.

  Desloratadine is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is te krijgen in tabletten en drank onder de merknamen Aerius en Neoclarityn. En als het merkloze Desloratadine in tabletten.

 • Aerius Aerius Desloratadine Desloratadine Neoclarityn Neoclarityn
 • Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Sluit de enquête